NRK Meny
Normal

Høyre beskylder Ap for å «ta en Trump»

Høyre beskylder Arbeiderpartiet for å drive med politisk reklame som sverter motstanderne. – Høyre er like ille, svarer Arbeiderpartiet.

Høyre beskylder Arbeiderpartiet for å drive med politisk reklame som sverter motstanderne.

POLITISK REKLAME: Denne videoen har Arbeiderpartiet lagt ut på sin facebook-side. Høyre mener Arbeiderpartiet sverter de politiske motstanderne ved å bruke slike grep.

Allerede før valgkampen har startet her i landet har partiene begynt å krangle om hvem som sier hva og hvordan ting blir sagt. Arbeiderpartiet har sluppet en reklame med Erna Solberg i hovedrollen, og det liker ikke statsministerens parti.

Rune Alstadsæter går til Statsministerens kontor.

KRITISERER ARBEIDERPARTIET: Rune Alstadsæter er kommunikasjonssjef i Høyre.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Arbeiderpartiet er helt klart ledende i Norge på å lage politisk reklamefilmer som kun sverter motstanderne, og som ikke peker på egne løsninger, sier kommunikasjonssjef i Høyre, Rune Alstadsæter.

– Dette er et eksempel på noe vi virkelig kommer til å se i valgkampen. Det er politisk reklame som har én hensikt, som ikke er å fremheve egen politikk, men å sverte politiske motstandere, sier Alstadsæter.

– De må gå i seg selv

Den amerikanske valgkampen var preget av mye drittkasting, og hvor denne typen reklame var mye brukt:

Høyre mener at Arbeiderpartiet nå legger opp til en valgkamp som i verste fall kan føre til lavere valgdeltakelse.

Kjersti Stenseng

SVARER PÅ KRITIKKEN: Kjersti Stenseng er partisekretær i Arbeiderpartiet.

Foto: Siv Sandvik

– Dette er det samme som Hillary Clinton ble utsatt for i USA, med reklame som kanskje fikk hennes velgere til å sitte hjemme på valgdagen, sier Alstadsæter.

Men kritikken synker ikke helt inn hos Kjersti Stenseng, som er partisekretær i Arbeiderpartiet.

– Høyre driver jo med merkelapper og personkarakteristikker selv, så jeg tror Høyre må gå i seg selv, hvis de mener dette er en for negativ kampanje, sier hun.

Se Høyres valgkampvideo her:

Høyres video om Arbeiderpartiets syn på kommunereform

– Ser ikke seg selv fra utsiden

– Dette viser bare at Høyre og Arbeiderpartiet er helt ute av stand til å se seg selv fra utsiden, sier Ketil Raknes til NRK.

Ketil Raknes

Ketil Raknes er lektor ved Høyskolen Kristiania.

Han har lang erfaring fra PR, politikk og kommunikasjon, og har tidligere jobbet som statssekretær i SV.

– Det begge partiene har gjort, er at de har henta ut offisiell statistikk og offisielle uttalelser. Så det som ligger der, er like sant som står på forsiden av VG, sier Raknes.

Han mener grensen går når man kommer med grove personkarakteristikker, eller om man lyver eller bevisst kommer med usann informasjon om andre partier.

– Da er man inne i et helt annet landskap, mener han.

Kulturstrøm

 • Musikal for Solveig Kringlebotn

  Solveig Kringlebotn gjør for første gang en musikalrolle når hun i høst spiller operadivaen Carlotta i Andrew Lloyd Webbers «The Phantom of the Opera» på Folketeatret i Oslo. – Jeg gleder meg, dette er fantastisk musikk, sier hun i dette intervjuet med NRKs Spillerom.

  Solveig Kringlebotn
  Foto: Sven Ole Engelsvold/NRK
 • På NRK i haust

  Norsk oljehistorie, tenåringsdrama frå Groruddalen, tysk dramaserie frå 1929 og realityserie om familien Ingebrigtsen er bland dei spanande tinga du kan sjå på NRK TV i haust.

  Collage med Stian "Staysman" Torbjørnsen, Le Bureau-logo og Vilde Bratland Erikstad
  Foto: Julia Naglestad, XLahache og Jonas Ruud / NRK/Canal plus
 • Rom for store forbedringer

  Actionkomedien «The Spy Who Dumped Me» handler om to venninner fra Los Angeles som kastes ut i agent-action i Europa når det viser seg at den enes ekskjæreste er spion. Likegyldig historie med skuffende svakt klimaks, mener Filmpolitiet.

  The Spy Who Dumped Me
  Foto: Nordisk Film Distribusjon