Hopp til innhold

– Vanskelig å oppdage mobbing på internett

Etter at Sebastian Olsen (18) gikk ut i media med historien om hvordan han ble mobbet i to åt, har det strømmet på med støtteerklæringer. Rektor ved Hammerfest videregående skole sier det er vanskeligere å oppdage mobbing i dag, og at flere må si ifra.

Marianne Sivertsen Næss

Rektor ved Hammerfest videregående skole, Marianne Sivertsen Næss, sier at det er vanskelig å oppdage mobbing i dag. Hun håper flere vil si ifra dersom de opplever mobbing.

Foto: Allan Klo/NRK

– Dette er blitt et samfunnsproblem, og er noe vi tar på det største alvor. Vi jobber kontinuerlig for å sikre et trygt og godt læringsmiljø, sier Marianne Sivertsen Næss, som er rektor ved Hammerfest videregående skole.

Da Sebastian Olsen (18) flyttet fra den lille bygda Klubbukt og til Hammerfest opplevde han massiv mobbing, både fysisk og på nett.

– Det er jo både direkte mobbing og indirekte mobbing, i form av anonyme meldinger på forskjellige chattetjenester, sier Olsen.

Vanskeligere å oppdage

Sebastian Olsen

Sebastian Olsen opplevde systematisk mobbing i to år. Etter at han sto frem i media har han blitt møtt av en enorm støtte.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

Han mener at mobbing er blitt vanskeligere å oppdage fordi det i så stor grad foregår på nett. Det er Næss enig i.

– Man husker jo fra da man selv gikk på skole, da var mobbingen synligere, selv om man også da sa at det foregikk i det skjulte med hvisking og lappeskriving. Det var likevel lettere å oppdage, man fikk lettere oversikt over hvem som var delaktig.

Når mobbingen foregår på nett er brukerne ofte anonyme.

– Som skole er det veldig vanskelig å sanksjonere når vi ikke vet hvem som står bak. Så er det dette med at det foregår til alle døgnets tider. Før kunne man få et fristed, man var ikke tilgjengelig og dermed utsatt 24 timer i døgnet. Det er dessverre realiteten i dag, sier Næss.

Elevene lærer «nettvett»

Nå gjør skolene grep for å forebygge mot nettmobbing.

– Vi kan forebygge, slik at elevene kan forstå og lære seg «nettvett», og hvordan de skal håndtere sosiale medier. Vi prøver å begrense mobil og PC til ren pedagogisk bruk, sier hun.

Hammerfest videregående skole

Rektor ved Hammerfest vgs sier at de gjør grep for å forebygge mobbing.

Foto: Allan Klo

Fra 2014 til 2015 har antall klagesaker på mobbing til fylkesmannen økt fra 9 til 45. Næss tror ikke det nødvendigvis er negativt, da det kan bety at flere velger å klage når det forekommer mobbing.

Vanskelig å si ifra

Hvorfor noen likevel går lenge uten å si ifra kan hun ikke si for sikkert.

– Det kan være at noen syns det er ekstra belastende. Når man er blitt utsatt for mobbing er man ofte i utgangspunktet brutt ned av omgivelsene rundt, så det å klare å reise seg og stå imot krever nok veldig mye.

– Jeg håper at flere skal ta kontakt dersom de opplever noe lignende som Sebastian har opplevd. Jeg skjønner at det er vanskelig å si ifra, men håper virkelig at flere vil ta kontakt om noe skjer. Så skal vi som skole fortsette å jobbe forebyggende og samtidig ta på største alvor når mobbing skjer, slik at tiltak settes inn umiddelbart rundt den eleven det gjelder.