Høyre beskylder Ap for å «ta en Trump»

Høyre beskylder Arbeiderpartiet for å drive med politisk reklame som sverter motstanderne. – Høyre er like ille, svarer Arbeiderpartiet.

Høyre beskylder Arbeiderpartiet for å drive med politisk reklame som sverter motstanderne.

POLITISK REKLAME: Denne videoen har Arbeiderpartiet lagt ut på sin facebook-side. Høyre mener Arbeiderpartiet sverter de politiske motstanderne ved å bruke slike grep.

Allerede før valgkampen har startet her i landet har partiene begynt å krangle om hvem som sier hva og hvordan ting blir sagt. Arbeiderpartiet har sluppet en reklame med Erna Solberg i hovedrollen, og det liker ikke statsministerens parti.

Rune Alstadsæter går til Statsministerens kontor.

KRITISERER ARBEIDERPARTIET: Rune Alstadsæter er kommunikasjonssjef i Høyre.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Arbeiderpartiet er helt klart ledende i Norge på å lage politisk reklamefilmer som kun sverter motstanderne, og som ikke peker på egne løsninger, sier kommunikasjonssjef i Høyre, Rune Alstadsæter.

– Dette er et eksempel på noe vi virkelig kommer til å se i valgkampen. Det er politisk reklame som har én hensikt, som ikke er å fremheve egen politikk, men å sverte politiske motstandere, sier Alstadsæter.

– De må gå i seg selv

Den amerikanske valgkampen var preget av mye drittkasting, og hvor denne typen reklame var mye brukt:

Høyre mener at Arbeiderpartiet nå legger opp til en valgkamp som i verste fall kan føre til lavere valgdeltakelse.

Kjersti Stenseng

SVARER PÅ KRITIKKEN: Kjersti Stenseng er partisekretær i Arbeiderpartiet.

Foto: Siv Sandvik

– Dette er det samme som Hillary Clinton ble utsatt for i USA, med reklame som kanskje fikk hennes velgere til å sitte hjemme på valgdagen, sier Alstadsæter.

Men kritikken synker ikke helt inn hos Kjersti Stenseng, som er partisekretær i Arbeiderpartiet.

– Høyre driver jo med merkelapper og personkarakteristikker selv, så jeg tror Høyre må gå i seg selv, hvis de mener dette er en for negativ kampanje, sier hun.

Se Høyres valgkampvideo her:

Høyres video om Arbeiderpartiets syn på kommunereform

– Ser ikke seg selv fra utsiden

– Dette viser bare at Høyre og Arbeiderpartiet er helt ute av stand til å se seg selv fra utsiden, sier Ketil Raknes til NRK.

Ketil Raknes

Ketil Raknes er lektor ved Høyskolen Kristiania.

Han har lang erfaring fra PR, politikk og kommunikasjon, og har tidligere jobbet som statssekretær i SV.

– Det begge partiene har gjort, er at de har henta ut offisiell statistikk og offisielle uttalelser. Så det som ligger der, er like sant som står på forsiden av VG, sier Raknes.

Han mener grensen går når man kommer med grove personkarakteristikker, eller om man lyver eller bevisst kommer med usann informasjon om andre partier.

– Da er man inne i et helt annet landskap, mener han.

Kulturstrøm

 • – Ny Terminator når ikke opp

  «Terminator: Dark Fate» ser ut som en Terminator-film, høres ut som en og føles som en. Dette er positivt, men samtidig litt av problemet. Den oppleves nemlig som en ren kopi av de to første filmene, med noen små variasjoner, mener NRK Filmpolitiet.

  Terminator
  Foto: 20th Century Fox
 • IS gir Tiktok trøbbel

  Propagandavideoer fra terrororganisasjonen IS har skapt problemer for det sosiale mediet Tiktok, skriver The Wall Steet Journal. Ungdom publiserer korte videoer av seg selv på appen. Det kinesiske eierselskapet har hentet flere tusen moderatorer for å fjerne innhold.

  Illustrasjonsfoto: Apper
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix