Hopp til innhold

Hvite menn dominerer Hollywood

En ny undersøkelse viser at kvinner, homofile og minoriteter kun får en brøkdel av rollene i de mest populære amerikanske filmene. – Hollywood står på stedet hvil, mener filmviter.

The Hunger Games: Mockingjay Part 1

UNNTAK: Kun 21 prosent av de mest populære filmene hadde kvinner i prominente roller. Jennifer Lawrence spilte hovedrollen i «The Hunger Games: Mockingjay – Part 1» som solgte nest flest kinobilletter i USA i fjor.

Foto: Murray Close

University of Southern California har gått gjennom rollelisten til de 700 mest populære filmene fra 2007 til og med 2014.

Kun 30 prosent av skuespillerne med replikker er kvinner, 27 prosent er fra en etnisk minoritetsgruppe og under 5 prosent av rollene er besatt av homofile, biseksuelle eller transpersoner.

– Denne undersøkelsen viser at mangfoldet i filmbransjen ikke speiler mangfoldet i vårt samfunn. Ved å undersøke trendene over tid er det tydelig at vi ikke ser noe fremgang hverken foran eller bak kamera, sier professor Stacy L. Smith til universitets hjemmeside.

– Menn anses som tryggere økonomisk

Filmviter Anne Gjelsvik har forsket på kjønnsrepresentasjon i film og er ikke overrasket over den lave kvinneandelen.

Anne Gjelsvik

MER OPPMERKSOMHET: Anne Gjelsvik tror folk er mer opptatt av jevn kjønnsrepresentasjon og håper derfor Hollywood vil gi flere hovedroller til kvinner.

Foto: NTNU

Kun 21 prosent av de største rollene i fjorårets mest populære filmer er kvinnelige, noe Gjelsvik tror er økonomisk motivert.

– Det betraktes som sikrere økonomisk å ha en mann i hovedrollen, selv om for eksempel Jennifer Lawrence har trukket mange seere til «Hunger Games»-filmene. Men disse tallene viser at for få kvinner får mulighet til å vise at de kan ha hovedrollen i populære filmer.

Undersøkelsen viser også at kvinner oftere går lettkledd i film og at de oftere vises nakne i filmene.

– Kvinner spiller som regel kvinneroller. Det legges ofte vekt på at de er kvinner, gjerne som mor eller kjæreste til en mannlig hovedrolle, sier Gjelsvik.

Håper på balanse

Undersøkelsen har på kort tid blitt omtalt av flere store internasjonale medier, noe Gjelsvik tror er kan være et tegn på endring.

– Det positivt at undersøkelsen får mye oppmerksomhet. Det tyder på at folk nå oppfatter den skjeve fordelingen som et problem noe som på sikt kan føre til at filmbransjen blir mer opptatt av problematikken.

Det er også som regel hvite menn bak kamera i Hollywood. Av de 700 mest populære filmene i perioden er kun 28 regissert av kvinner og 45 regissert av afroamerikanere.

Latinamerikanere er den dårligst representerte gruppen i universitets oversikt. Selv om 17 prosent av den amerikanske befolkningen har latinamerikansk bakgrunn var kun fem prosent av rollene spilt av latinamerikanske skuespillere i fjor.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters