Normal

Terror er tema i Solheims første Debatten

I kveld diskuterer norske muslimer sin egen rolle i kampen mot ekstremisme når Ingunn Solheim debuterer som programleder for Debatten.

Ingunn Solheim i Debatten

SE DEBATTEN HER: Ingunn Solheim debuteret 28. august som programleder for Debatten. Se sendingen i reprise her.

I kveldens direktesendte Debatten skal panelet diskutere norske muslimers holdning til islamistisk ekstremisme og terrorgruppen Den islamske staten (IS).

– Jeg synes det er spennende at det muslimske miljøet har startet en debatt om sitt eget arbeid mot ekstremisme, og det er den jeg har lyst til å løfte i første sending, sier programlederen Ingunn Solheim.

Methab Afsar

KOMMER I KVELD: Generalsekretær Methab Afsar i Islamsk Råd Norge.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Blant gjestene er Ap-politiker Hadia Tajik, vararepresentant Mazyar Keshvari fra Frp, Islamsk Råd Norges generalsekretær Methab Afsar og Yousuf Gilani, som er medarrangør av mandagens antiterrordemonstrasjon i Oslo.

– Vi må ta inn over oss at det som skjer i Irak og Syria har lenker til vårt eget land. Det er riktignok fjernt geografisk, men tankegodset deles av folk her i landet og dermed er det nært oss, sier Solheim.

Se fullstendig gjesteliste i faktaboksen.

Vil være konfronterende

Etter å ha «varmet opp» i valgsendingene i fjor høst, blir kveldens sending Solheims debut som programleder for Debatten.

– Selvsagt er jeg spent! For dette er vanskelig og jeg føler at hodet er litt sprengt, sier hun.

– Akkurat nå diskuterer redaksjonen frem og tilbake om hvilke problemstillinger som er viktigst og hvordan vi skal strukturere sendingen. Vi har ingen fasit å slå opp i. Men vi er gira og jobber så hardt vi klarer, fortsetter programlederen fra Førde.

Solheim tar over roret etter Erik Wold, som ledet programmet fra starten for fire år siden inntil i vår.

– Hvordan ønsker du å være som programleder for Debatten?

– Jeg vil være konfronterende hvis jeg ikke får svar, men også jobbe hardt for at dem som ikke har vært med før skal føle seg trygge. Det er nemlig når folk er trygge at de sier spennende ting og tør å utfordre, sier hun.

Låner pulten til Jon Almaas

Debatten har nå flyttet tilbake til Studio 1 på Marienlyst i Oslo, etter å ha sendt fra Litteraturhuset siden programmets start.

Debatten

KLAR FOR DEBATTEN: Ingunn Solheim i Studio 1 på Marienlyst, hvor hun i hele høst skal lede Debatten fra. Se Debatten på NRK1 og tv.nrk.no kl 21.30 i kveld.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Jeg synes det nye studioet er rålekkert og det er gøy å jobbe i. Vi skal variere mer mellom små og store debattpaneler, vi skal ha dueller, og ikke minst – en slags tavle vi kan bruke for å forklare ting før debatten starter. Vi håper rett og slett at det skal skje mer og bli mer variert i løpet av timen Debatten varer, sier Solheim.

– Så i kveld skal vi aller først forklare hva IS er og hva de egentlig driver med, slik at det er på plass før vi setter i gang. På den måten skal vi få alle med helt fra start. Det er ett av de viktigste grepene vi tar, fortsetter hun.

Hun forteller at det nye studioet er det samme som Nytt på nytt bruker, og at satireprogrammet sågar har opptak rett før Debatten starter.

– De har dermed måttet avslutte opptaket sitt tidligere enn før, men de har øvd på det lenge. Det er likevel mulig Jon Almaas må endre noen av de daglige rutinene sine, sier Solheim.

– Vi får faktisk låne pulten til Jon Almaas og har laget et skall utenpå det. Jon er veldig glad i pulten sin, men vi skal være forsiktige og lover at vi ikke skal ødelegge den, legger hun til med et smil.

Saken fortsetter under bildet.

Ingunn Solheim i Debattens nye studio

SPLITTER NYTT STUDIO: Programleder Ingunn Solheim i Studio 1 på Marienlyst, med Jon Almaas' pult ikledd et skall som sin base.

Foto: Ståle Bjørlykke Grut / NRK

Vil gjøre seeren klokere

Debatten har også gjort noen innholdsgrep: Programmet søker nå i større grad å gjøre seeren litt klokere.

– Det er lett å tenke at alle vet hva vi snakker om når vi setter i gang en debatt. Jeg tror likevel det kan være lurt å forklare både de som ser på og de som deltar i debatten hva det er vi skal snakke om, eller gi noen faktaopplysninger, før debatten starter, sier Solheim.

– Temaene vi tar opp i Debatten har sjelden enkle svar, men vi håper at så lenge seerne i løpet av timen får vite nok om hvor de ulike partene står kan de fortsette debatten hjemme eller på sosiale medier, forteller hun videre.

Og om du ønsker å få med deg Ingunn Solheims debattledelse ringside fra studio, er det fritt fram for det.

– Vi har kjempelyst på publikum! Det er bare å møte opp før sending utenfor Marienlyst. Det koster ingenting, oppfordrer Debatten-debutanten.

Debatten ser du på NRK1 eller på NRK.no kl 21.30 i kveld. Du kan også delta i nettmøte med Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit underveis i sendinga.

LES OGSÅ:

Ingunn SOlheim i DEbatten

SKAL DEBATTERE TERRORGRUPPEN IS: Se traileren for Debatten 28. august 2014, Ingunn Solheims debut som programleder.

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix