Hopp til innhold
Anmeldelse

Skriver insisterende om å være annerledes

Norsk-somaliske Sumaya Jirde Ali sa «Fuck Sylvi Listhaug» offentlig. Da ble det bråk, netthetsen tok av. I boka «Ikkje ver redd slike som meg» gir hun sin versjon av oppvekst og ungt voksenliv i Norge.

Sumaya Jirde Ali (20) fra Bodø er en engasjert samfunnsdebattant - til mange nett-trolls forargelse.

Det stormet rundt Sumaya Jirde Ali etter at hun skrev «Fuck politiet» på Twitter og sa «Fuck Sylvi Listhaug» under en prisutdeling tidligere i år. Hun skriver blant annet om hvordan det er å leve med hets på nett og i sosiale medier i boken «Ikkje ver redd slike som meg».

Lanseringen av serien «Norsk røyndom» er et av elementene i Det Norske Samlagets feiring av 150-årsjubiléet. De tre første bøkene ble lansert denne uka. På hver sine vis er interessante bidrag til forståelse av det konglomeratet som utgjør den norske virkeligheten. Bøkene har en personlig innfallsvinkel og en kortfattet og direkte form.

Vi går nærmere inn på én av dem, «Ikkje ver redd slike som meg» av Sumaya Jirde Ali.

«Slå ring om henne, søl bensin og tenn faklene»

Jirde Ali er norsk-somalier, kom til Norge som lita jente og voks opp i Bodø. Hennes fortelling om seg selv starter der, i den barnlige opplevelsen av å være helt vanlig, i en helt vanlig klasse, i en vanlig by. Selvbildet og virkelighetsoppfatningen endrer seg når det går opp for den unge jenta at det finnes mennesker som ser henne, mennesker som henne, familien som et problem. Problem i kraft av å være seg selv.

I tenårene engasjerer hun seg, blir det hun selv kaller såkalt samfunnsdebattant. Reaksjonene er positive, støtten er betydelig, men det er noen som hater – intet mindre. Hets på nett og i sosiale medier blir et stadig tilstedeværende innslag i livet. Særlig én melding følger henne, skriver hun tidlig i boka: «Slå ring om henne, søl bensin og tenn faklene». Etter at hun sa «Fuck Sylvi Listhaug» under Natt&Dags Oslopris-utdeling i februar, tok det av og det ble for mye. Som vi husker, hun meldte avbud til et 8. mars-arrangement i Bergen, ombestemte seg etter massiv støtte.

Imøtekommenhet på én side, hat på en annen

Hvor mye nytt det står i denne teksten, avhenger av øynene som leser, nyhetsverdien er heller ikke poenget. Jirde Ali skriver tett og insisterende om å være annerledes, oppleve annerledeshet og klemma hun havner i uten å ville det – mellom imøtekommenhet og velvilje på én side, frykt, motstand og hat på en annen.

Særlig talende er Jirde Alis fortelling om 22. juli og hennes egen opplevelse. Først er hun og mange hun kjenner livredde: Tenk om det er en muslim, hva skjer hvis morderen er muslim? Og så den dårlige samvittigheten når det viser seg at terroristen var norsk, mange døde ungdommer og hun tenkte på seg og sine.

Forlagets oppdrag var å skrive med en personlig vinkel og det er bra for å komme nær stoffet. Samtidig er det vanskelig for leseren å fremme motforestillinger i møtet med en tekst som i så stor grad speiler ett menneskes framstilling av sin personlige virkelighetsoppfatning. Dette er en observasjon som også berører de to andre bøkene forlaget lanserte denne uka. Kristin Fridtuns «Homoflokar» og Camara Lundestad Joofs «Eg snakkar om det heile tida». Slik speiler de tre bøkene også identitetspolitikken, slik den er blitt en bærende tendens i vår tid.

Passer for deg som:

  • vil se virkeligheten fra flere sider enn din egen

Flere anmeldelser fra NRK

Sylo Tarakus Balkanisering av Europa

Sylo Taraku er en skribent av det klassisk konstruktive slaget. Han gjør undersøkelser, tar argumentene i rekkefølge – for og imot – og er åpen for å justere eget syn. Les anmeldelsen

En muslimsk mors kamp
Foto: Vigmostad & Bjørke

Azra og Maria Gilanis bok om en førstegenerasjons pakistansk innvandrerkvinnes reise til Norge er som livet selv. Unik med hull og brister. Les anmeldelsen

Johannes Anyurus De kommer til å drukne...

I «De kommer til å drukne i sine mødres tårer» tar svensk-ugandiske Johannes Anyuru oss med ut på en mørk og fascinerende reise til sitt verste mareritt. Les anmeldelsen

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.