Hopp til innhold

- Giske er prinsippløs

Opposisjonen sterkt kritisk til Kulturdepartementets avgjørelse om å bruke Frikanalen til politiske tv-innslag.

Politisk TV-reklame

Kulturdepartmentet har bestemt seg for at løse striden om politisk tv-reklame, gjennom å åpne tv-kanalen Frikanalen for politiske innslag.

Departementet kunngjorde i dag at dette er måten å sikre en langsiktig finansiering av kanalen på.

Frikanalen er en informkasjonskanal for frivillige organisasjoner, tilgjengelig for folk med Riks-TV.

På en pressekonferanse i dag svarte kulturminister Trond Giske bekreftende på spørsmålet om han med denne løsningen har kjøpt seg fri fra den vanskelige debatten om reklame i fjernsyn.

Men Høyre, som har vært på kollisjonskurs med regjeringen om politisk tv-reklame, er ikke fornøyde med løsningen.

Opposisjonen reagerer kraftig

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Giske kaver rundt i denne saken. Han er prinsippløs, sier en opprørt Høyre-leder, Erna Solberg.

Hun mener dette er et dårlig svar på dommen fra Strasbourg, og sier at Høyre vil trosse regjeringen, og fortsette å sende politisk tv-reklame på andre kanaler.

Ulf Erik Knudsen, kulturpolitisk talsmann for Frp, mener Giske ignorerer Strasbourg-dommen.

- Avtalen mellom Kulturdepartementet og Frikanalen er noe meningsløst tull. Giske finner på egne omveier rundt Strasbourg-dommen ved å sende dette på kanaler ingen ser på uansett. Han er nødt til å åpne for politisk tv-reklame på alle kanaler.

- Gir ikke mer ytringsfrihet

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande, nestleder i Venstre.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Venstres nestleder Trine Skei Grande er positiv til at Frikanalen skal kunne sende politisk reklame, men mener dette gjør reklameforbudet meningsløst.

- Det er ingen prinsippielle forskjeller mellom denne kanalen og andre kanaler, eller mellom politisk reklame og andre typer reklame på fjernsyn.

Grande mener Giske innskrener den redaksjonelle friheten til kanalen.

- Det blir feil at Frikanalen – som i utgangspunktet skal styres av organisasjonene selv – nå får et statlig pålegg om å slippe til politiske partier. Dette skal Frikanalen selv avgjøre – ikke staten. En ny styring av de frie ytringer gir ikke mer ytringsfrihet.

Ytring for alle

Kulturdepartmentet skriver i sin pressemelding i dag at at avtalen med Frikanalen sikrer et økonomisk grunnlag for kanalen i oppstartsårene, samt 1 million kroner i permanent årlig driftsstøtte.

En forutsetning for støtten er blant annet at Frikanalen tilstreber å være en reell ytringskanal for samtlige partier og lister i forbindelse med valg.

Departementet gir Frikanalen til sammen 3,5 mill. kroner i driftsstøtte for 2009 og 2010. Det utgjør mellom 70 og 80 prosent av budsjettet.

- Utfordringen nå blir å sikre avtaler slik at vi nå ut til et større publikum over større deler av landet, sier daglig leder av Frikanalen Finn H. Andreassen.

Han er opptatt av å bruke betegnelsen informasjon i stedet for reklame på det de skal sende.

Lokalvalg

I de tre siste ukene før valget skal samtlige politiske partier og politiske grupperinger som stiller lister gis prioritet, heter det i avtalen.

Frikanalen skal få på plass en mulighet for regionale sendinger i forbindelse med lokalvalg om to år.

Departementet vil nå sende et forslag ut på høring om å innføre formidlingsplikt for Frikanalens sendinger i alle kringkastingsnett.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter