Hopp til innhold

-Helt åpenbart ikke tilstrekkelig

Advokat slakter regjeringens forsøk på å opprettholde totalforbud mot politisk TV-reklame.

Kulturminister Trond Giske vil opprettholde totalforbudet mot politisk TV-reklame
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Slik denne dommen er utformet så kan man ikke opprettholde et totalforbud mot politisk fjernsynsreklame, sier advokat Kyrre Eggen som representerte Aftenbladet Multimedia i Strasbourg.

Kulturdepartementet opprettholder forbudet mot politisk TV-reklame. Framfor å anke dommen fra Den europeiske menneskerettighets- domstolen i Strasbourg som slo fast at Norge ikke kan forby politisk TV-reklame, valgte de i dag heller å endre NRK-plakaten.

Les mer: Politisk TV-reklame fortsatt forbudt

Les mer: Ankefrist går ut i dag

For å opprettholde et totalforbud, måtte regjeringen, ifølge Eggen, ha forsøkt å bringe saken inn for Storkammeret i Strasbourg.

- Dersom de hadde gjort det, ville de sannsynligvis tapt soleklart der også.

- Fritt fram for reklame

I dommen fra Den europeiske menneskerettighets- domstolen mente flertallet av dommerne at totalforbudet mot politisk TV-reklame ikke er i overensstemmelse med den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10.

Den syvende og siste dommeren skal ha fokusert på at Norge ikke sikret rett til direkte kommunikasjon, det vil si gratis sendetid, til politiske partier.

- Det er en forskjell å kommunisere direkte med velgere og å delta i debatter, mener Eggen.

Han mener at rettstilstanden nå gir fritt fram for å sende politisk reklame.

- I den utstrekning staten aksjonerer mot politiske partier og / eller kringkastingsselskap som sender politisk reklame, vil man bare kunne bestride det og etter mitt syn få medhold av domstolene, sier Eggen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.