Hopp til innhold

– En trøst at hun har vært på jorden sammen med oss

I dag tok en fullsatt Uranienborg kirke farvel med den folkekjære artisten Anne Grete Preus. Ellen Horn og kulturministeren hyller Preus både som menneske og kunstner.

Ellen Horn, Maria Mena og Vetle Lid Larssen var bare noen av kulturpersonlighetene som viste den folkekjære artisten respekt. Reporter: Marianne Rustad Carlsen - Fotografer: Ola Hana / Kristin Grønning

Ellen Horn, Maria Mena og Vetle Lid Larssen var bare noen av kulturprofilene som viste den folkekjære artisten respekt. Reporter: Marianne Rustad Carlsen - Fotografer: Ola Hana / Kristin Grønning

– Anne Grete setter så svære spor at vi kan nesten ikke beskrive det. For hun var så ubarmhjertig ærlig bestandig. Hun kunne ikke forstille seg. Men det er en trøst at hun har vært på jorden sammen med oss.

Ellen Horn var en av de mange som har møtt opp for å ta farvel med den folkekjære artisten Anne Grete Preus. Hun gikk bort natt til søndag 25. august, bare 62 år gammel, etter en tids sykdom.

Uranienborg Kirke, som har plass til rundt 650 personer, var fullsatt av mennesker, og mange kjente kulturprofiler var til stede under bisettelsen. Det samme var kronprinsesse Mette-Marit.

Anne Grete Preus bisettelse

BISETTELSE I OSLO: En fullsatt Uranienborg kirke tar i dag farvel med Anne Grete Preus.

Foto: Ola Hana / NRK

– En fremragende artist

– Hun var en fremragende artist. Men det jeg tror kanskje alle har vært mest berørt av er tekstene hennes og musikken. Hun treffer hjertet hos oss alle sammen. Det er et stort tap at hun har gått bort. Og jeg har jo først og fremst møtt henne her i Uranienborg kirke, hvor hun var ganske fast kirkegjenger. Hun kom og var med som en vanlig person og var utrolig flott og raus, sa Hilde Frafjord Johnson.

Benedicte Adrian trekker fram Anne Grete Preus som en av de beste kollegaene hun har hatt. Og sier til NRK at hun ble inspirert av henne.

– Hun kommer til å bli husket som veldig ærlig, sterk og som turte å være svak. Musikken hennes går rett til hjertet, sier Adrian og legger til at dette er veldig trist.

– Hun var et fantastisk menneske som hadde så mye å gi ennå at det er så veldig utrolig trist. Hun var en av Norges største personligheter og musikere og poeter, sa kunstner Marianne Heske.

– Hun var en fantastisk kunstner. Hun var kjent som rockeartist, men hun var jo en stor poet. Og jeg tror hele Norge følger med nå og er i sorg over at hun måtte gå bort. Hun lagde musikken til den første filmen jeg produserte og vi hadde et ganske nært forhold på 80- og 90-tallet, sa Bente Eriksen før begravelsen.

Sanger og låtskriver Anne Grete Preus er død.

Sanger og låtskriver Anne Grete Preus er død.

Les også: Anne Grete Preus er død, 62 år gammel

Minnetale: – Alle i Norge føler et stort tap

Kulturminister Trine Skei Grande var en av dem som holdt minnetale i kirken.

– Jeg tror alle i Norge føler et stort tap. Jeg har dyp respekt for hennes arbeid, sa Grande.

Og hun la til:

– Hun har satt ord på flere generasjoners følelser. Et liv som har satt spor, alle jenter i rocken bør før hver konsert sende en tanke til hun som brøytet vei.

Herborg Kråkevik sang «Alt det som skinner», med tekst og musikk av Anne Grete Preus. Også presten Jan Oskar Utnem leste vers fra denne sangen, istedenfor bibelvers, og fortalte at Preus var nært knyttet til akkurat Uranienborg kirke.

– Jeg tror at hvis Anne Grete hadde vært idag og kunne tatt ordet, så ville hun takket. Hun ville takket sitt publikum, sa Utnem og brast i gråt.

– Idag er en fryktelig trist dag, sier Maria Mena. Hun forteller at Anne Grete Preus var et forbilde for henne og en del av hennes utvidede familie. Hun er stolt over å få synge den sangen «Ro meg over» under seremonien.

– Tenkt at hun har skrevet noe så vakkert, sier musikeren til NRK.

Da Maria Mena bidro med sangen «Ro meg over», brakte det mange tårer. Sangen har følgende tekstlinjer:

«Ro meg over

Denne broa kan jeg aldri bygge

Ro meg over før jeg brenner ut og sovner inn»

Var åpen om sykdommen

Det er gått litt over en uke siden Anne Grete Preus gikk bort etter en tids sykdom. Preus fikk i 2007 beskjed om at hun hadde nyresvulst, og før sommeren ble hun tvunget til å avlyse alle konsertene sine fordi hun igjen var blitt syk.

«Rehabiliteringen etter Anne Grete Preus sin sykdom viser seg å ta lengre tid enn først antatt. Vi har derfor i samråd med lege tatt den tunge avgjørelsen om å måtte avlyse alle konserter, foreløpig frem til 1. november 2019,» opplyste hennes management foran konserten som skulle vært i Oslo Konserthus.

Anne Grete Preus
Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Banet vei

Med sin karakteristiske stemme, tekster og melodier banet Preus vei og satte preg på norsk musikkliv i over 40 år. Ikke bare fanget hun tidsånden som låtskriver og artist, hun viste at rock også er for kvinner.

Hennes karriere har vært preget av sterke tekster med et samfunnsengasjement og psykologisk dyp.

«Å synge om hverdagen, er ikke den største kunsten, men det er det å synge sant om livet, tørre å ta bort den forskjønnende glasuren. Det er første og siste bud i all kunst. Og det er det vanskeligste av alt. For det vanskeligste av alt er å ikke bedra seg selv», sa hun i takketalen da hun i 2018 ble tildelt Anders Jahres Kulturpris for sitt virke som sangpoet.

Anders Jahres kulturpris 2018.

Anne Grete Preus, Ole Paus og Kari Bremnes vant i 2018 Anders Jahres kulturpris. Sammen med Alf Cranner som vant hedersprisen. – Det er den høysthengende kulturprisen i Norge. At hun fikk den var veldig fortjent, sier Paus til NRK.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Preus vant Anders Jahres Kulturpris sammen med Ole Paus og Kari Bremnes. De er blant mange som hedret den folkekjære artisten etter hennes bortgang.

– Det er lett å savne henne. Hun var noe helt for seg selv. Det var bare én av henne, sier Paus.

– Jeg tror veldig mange jenter i musikken har vært veldig inspirert av henne. Hun var veldig inspirerende å treffe, og jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg fikk møte og kjenne henne, sier Bremnes.

Rockeartisten vant Spellemannprisen hele fire ganger. Tre av dem for suksessalbumet Millimeter som kom i 1994. Dette året mottok hun prisene for årets kvinnelige artist, årets album og årets hit. I 2013 ble hun også tildelt hedersprisen under musikkprisutdelingen, og ble også innlemmet i Rockheim Hall of Fame i Trondheim.

Hun er kjent for sanger som Fryd, Sommerfuglvinger, Jeg er en by, Månens elev, Millimeter, Amatør, Når himmelen faller ned og Et sted å feste blikket.

Hun var en anerkjent liveartist, og har spilt sammen med mange musikere, samt Kringkastingsorkestret.

NRK sendte i 1994 hele konserten hennes fra turneen etter suksessalbumet «Millimeter»:

"Karismatisk rockedronning" var et av mange superlativer som ble brukt om Anne Grete Preus under hennes konsert-turné tidligere i år. Vi viser i sin helhet konserten fra Rockefeller i Oslo. Ved Odd Arvid Strømstad. Utdrag fra konserten ble sendt 30. november.

«Karismatisk rockedronning» var et av mange superlativer som ble brukt om Anne Grete Preus under hennes konsertturné tidligere i år. Vi viser i sin helhet konserten fra Rockefeller i Oslo. Ved Odd Arvid Strømstad. Utdrag fra konserten ble sendt 30. november.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.