Hopp til innhold

Vandrende stortingsmandater kan ramme Ap hardt

Stortingsplasser på vandring kan avgjøre hvem som får regjeringsmakt i 2013. Dette kan bli en stor utfordring for Arbeiderpartiet.

Valurne

Stortingsplasser på vandring kan avgjøre hvem som får regjeringsmakt i 2013.

Foto: Odd Kristian Dahle / NRK

Frode Berge er leder i Rogaland Arbeiderparti.

Frode Berge er leder i Rogaland Arbeiderparti.

Foto: Arbeiderpartiet

I Rogaland frykter de at nyordningen kan ramme Arbeiderpartiet hardt. For før valget skal fylker med stor vekst i befolkningen også få flere representanter på Stortinget. Og da er det noen som får færre.

Vekst i folketalet

I Rogaland er det sterk vekst i folketallet, og denne veksten har også en politisk sprengkraft. Før stortingsvalget i 2013 ligger det an til at fem stortingsmandater skifter fylke. For områder med økende innbyggertall stjeler makt fra andre deler av landet.

Både Hordaland og Rogaland får ett ekstra mandat hver, og disse fylkene blir viktige i kampen om regjeringsmakt. Dette risikerer Arbeiderpartiet å tape på.

Fylkesleder for Arbeiderpartiet i Rogaland, Frode Berge, sier at det ikke er frykten som driver ham, men at det er klart at partiet står svakest i de deler av landet der befolkningsveksten er sterkest.

- Da er det viktig at Ap har stor oppslutning der det bor fleste mennesker, og det betyr at Arbeiderpartiet ikke kan kompromisse når det gjelder oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Berge.

Oslo og Akershus

Valgforsker Bernt Aardal

Valforsker Bernt Aardal har laget en oversikt over hvordan mandatene kan flytte seg.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Valgforsker Bernt Aardal peker på at Oslo og Akershus også vil få flere representanter, og her gjør Arbeiderpartiet det vanligvis bra. Så det er vanskelig å si hvordan dette kan påvirke valgresultatet.

Fylkene som kan miste en stortingsrepresentant hver er: Hedmark, Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag, Nordland og Troms.

Aardal har regnet ut hvordan det kommer til å bli i 2013, og han baserer seg på framskrivningene til Statistisk sentralbyrå.

Slik kan det bli ved valget i 2013:

Oslo + 2 representanter

Akershus + 1

Hordaland + 1

Rogaland +1

Hedmark -1

Sogn og Fjordane -1

Nord-Trøndelag -1

Nordland -1

Troms -1

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger