Justin Timberlake anklages for plagiat

Etterkommerne til en Grammy-vinnende 70-tallsartist anklager Timberlake for plagiat på låten «Damn Girl».

Justin Timberlake

Justin Timberlake blir anklaget for å ha stjålet til en av låtene på sin 10 år gamle plate «Futuresex/Lovesounds».

Foto: David Becker / Afp

Låten det er strid om, stammer fra Timberlakes plate «Futuresex/Lovesounds» fra 2006.

Etterkommerne til diskoartisten Perry Kibble hevder at svært mye av låten – både trommer, orgel, bass, elgitar og saksofon – er hentet fra Kibbles låt «A New Day is Here At Last» fra 1969, skriver Daily Mail.

Hørte Timberlakes låt i fjor

Nå er Timberlake, medlåtskriver will.i.am og Sony Music saksøkt av Kibbles etterkommere.

Hør de to låtene her (krever innlogging på Spotify):

Kibble er ingen hvem som helst i musikkhistorien: Han har solgt millioner av plater med sitt band A Taste of Honey, som også vant en Grammy i 1978. Han døde av hjertesvikt i 1999, bare 49 år gammel.

Årsaken til at søksmålet ikke kommer opp før nå – 10 år etter at Timberlakes «Damn Girl» ble gitt ut, skal være at Kibbles søster ikke har hørte låten hans før i fjor.

Flere søksmål

Søksmålet føyer seg inn i rekken av flere søksmål mot amerikanske artister de siste årene.

Timberlake ble også i januar saksøkt for bruk av sampling uten tillatelse på sin låt «Suit & Tie» fra 2013.

Etterkommerne etter soullegenden Marvin Gaye fikk i fjor rettslig medhold i at Pharrell Williams´ og Robin Thickes hitlåt «Blurred Lines» er plagiat av Gayes hit «Got To Give It Up». Dommen ble senere anket.

I fjor høst vant hip hop-mogul Jay Z i retten etter anklager om å ha stjålet en egyptisk melodi og brukt den i sangen «Big Pimpin'» fra 1999.

Kulturstrøm

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

  • Prisrekord for Kittelsen-maleri

    Maleriet «Guldhornet», malt av Theodor Kittelsen i 1903, ble i kveld solgt for 12,8 millioner kroner på en auksjon i Oslo. «Guldhornet» betegnes som et av kunstnerens ukjente mesterverk, skriver E24. Maleriet hadde en prisantydning på 4–5 millioner kroner før auksjonen som ble holdt av Blomqvist Kunsthandel. Det dyreste maleriet av Kittelsen som er blitt solgt i Norge tidligere, er akvarellen «Dompap på rimet kvist» som ble solgt for 1,3 millioner kroner i 2002, skriver NTB. NRK TV: Trollskogen som inspirerte Kittelsen.