Hopp til innhold

«Blurred Lines» er plagiat

Pharrell og Robin Thicke er funnet skyldig i å ha plagiert Marvin Gaye. Hitlåten deres ligner for mye på «Got To Give It Up», mener retten.

Robin Thicke og Marvin Gaye

Familien til Marvin Gaye (1939–1984) mener at Robin Thicke-låten «Blurred Lines» er plagiat.

Foto: Promo / NTB Scanpix / Mike Coppola, AFP.

En av 2013s aller største hits, «Blurred Lines» av Robin Thicke, har blitt gjenstand for strid i det amerikanske rettssystemet.

Familien til avdøde Marvin Gaye, en av historiens største og viktigste r & b- og soulmusikere, mener at låten har lånt i overkant mye fra Motown-legendens «Got To Give It Up» fra 1977.

Gayes barn Frankie og Nona krevde totalt 40 millioner dollar, nesten 310 millioner kroner, etter å ha fått rettens medhold til innsyn hos de involverte plateselskapene og managementet.

Må betale 60 millioner kroner

Marvin Gayes datter, Nona Gaye

Marvin Gayes datter, Nona Gaye, intervjues av pressen etter rettsavgjørelsen i Los Angeles.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Nå har retten i Los Angeles dømt de to til å betale neste 60 millioner kroner til Gayes arvinger.

– Vi respekterer den juridiske prosessen, men er ekstremt skuffet over rettens avgjørelse. Den setter en fryktelig presedens for musikk og kreativitet fremover. Vi ser over dommen og vurderer våre muligheter, sier Robin Thicke og Pharrell Williams i en felles uttalelse.

Marvin Gayes datter Nona sa følgende etter dommen.

– Akkurat nå føler jeg meg fri. Fri fra løgnene som Pharrell Williams og Robin Thicke har fortalt verden.

Williams gjorde jobben

Robin Thicke står oppført som låtskriver sammen med Pharrell Williams men i september sa han at det var Williams som gjorde hele jobben.

– Etter å ha skrevet og produsert seks album helt selv, skulle min største hit bli noe som noen andre skrev. Jeg var sjalu og ville ha en del av æren. Låten ville blitt til med eller uten meg, jeg hadde bare flaks som var i samme rom da han skrev den, forklarte Thicke i et rettsmøte i april i år.

Låtskriverne Robin Thicke og Pharrell Williams cashet inn over 40 millioner kroner hver på låten, som også har blitt beskyldt for å glorifisere voldtekt. De totale inntektene skal være på 128 millioner kroner.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.