Kongeparet åpnet Munchmuseet

Etter flere utsettelser åpnet det nye Munchmuseet i Oslo endelig dørene for publikum. Det ble feiret med storslått gatefest i Bjørvika.

undefined

Dronning Sonja fikk æren av å klippe snora til det nye museet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTBFoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Klokken 17:00 gikk startskuddet for den offisiell åpning utenfor Munchmuseet med kongeparet, etterfulgt av opptredener av blant andre komponist Koka Nikoladze og Musti.

Byrådsleder Raymond Johansen ønsket velkommen til feiring av en kunstskatt. Han sa at Munchs kunst er noe alle i Oslo eier sammen.

– Her skal vi følge oss velkommen og hjemme. Oslofolk i alle aldre og alle slags bakgrunner skal kunne være stolte av dette museet, sa han.

Flytteprosess med «åtte skrik»

Kong Harald åpnet med i si at dette er noe både han og mange har gledet seg til.

– Munch er felleseie. Over hele verden lever mennesker som har et forhold til hans kunst. Han tilhører oss alle. Nå har Munch kommet hit til dette storslåtte bygget.

Kongen sa at dette var starten på Munchs nye liv.

– Vi feirer at den kompliserte flytteprosessen ble gjennomført, ikke bare med ett skrik, men faktisk åtte, sa han med henvisning til hvor mange versjoner museet eier av det kjente Munch-motivet.

Nå er hele 42.000 objekter på plass i det nye bygget.

– Nå skal huset også fylles med mennesker, sa han. Og la til at folk fra hele verden kommer til å komme hit.

Så ba han dronningen klippe over snoren og erklærte museet for åpnet.

Også kronprinsparet, statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt var blant de mange som var til stede under åpningen.

11.etasje i munch-museet

Fra 11. etasje i det nye museet.

Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK

Det har vært store diskusjoner rundt utseende på det nye Munchmuseet, som har en prislapp på 2,7 milliarder kroner. NRKs anmelder Mona Pahle Bjerke kalte bygge et grått, industrielt og stygt høyhus.

Åpningen av nye Munch

Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ser på maleriet Skrik under åpningen av nye museet. Her er de sammen med Munch-direktør ­Stein Olav ­Henrichsen (t.h.).

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kulturstrøm

  • Slik blir Melodi Grand Prix 2022

    Det blir flere endringer i neste års Melodi Grand Prix. Men nivået er høyere enn noen gang, ifølge MGP-general Stig Karlsen. 10. januar skal alle artistene offentliggjøres og alle låtene slippes til publikum. Showet går av stabelen med første delfinale 15. januar.

  • Stephen Sondheim er død (91)

    Låtskriver, tekstforfatter og komponist Stephen Sondheim er død, melder advokaten hans til The New York Times. Sondheim ble 91 år gammel. Han er kjent for musikaler som «West Side Story «og «Sweeney Todd».

  • Astrid S med plagiatanklage

    Manageren til Astris S, Gilbert Lunde, skriver på Twitter at de er i kontakt med teamet til French Montana, etter at de anklaget ham for plagiat. Manageren skriver: «Jeg kan bekrefte at dette ikke har blitt klarert i forkant, men at vi nå er i kontakt med teamet til French Montana for å finne ut hva som har skjedd, og for å få riktige avtaler på plass».