- Pinlig håndtering av regjeringen

Ingen partier har søkt om å sende politiske innhold på Frikanalen før høstens valg.

Illustrasjonsbilde: Politisk TV-reklame
Foto: RIEDINGER Philippe / PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

Mandag gikk den ordinære fristen for å søke om å få sende politisk informasjon, eller såkalt politisk TV-reklame, på Frikanalen foran stortingsvalget. Frikanalen bekrefter at de ikke har mottatt noen søknader.

- Dette viser at det ikke er noe stort sug hos politiske partier i Norge for å bruke tv-mediet, sier Wegard Harsvik, statssekretær i Kulturdepartementet.

- Bryter EMK

- Regjeringen håndtering av denne saken er pinlig. At Giskes løsning med Frikanalen ikke fungerer, kunne vi sagt på forhånd, sier Høyres Olemic Thommessen.

I mai i år bestemte regjeringen seg for å betale Frikanalen ti millioner kroner over fire år mot at kanalen forpliktet seg til å være en reell ytringsfrihetskanal for samtlige politiske partier. Dette skulle være regjeringens løsning på dommen fra Strasbourg som gav Pensjonistpartiet rett til å sende politisk TV-reklame.

Venstres Trine Skei Grande mener Giske nå må ta dommen fra Strasbourg på alvor.

- Dette betyr jo at strategien som regjeringen har lagt seg på fortsatt bryter med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), og at de fortsatt har problemer med å kombinere norsk lovgivning med konvensjonen som vi har skrevet under, sier Skei Grande.

Fortsatt mulig å sende

- Det er de små politiske grupperingene som vel har behov for å få en mulighet til å komme på TV-skjermen, og der burde Frikanalen være en mulighet for dem, sier redaktør for Frikanalen, Finn H. Andreassen.

Selv om fristen gikk ut mandag 3.8., presiserer han at det fortsatt finnes en åpning i sendeplanen den aller siste uken før valget dersom noen skulle ønske å sende politisk innhold.

For å booke denne ledige sendetiden, må man registere seg som redaktør. Ifølge Frikanalen skal fire eller fem representanter for politiske partier eller grupperinger ha foretatt en slik registering.

Få seere

Frps Ulf Erik Knudsen mener at en grunn til at ingen foreløpig har søkt om å få sende politisk innhold på kanalen foran valget, er at det er så få som ser på den.

- Mye nå tyder på at ideen om Frikanalen er i ferd med å havarere. Det har nok noe med mangel på utbredelse av kanalen, at den er vanskelig å finne fram til og at den ikke eksisterer i mange tilbud. Dette sier vel noe om hvorfor kanalen ikke er interessant å reklamere på også, sier Knudsen.

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise