Hopp til innhold

Slik hyller venner og kolleger Anne Grete Preus

«Fryktløs», «et forbilde for jenter», «en raus venn». Anne Grete Preus døde natt til søndag 62 år gammel etter å ha kjempet mot kreften. Slik hyller venner og kolleger henne.

Anders Jahres kulturpris 2018.

KULTURPRIS: Anne Grete Preus, Ole Paus og Kari Bremnes vant i 2018 Anders Jahres kulturpris. – Det er den høysthengende kulturprisen i Norge. At hun fikk den var veldig fortjent, sier Paus til NRK.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Anne Grete Preus' tidligere bandkollega, og nære venn Per Vestaby, startet det norske rockebandet Veslefrikk (1977–1982) og Can Can (1983–1987) sammen med Preus.

– Vi har alltid vært gode venner, Anne Grete og jeg. Vi har spilt sammen i ti år i Veslefrikk og i Can Can. Det var jeg som fikk henne til å prøvespille for Veslefrikk og bli rockeartist, og siden ble hun soloartist. Vi har holdt kontakten opp gjennom årene, sier han.

Per Vestaby

GODE VENNER: – Hun var kjempekreativ og veldig fin å jobbe med, sier Per Vestaby.

Foto: Knut Falch / NTB scanpix

Vestaby sier dødsfallet er tungt å ta innover seg.

– Hun var kjempekreativ og veldig fin å jobbe med, men nå er det veldig lenge siden jeg har jobbet med henne. Jeg så henne før sommeren, forteller han til NRK.

Den folkekjære artisten døde i natt etter en tids sykdom, ifølge hennes mangeårige venn og manager Rune Lem.

– Anne Grete var en praktfull artist og et nært og sjenerøst menneske. Vi som var nær henne sørger nå, sier Lem til NRK.

Rockeartisten med den karakteristiske stemmen, hun som alltid dro opp andre kvinnelige artister, dro hjem fire Spellemannspriser.

– Hun var fullstendig fryktløs

Ole Paus var venn av Preus, og sier at det er leit å høre at hun nå har gått bort.

Ole Paus

VIL SAVNE ANNE GRETE: – Det er lett å savne henne. Hun var noe helt for seg selv. Det var bare en av henne, sier han til NRK.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er lett å savne henne. Hun var noe helt for seg selv. Det var bare én av henne, sier han til NRK.

Han forteller at hun hadde uendelig mange strenger inni seg, og fant uendelig mange innfallsvinkler til den samme virkeligheten.

– Hun var et godt menneske, og det var lett å bli glad i henne, forteller han videre. Paus trekker frem spesielt en ting han er glad for at Preus fikk oppleve.

I fjor fikk de to og Kari Bremnes Anders Jahres kulturpris.

– Det er den høyest hengende kulturprisen i Norge. At hun fikk den var veldig fortjent, sier han, og legger til at han vet den betød mye for Preus, og at hun satte pris på å bli verdsatt.

– Nå som hun ikke er her lenger, skulle jeg ønske hun ble enda mer verdsatt. Hun var den ene av sitt slag, forteller han.

Han beskriver henne som nysgjerrig, fullstendig fryktløs, men samtidig redd for å være til bry.

– Anne Grete var sky og fryktløs, avslutter han.

Anders Jahres kulturpris 2018.

KULTURPRIS: Anne Grete Preus, Ole Paus og Kari Bremnes vant i 2018 Anders Jahres kulturpris. – Det er den høysthengende kulturprisen i Norge. At hun fikk den var veldig fortjent, sier Paus til NRK.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Et forbilde for mange jenter i musikken

Kari Bremnes kjente Preus etter mange år i samme bransje. Hun er rystet og synes det er veldig sørgelig å høre om Preus’ bortgang, forteller hun NRK.

– Jeg ville trodd at Anne Grete hadde så mye mer å gi, og mange flere sanger å skrive. Hun betyr så mye for så mange mennesker. Sangene hennes møter folk der de er, og hun lette alltid etter å si det som var sant, forbi de overfladiske tingene. Hun var på parti med det menneskelige i oss, sier Bremnes til NRK.

Hun sier Preus var et forbilde for mange jenter i musikken, og inspirerte med sitt mot.

– Jeg tror veldig mange jenter i musikken har vært veldig inspirert av henne. Hun var veldig inspirerende å treffe, og jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg fikk møte og kjenne henne, sier Bremnes.

– Vi har mistet en strålende stemme

Visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen omtaler Anne Grete Preus som en fantastisk artist og støttespiller.

– Jeg visste at hun var syk, men jeg visste ikke at hun var så syk. Vi ble jo så godt kjent under «Hver gang vi møtes». Hun var en fantastisk støttespiller der. Vi skulle opptre sammen på Norwegian Wood i 2012, men så måtte hun trekke seg på grunn av sykdom, sier han til NRK.

Hver gang vi møtes

HVER GANG VI MØTES: Preus og Sivertsen deltok på Hver gang vi møtes sammen. – Hun var en fantastisk støttespiller der, og vi skulle opptre sammen på Norwegian Wood i 2012, men så måtte hun trekke seg på grunn av sykdom, sier han til NRK.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sivertsen beskriver henne som en artist med enorm formidlingsevne.

– Hun var en veldig flink låtskriver og komponist, hun formidlet jo alt av tekster både egne og andres. Hun var raus og hjertevarm, en flott person. Det er bare å slå fast at Norge har mistet en strålende stemme og artist på alle måter. Heldigvis har hun levert veldig mye fin musikk som vil leve videre, forteller Sivertsen.

Artist Ingrid Bjørnov hyller Preus på sin Instagram-konto.

– Hvil i fred Anne Grete Preus. Vi er mange som har deg å takke. Den barskeste og mest poetiske bjellesauen skrivende musikanter kunne ønske seg, skriver hun.

– En ressurs

Plateprodusent og plateselskapsinnehaver Christer Falck sier til NRK at han i mange år har drømt om å samarbeide med artisten.

Christer Falck

FIKK ALDRI MULIGHETEN: Christer Falck sier til NRK at han alltid drømte om å samarbeide med Anne Grete Preus.

Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

– Hun er den ene norske på lista mi jeg aldri hadde mulighet til å jobbe med. Har prøvd mange ganger, men aldri blitt sånn, sier Falck til NRK.

Marit Wergeland-Yates, Dekan på fakultet for kunstfag ved Universitetet i Agder, sier at hun var i kontakt med Preus før sommeren.

Artisten var ansatt som professor ved Institutt for rytmisk musikk ved fakultetet for kunstfag siden 2017.

– Dette er forferdelig triste nyheter. Hun var sentral hos oss, og bidro i både bachelor- og mastergradene i låtskriving. Den kapasiteten hun har, og den kapasiteten hun er som menneske har vært en utrolig ressurs – både for studenter og de ansatte her ved universitetet.

Sanger og låtskriver Anne Grete Preus er død.

Sanger og låtskriver Anne Grete Preus er død.

– Takk for minnene

Flere politikere har tatt til Twitter for å hylle Anne Grete Preus. Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande skrive blant annet: «... som kvinne viste du at rock ikke er forbeholdt gutta. Takk for minnene vi fikk, musikken din lever videre».

Laster Twitter-innhold

– Anne Grete Preus sine ord og låter lever videre. Takk. Denne har betydd mye for meg, skriver Anniken Huitfeldt (Ap).

Avlyste konserter

Anne Grete Preus fikk konstatert nyresvulst i 2007.

– Man må ikke la de tingene som er uvesentlige i livet spille noen rolle. Det er fantastisk å finnes til. Den tiden en har i livet, må man ta godt vare på, sa hun til NRK etter sykdommen.

Før sommeren i år ble alle konsertene hennes avlyst, etter at Preus på nytt ble syk.

«Rehabiliteringen etter Anne Grete Preus sin sykdom viser seg å ta lengre tid enn først antatt. Vi har derfor i samråd med lege tatt den tunge avgjørelsen om å måtte avlyse alle konserter, foreløpig frem til 1. november 2019,» opplyste hennes management foran konserten som skulle vært i Oslo Konserthus i juni.

Anne Grete Preus blir beskrevet som en samfunnsengasjert musiker som var opptatt av etiske problemstillinger.

Temaer som går igjen i Preus' tekster er følelsen av å stå utenfor, ensomheten og lengselen etter tilknytning.

«Samtidig skinner omsorgen og viljen til å synliggjøre andre mennesker gjennom den. Hjertebank. Og sjelefred. Tekstene ligger og dirrer nettopp i dette spenningsfeltet mellom hjertebankens energi, uro og begjær, og sjelefredens ro og innsikt,» står det i biografien på artistens hjemmeside.

Anne Grete Preus var en privat person. Da hun fylte 50 år i 2007, stilte hun opp til et langt intervju med musikkprogrammet Lydverket. Det var en av de få gangene hun slapp pressen til hjemme hos seg selv for å snakke om livet og musikken.

Anne Grete Preus var en privat person. Da hun fylte 50 år i 2007, stilte hun opp til et langt intervju med musikkprogrammet Lydverket. Det var en av de få gangene hun slapp pressen til hjemme hos seg selv for å snakke om livet og musikken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger