Hopp til innhold
Kommentar

Hun var den høyeste jenta i skolegården

Å være annerledes fører gjerne med seg en sårbarhet, men blir den kanalisert riktig kan annerledeshet være verdifull bagasje. Slik det var for Anne Grete Preus.

Anne Grete Preus

ANNERLEDES: Anne Grete Preus preget norsk musikkliv i 40 år, natt til søndag døde hun 62 år gammel.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

«Jeg kan umulig bli helt mainstream, for det er ikke helt mainstream å være 1,88. Det er flere ting ved meg som ikke leverer varene for mainstream-samfunnet.»

Det sa Anne Grete Preus da hun ble intervjuet av NRKs Mona B. Riise i fjor, da den ellers private artisten inviterte på et sjelden hjemme-hos-intervju i anledning hennes markering av 30 år som soloartist.

Å være annerledes fører gjerne med seg en sårbarhet, men blir den kanalisert riktig, kan annerledeshet være verdifull bagasje. Slik det var for Anne Grete Preus.

Hun var den høyeste jenta i skolegården, hun som gikk på skattejakt i platebutikken og som allerede året etter den første nylonstrenggitaren ønsket seg en ny. Denne gangen med stålstrenger, for å få en råere lyd til sine selvkomponerte låter.

Det høres kult ut i ettertid, men å forfølge disse interessene som ung jente på 70-tallet, krevde nok både ekstra mot og integritet. Anne Grete Preus hadde begge deler. Griningen tok hun i dusjen, sa hun til NRK.

Anne Grete Preus
Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Selv om hun ikke hadde en høylytt feministisk tilnærming til artistvirket sitt, som rebelsk frontfigur i de suksessfulle rockebandene Veslefrikk og Can Can, og senere som soloartist, er det mange kvinnelige låtskrivere som føler takknemlighet for Anne Grete Preus.

Ikke bare fanget hun tidsånden som låtskriver og artist, Preus viste at rock også er en jenteting.

Sanger og låtskriver Anne Grete Preus er død.

Sanger og låtskriver Anne Grete Preus er død.

I 1994 hadde hun for lengst startet sin karriere som soloartist, men det var med albumet «Millimeter» at hun ble en folkekjær artist.

Hun gjorde storeslem på Spellemannprisen og laget plutselig «hits» for det norske folk. Med et roligere, mer tenksomt og litterært univers hadde hun igjen skapt et helt eget uttrykk. Et sted der hun gikk i dybden, med temaer rundt de skakke og sårbare sidene av livet.

Facebook-feeden over det ganske land viser at folk har satt pris på akkurat det.

Alt går litt langsommere her på jorden

Når hele himmelen faller ned.

Anne Grete Preus var en privat person. Da hun fylte 50 år i 2007, stilte hun opp til et langt intervju med musikkprogrammet Lydverket. Det var en av de få gangene hun slapp pressen til hjemme hos seg selv for å snakke om livet og musikken.

Anne Grete Preus var en privat person. Da hun fylte 50 år i 2007, stilte hun opp til et langt intervju med musikkprogrammet Lydverket. Det var en av de få gangene hun slapp pressen til hjemme hos seg selv for å snakke om livet og musikken.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor