Hopp til innhold

– Det skyldes en trygghetskultur hos TV-kanalene

Filmkritiker Kjetil Lismoen mener det er trygghetskultur og en manglende bevissthet som gjør at det ikke finnes flere kvinnelige hovedkarakterer i norske TV-serier. Det avviser NRKs Tone Rønning.

Collage av fire ulike TV-serier

MANNSDOMINERT: De siste årene har det vært få eksempler på at en kvinne er den drivende motoren i historiene som fortelles i norske TV-serier.

Foto: NRK/TV2

Kjetil Lismoen

PEKER PÅ HVERANDRE: – Nå skylder man på hverandre, og det opplever jeg som litt dumt. Det er lite konstruktivt, sier Kjetil Lismoen om diskusjonen om kvinnelige hovedkarakterer i norske TV-serier.

Foto: Rushprint

Av de 15 TV-seriene som NFI har gitt støtte til de siste fem årene, har det vært to klare, kvinnelige hovedroller. Det er noe som overrasker både skuespiller Agnes Kittelsen og manusforfatteren bak Frikjent Siv Rajendram Eliassen.

Filmkritiker i Aftenposten og redaktør i filmtidsskriftet Rushprint, Kjetil Lismoen, mener den skjeve kjønnsfordelingen har komplekse årsaker, men at den blant annet skyldes manglende bevissthet.

– Dette er en forlengelse av debatten man har hatt i filmbransjen angående spillefilmer. Man har dratt det med seg fra den produksjonskulturen der, som er mer eller mindre den samme, sier Lismoen, som etterlyser bevissthet både fra TV-kanalene og Norsk filminstitutt (NFI).

Legger seg ikke flat

Tone C. Rønning

MANGFOLD: – Vi tenker på mangfold når det gjelder kjønn og bakgrunnen til karakterene. Og når du ser NRKs dramatilbud totalt, så er det mange sterke kvinnelige hovedkarakterer.

Foto: Julia Marie Nagelstad

I dagens Kulturnytt sa sjefen for NRKs eksterne dramaproduksjoner, Tone C Rønning, at tallene burde vært annerledes og mente det kunne være enklere å skrive historier med en mannlig hovedperson.

– Det er lettere å skrive mannlige karakterer, fordi de beveger seg mer ut av komfortsonen og inn i risikosonen. Menn setter seg i situasjoner som de kanskje ikke burde vært i, eller hvor det er rom for god drama.

I et møte med filmkritiker Kjetil Lismoen torsdag ettermiddag, avviser hun at NRK mangler bevissthet rundt kjønnsfordeling i TV-seriene som blir kjøpt inn av NRK.

Mangler dere bevissthet rundt dette?

– Nei. Jeg la meg flat da jeg så på tallene i morges. Men etter å ha sett nærmere på dem, så gjør jeg ikke det lenger, sier Rønning og mener at tallene til NRK er feilaktige.

Hun mener at Halvbroren har flere kvinnelige hovedroller.

Men det stemmer ikke med prosjektbeskrivelsen som står gjengitt på Norsk Filminstitutts nettsider. Der står det at det er historien til Barnum Nilsen som fortelles i Halvbroren. Altså er det en mannlig hovedkarakter.

Kjetil Lismoen holder fast på at det skyldes en trygghetskultur hos TV-kanalene.

– De våger ikke å satse på usikre kort. Derfor satser man på det trygge, det som funket i fjor. Det var ofte de samme skuespillerne som i fjor, og det var ofte mannlige skuespillere. Jeg etterlyser en vilje til å ta flere sjanser, jeg tror ikke det er en kvinnefiendtlig kultur hos TV- kanalene eller produksjonsselskapene, sier Lismoen.

Tildelinger til TV-serier i 2010

SERIE

HOVEDPERSON

MANUS

REGI

KONSULENT

KANAL

PRODUKSJONSSELSKAP

2010

Spesialenheten

Kvinne

Kvinne

Kvinne

Mann

TV3

Rubicon TV AS

2010

Kongsvik Videregående

Kvinne

Begge kjønn

Mann

TVNorge

Seefood TV AS

2011

Dag 2

Mann

TV2

Kamerakameratene AS

Halvbroren

Mann

Kvinne

Mann

Mann

NRK

Monster Film AS

Hellfjord

Mann

Mann

Mann

Mann

NRK

Tappeluft pictures

Lilyhammer

Mann

Mann

Mann

Kvinne

NRK

Rubicon TV AS

2012

Lilyhammer 2

Mann

Mann

Mann

Kvinne

NRK

Rubicon TV AS

Det tredje øyet

Mann

Kvinne

Mann

Kvinne

TV2

Rubicon TV AS

Neste sommer

Mann og kvinne

Mann

Mann

Kvinne

TVNorge

Feelgood

Vekterne

Mann

Kvinne

Kvinne

Mann

TV2

Rubicon TV AS

2013

Lilyhammer 3

Mann

Mann

Mann

Mann

NRK

Rubicon TV AS

Frikjent

Mann

Kvinner

Mann

Mann

TV2

Miso Film Norge AS

Kampen om tungtvannet

Mann

Mann

Mann

Kvinne

NRK

Filmkameratene AS

Okkupert

Mann

Mann

Mann

Kvinne

TV2

Yellow Bird Norge

2014

Det tredje øyet 2

Mann

Mann

Mann

Kvinne

TV2

Rubicon TV AS

Kasim Bæder 2

Mann

Mann

Mann

Mann

VGTV

Rubicon TV AS

Neste sommer 2

Mann og kvinne

Kvinne

Mann

Kvinne

TVNorge

Feelgood Scene Film og TV AS

2015

Dag 4

Mann

Mann

Mann

Mann

TV2

Viafilm AS

Valkyrien

Mann

Mann

Mann

Mann

NRK

Tordenfilm AS

Nobel

Mann

Kvinne og Mann

Mann

Mann

NRK

Monster scripted

Ekspander/minimer faktaboks

Opplysningene er basert på informasjon fra NFI da det ble søkt om offentlig støtte til prosjektene.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)