NRK Meny
Normal

Hver fjerde jente som sendte nakenbilder følte seg presset

Det kommer frem i Medietilsynets «Barn og medier 2016»-undersøkelse.

Mobiltelefon

NETTPRESS: I Medietilsynets «Barn og medier 2016»-undersøkelse kommer det frem at hver fjerde jente har følt seg presset til å sende nakenbilde av seg selv.

Foto: NRK

I dag slapp Medietilsynet sin «Barn og medier 2016»-undersøkelse. Der har nesten 3000 barn fra hele landet i alderen 9 til 16 år svart på spørsmål angående deres bruk av digitale medier.

I årets undersøkelse kommer det frem at fire av ti jenter på 16 år har opplevd å få uønskede seksuelle kommentarer på nett det siste året.

Seniorrådgiver Thomas Haugan-Hepsø i Medietilsynet

SENIORRÅDGIVER: Thomas Haugan-Hapsø i Medietilsynet sier det er en liten økning av mobbing blant ungdom på nett.

Foto: Medietilsynet

Ni prosent av barn og unge mellom 13 og 16 år har sendt nakenbilder av seg selv det siste året. Hver fjerde jente som har gjort dette oppgir også at de har følt seg presset til å gjøre det.

– Det går i kommentarer på utseende, slibrige kommentarer om kroppen deres og lignende. Mange, særlig jenter, opplever dette som veldig ubehagelige og noen blir redde, sier seniorrådgiver i Medietilsynet Thomas Haugan-Hepsø.

Spørsmålet om uønsket seksuell tilnærming er noe Medietilsynet har spurt om gjennom flere undersøkelser. Både når det kommer til seksuelle kommentarer på nett og deling av nakenbilder.

– At over 40 prosent får seksuelle kommentarer på nett sier litt om omfanget av det. Det er også et funn foreldre kanskje ikke er like klar over.

Økning i mobbing

I undersøkelsen kommer det også frem at flere barn og unge opplever mobbing, eller mobber, på nett enn tidligere.

Sju prosent av barn mellom 9 og 16 år opplever på ukentlig eller månedlig basis at noen har mobbet dem på internett, mobil eller i spill.

– En liten tendens til økningen blant barn som mobber eller blir mobber skyldes nok at vi har et større utvalg av 16-åringer i denne undersøkelsen, forteller Haugan-Hepsø.

En ny variabel som har innført i årets undersøkelse under mobbing er begrepet utestengelse.

– Rundt 5–6 prosent opplever å bli utestengt på nett, sier Haugan-Hepsø.

Hva betyr det å bli utestengt?

– Det er ulike oppfatninger av det å bli utestengt på nett, men i hovedsak går det på om du får delta i sosiale grupper og vennekretser, sier seniorrådgiveren.

Ti prosent av barn mellom 13 og 16 år har også selv eller kjenner noen som har oppfordret til vold på nett. Denne andelen er høyest blant de eldste jentene.

To undersøkelser

I tillegg til å spørre barn i alderen 9 til 16 år om deres medievaner, gjennomfører Medietilsynet også undersøkelsen «Foreldre om barn og medier», der hovedfokuset er å kartlegge hvordan foreldrene oppfatter barnas opplevelser og erfaringer.

Der kommer det blant annet frem at foreldre ikke får med seg alt som skjer av mobbing blant barn på nett. Barna selv oppgir nemlig at de har blitt mobbet eller mobber andre mer enn foreldrene selv tror.

– Det er ikke uvanlig, og det er litt av utfordringen ved denne typen skjult mobbing. Barn har dette mye tettere på seg enn det de voksne har.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP