Hopp til innhold

Israels ESC-bidrag med omstridt tittel – truer med å trekke seg

Låten skal handle om terroren i oktober og skaper sterke reaksjoner.

Israel i Eurovision 2023

OMSTRIDT: Israels deltagelse i Eurovision 2024 vekker stor oppstandelse, og mange land har vurdert å trekke seg. Her er fjorårets israelske deltaker som fikk en sterk tredjeplass.

Foto: Martin Meissner

«October Rain» er tittelen på årets israelske bidrag i Eurovision Song Contest.

Den israelske avisen Jerusalem Post skriver at sangen handler om terrorangrepet 7. oktober, noe som allerede har skapt debatt på sosiale medier verden over.

Selv om verken teksten eller låten er offentliggjort, skaper bidraget stor debatt og sterke reaksjoner.

Hvis bidraget blir godkjent av EBU, vil «October Rain» bli fremført av den unge artisten Eden Golan under konkurransen i Malmö i mai.

Eden Goran

ARTIST: Eden Goran skal etter planen delta for Israel i Malmø i mai. Men det er flere skjær i sjøen.

Foto: Eurovision Song Contest på X

Men rapporter forteller at arrangøren EBU vurderer om de skal utestenge bidraget fra konkurransen. Det skriver Eurovoix News.

Flere nettsteder som spesialiserer seg på MGP-nyheter skriver at arrangøren EBU vurderer om de skal utestenge bidraget fra konkurransen.

Svenske Aftonbladet går enda lenger, og siterer anonyme kilder som sier at låten kommer til å bli diskvalifisert.

Den israelske kringkasteren KAN opplyser samtidig at de vil trekke seg hvis bidraget ikke blir godtatt, eller at de blir tvunget til å gjøre endringer.

Eden Goran

Eden Goran vant en talentkonkurranse og ble slik artisten som etter planen skal representere Israel.

Foto: EBU

– Ingen intensjon om å erstatte sangen

Kringkasteren har kommet med følgende uttalelse på deres nettside:

– Når det gjelder Israel Broadcasting Corporation, er det ingen intensjon om å erstatte sangen. Det betyr at hvis den ikke blir godkjent av European Broadcasting Union – vil ikke Israel kunne delta i konkurransen som vil bli holdt i Sverige i mai.

Eurovision Song Contest

VINNER: Israel er et av de sterkeste landene i Eurovision med fire seire, seinest Netta i 2018. Men i år ønsker mange at de ikke skal få delta.

Mange land og artister verden over har vært kritiske til å delta i årets konkurranse, hvis Israel skal være med. Blant dem er Island, som kan ende opp med å sende en palestinsk artist.

Også den norske vinneren Gåte var i tenkeboksen, men har landet på å delta selv om Israel stiller til start.

Israel og protest mot Eurovision

PROTESTER: Israels deltagelse i Eurovision vekker sterke reaksjoner internasjonalt.

Foto: Fredrik Persson / Reuters

Tror det er gjort med overlegg

Valget av sang kan være en grei måte for Israel å bli hjemme på, uten å tape ansikt, tror kommentator i den israelske avisen Haaretz, Ronan Tal.

– Jeg tror Israel, eller de som er ansvarlige for å velge bidraget, har valgt det med vilje fordi de vet de kan bli diskvalifisert av EBU. Da kan de bli hjemme, og si at vi er blitt ofre for antisemittisme igjen, sier han til NRK.

Samtidig peker han på at det har vært flere bidrag med politiske tekster i Eurovision gjennom årene, selv om konkurransen skal være upolitisk.

– Eurovision har alltid vært politisk. Enkelte av de politiske sangene som har deltatt i konkurransen, har til og med vunnet. Som Ukraina i 2016, sier han.

Skal være upolitisk

Eurovision Song Contest er verdens største musikkonkurranse, og har i tillegg til all glitter og glamour et mål om å være upolitisk. Men det fins mange eksempler på det motsatte. Russland har vært utestengt fra konkurransen etter deres invasjon og krigføring i Ukraina.

Og nettopp Ukraina vant Eurovision Song Contest i 2016 med en låt om situasjonen på Krim-halvøya.

Om Israels tilfelle i år har EBU sagt at det er kringkastere som deltar i Eurovision, ikke regjeringer. Men nå kan det altså være at EBU snur i saken.

Les siste nytt om den israelsk-palestinske konflikten her,

Barn veiver med det israelske og det palestinske flagget

BARN: Den israelsk-palestinske konflikten berører også barna. Og det internasjonale storsamfunnet er svært kritiske til Israels handlinger på Gaza. Situasjonen preger også årets Eurovision.

Foto: AFP/AP

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.