- Pinlig håndtering av regjeringen

Ingen partier har søkt om å sende politiske innhold på Frikanalen før høstens valg.

Illustrasjonsbilde: Politisk TV-reklame
Foto: RIEDINGER Philippe / PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

Mandag gikk den ordinære fristen for å søke om å få sende politisk informasjon, eller såkalt politisk TV-reklame, på Frikanalen foran stortingsvalget. Frikanalen bekrefter at de ikke har mottatt noen søknader.

- Dette viser at det ikke er noe stort sug hos politiske partier i Norge for å bruke tv-mediet, sier Wegard Harsvik, statssekretær i Kulturdepartementet.

- Bryter EMK

- Regjeringen håndtering av denne saken er pinlig. At Giskes løsning med Frikanalen ikke fungerer, kunne vi sagt på forhånd, sier Høyres Olemic Thommessen.

I mai i år bestemte regjeringen seg for å betale Frikanalen ti millioner kroner over fire år mot at kanalen forpliktet seg til å være en reell ytringsfrihetskanal for samtlige politiske partier. Dette skulle være regjeringens løsning på dommen fra Strasbourg som gav Pensjonistpartiet rett til å sende politisk TV-reklame.

Venstres Trine Skei Grande mener Giske nå må ta dommen fra Strasbourg på alvor.

- Dette betyr jo at strategien som regjeringen har lagt seg på fortsatt bryter med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), og at de fortsatt har problemer med å kombinere norsk lovgivning med konvensjonen som vi har skrevet under, sier Skei Grande.

Fortsatt mulig å sende

- Det er de små politiske grupperingene som vel har behov for å få en mulighet til å komme på TV-skjermen, og der burde Frikanalen være en mulighet for dem, sier redaktør for Frikanalen, Finn H. Andreassen.

Selv om fristen gikk ut mandag 3.8., presiserer han at det fortsatt finnes en åpning i sendeplanen den aller siste uken før valget dersom noen skulle ønske å sende politisk innhold.

For å booke denne ledige sendetiden, må man registere seg som redaktør. Ifølge Frikanalen skal fire eller fem representanter for politiske partier eller grupperinger ha foretatt en slik registering.

Få seere

Frps Ulf Erik Knudsen mener at en grunn til at ingen foreløpig har søkt om å få sende politisk innhold på kanalen foran valget, er at det er så få som ser på den.

- Mye nå tyder på at ideen om Frikanalen er i ferd med å havarere. Det har nok noe med mangel på utbredelse av kanalen, at den er vanskelig å finne fram til og at den ikke eksisterer i mange tilbud. Dette sier vel noe om hvorfor kanalen ikke er interessant å reklamere på også, sier Knudsen.

Kulturstrøm

 • Pulitzerpris for Floyd-video

  17-åringen som filmet politiets dødelige pågripelse av George Floyd i Minneapolis i mai i fjor, ble fredag belønnet med en pulitzerpris.

  Darnella Frazer ble vitne til hvordan politimannen Derek Chauvin holdt kneet på halsen til Floyd inntil han døde av oksygenmangel.

  Videoen understreket den viktige rollen borgere spiller i journalisters søken etter sannhet og rettferdighet, heter det i begrunnelsen.

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur