Hopp til innhold

Kappløp mellom Kina og USA for å vinne KI-kampen: – Det handler om verdensherredømme

Helsetjenester, utdanning og informasjonsflyt. Hvem som får styre teknologiutviklingen vil ha stor innvirkning på livet vårt.

Xi Jinping og Joe Biden i et møte november 2022.

KI-KAMP: Kunstig intelligens har ført til anspent stemning mellom de to supermaktene Kina og USA. Mens Xi Jinping ønsker statlig kontroll og regulering, er USA kjent for å gi amerikanske selskaper stor frihet til å drive innovasjon.

Foto: AFP

Det kalles en ny, kald krig.

Kina og USA er i et intenst kappløp om å utvikle de beste og mest ettertraktede produktene innen kunstig intelligens (KI).

Begge ønsker dominans over fremtidens helsetjenester, utdanning, våpenmakt og informasjonsflyt.

– Det handler om verdensherredømme. For den som ligger i spissen gir det både økonomisk og militært overtak, sier seniorforsker Niels Nagelhus Schia i NUPI.

For oss som bruker digitale tjenester, kan det ha mye å si hvem som leverer dem.

For eksempel har Kina et ganske annet forhold til personvern enn Vesten, påpeker KI-professor Morten Goodwin ved Universitetet i Agder.

– Der inneholder teknologien kontrollsystemer for hvordan man oppfører seg, sier Goodwin.

Det kalles en ny kald krig, USA og Kinas storsatsing på kunstig intelligens. Hva skjer hvis en av dem vinner kampen om å bli verdens teknologistormakt?

Det kalles en ny kald krig, USA og Kinas storsatsing på kunstig intelligens. Hva skjer hvis en av dem vinner kampen om å bli verdens teknologistormakt?

Sensur og kontroll

I Kina blir teknologiske tjenester underlagt omfattende sensur og kontroll. Blant annet har kinesiske myndigheter innført et system som registrerer hvordan borgere oppfører seg.

Dette er blant annet mulig gjennom avansert teknologi for ansiktsgjenkjenning som Kina har utviklet over flere år.

Gjør du noe galt, får du minuspoeng. Har du lav score kan du risikere straff som treg internetthastighet eller forbud mot å fly, ifølge Business Insider.

Ansiktsgjenkjenning. Visitors experience facial recognition technology at Face++ booth during the China Public Security Expo in Shenzhen, China October 30, 2017. Picture taken October 30, 2017. REUTERS/Bobby Yip

GJENKJENNER ANSIKT: I en årrekke har Kina satset stort på teknologi for ansiktsgjenkjenning. Teknologien gjør det lettere å drive overvåkning av egne borgere.

Foto: Reuters

Gjennom lovverk i EU og Norge har nordmenn rett til personvern. Dette prinsippet eksisterer ikke i Kina, påpeker Goodwin.

– Det er jo ikke sånn at vi risikerer å få et kinesisk styresett i Norge, men hvis vi ikke henger med, kan teknologien bli styrt etter kinesiske prinsipper.

Leder med et par måneder

Lenge så det ut til at Kina var ledende i utviklingen av KI.

I 2017 satte den kinesiske regjeringen et nasjonalt mål om å bli verdensledende innen utviklingen av KI innen 2030.

Dermed økte spenningen da amerikanske Chat GPT ble lansert i november i fjor og kapret hele den vestlige verdens oppmerksomhet i løpet av bare noen dager.

U.N. Security Council holds a meeting on Artificial intelligence at U.N. headquarters in New York
Chinese Ambassador to the United Nations Zhang Jun attends a U.N. Security Council meeting on Artificial intelligence at U.N. headquarters in New York City, U.S., July 18, 2023. REUTERS/Brendan McDermid

SIKKERHET: I juli i år ble det aller første møtet om KI holdt i FNs sikkerhetsråd. Den kinesiske FN-ambassadøren (på bildet) Zhang Jun vektla at det var viktig å ikke la KI-utviklingen løpe løpsk.

Foto: Reuters

– I kappløpet vil jeg si at USA nå leder med et par måneder, sier NUPI-forsker Schia.

Fordi det fortsatt er mye vi ikke vet om hva KI kan brukes til i fremtiden, kan hvem som leder kappløpet raskt endre seg.

– Her må både Kina og USA være på ballen hele tiden, de kan ikke slappe av, sier Schia.

Innovasjonskamp

Han beskriver kappløpet mellom USA og Kina som vår tids «Oppenheimer-øyeblikk». Filmen «Oppenheimer» forteller historien om fysikeren J. Robert Oppenheimer og hans rolle i å utvikle atombomben.

Men i motsetning til atombomben vil aldri KI bli ett ferdig produkt, påpeker Schia. Utviklingen fortsetter hele tiden. Og det går i et rasende tempo.

– I dette århundret handler det ikke om bomber eller våpen i seg selv, men om innovasjonsmakt, sier Schia.

Kappløpet blir derfor ofte omtalt som en innovasjonskamp, der både Kina og USA er interessert i å skaffe seg så mange teknologiske verktøy som mulig.

Begrenser hverandre

Nettopp derfor forsøker Kina og USA også å begrense hverandres mulighet til å skaffe disse teknologiske verktøyene – noe som blant annet har skjerpet spenningen rundt Taiwan.

Les også Vil Kina invadere? Veien videre for den stormfulle øya Taiwan

Mørke skyer passerer etter en tropisk storm i Taiwans hovedstad Taipei

Taiwan er en av verdens største produsenter av mikrobrikker. Disse er avgjørende for utvikling av teknologi som KI. Kina er blant de største importørene av dem.

Samtidig har USA innført restriksjoner for eksport av mikrobrikker til Kina.

– Dette skaper spenning mellom USA og Kina, men også ulike avhengighetsforhold, for eksempel mellom Kina og Taiwan, sier Schia.

Joe Biden med mikrobrikke / mikrochip

MIKROBRIKKE-MANGEL: Tidligere i august innførte Biden-administrasjonen enda strengere regler for eksport av mikrobrikker til Kina.

Foto: AFP

I over 20 år har Kina utestengt amerikanske teknologi-tjenester. Heller ikke Chat GPT er tilgjengelig i Kina.

Det siste året har USA også forsøkt å både forby og legge inn strenge restriksjoner overfor kinesisk-eide TikTok.

Ulik holdning til personvern

Goodwin mener kappløpet fremover vil dreie seg om hvem som først utvikler de beste teknologiene for generell kunstig intelligens.

Noen mener Open AIs Chat GPT 4 har vist tegn til dette allerede. Andre mener det er flere år igjen før teknologi utvikler selvbevissthet og tar egne beslutninger.

Kald krig om kunstig intelligens - Morten Goodwin

FRI FLYT: Internett slik vi kjenner det er bygget på verdier om åpenhet, påpeker KI-professor Morten Goodwin. Får Kina dominere teknologiutviklingen kan det hende den blir bygget på andre prinsipper.

Foto: URIX / NRK

Den som først utvikler generell KI vil uansett ha en enorm innflytelse, ifølge Goodwin.

– Internett slik vi kjenner det i dag er først og fremst styrt av amerikanske prinsipper. I dag er det vi kan se på YouTube styrt av amerikanske regler.

Da internett ble oppfunnet i USA var grunntanken åpenhet og fri informasjonsflyt for alle. Hvis Kina tar igjen kappløpet, vil teknologien også kunne være sterkere preget av kontroll og datainnsamling vi ikke har kontroll over.

«Vestens høye hest»

Argumentene for å stramme inn grepet om kinesisk-eide TikTok har hele tiden vært begrunnet med hensynet til personvern.

Men Schia påpeker at de amerikanske teknologigigantene heller ikke er noe å juble for.

– Vesten kan sitte på sin høye hest og si at vi ikke vil drive med kontroll og innsamling av data på samme måte som Kina. Men vi vet alle at de store selskapene samler inn enorme mengder info om oss som de tjener store penger på, sier han.

Kald krig om kunstig intelligens - Niels Nagelhus Schia

IKKE PERFEKT: Amerikanske teknologiselskaper er ikke perfekte, men NUPI-forsker Niels Nagelhus Schia stoler likevel litt mer på dem enn de kinesiske.

For tiden mottar Facebook-eier Meta dagbøter på én million kroner av det norske Datatilsynet nettopp på grunn av brudd på hensynet til personvern.

– Når vi skriver inn noe i Chat GPT, eier de infoen og kan bruke den til å lære nye ting om oss som igjen driver teknologiutviklingen.

Dypest sett handler kappløpet mellom Kina og USA om å beskytte og fronte eget verdenssyn, mener Schia.

Han er mest bekymret for kinesisk dominans.

– Vi ønsker ikke at et kinesisk menneskesyn skal dominere i verden. I Norge vil vi jo ha et vestlig, demokratisk syn på samfunnet.

Les også OpenAI-sjef: – Kunstig intelligens må begrenses

Sjefen for OpenAI Samuel svarer på spørsmål i senatet i USA, om hvordan kunstig intelligens kan reguleres

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters