Hopp til innhold

Høyre beskylder Ap for å «ta en Trump»

Høyre beskylder Arbeiderpartiet for å drive med politisk reklame som sverter motstanderne. – Høyre er like ille, svarer Arbeiderpartiet.

Høyre beskylder Arbeiderpartiet for å drive med politisk reklame som sverter motstanderne.

POLITISK REKLAME: Denne videoen har Arbeiderpartiet lagt ut på sin facebook-side. Høyre mener Arbeiderpartiet sverter de politiske motstanderne ved å bruke slike grep.

Allerede før valgkampen har startet her i landet har partiene begynt å krangle om hvem som sier hva og hvordan ting blir sagt. Arbeiderpartiet har sluppet en reklame med Erna Solberg i hovedrollen, og det liker ikke statsministerens parti.

Rune Alstadsæter går til Statsministerens kontor.

KRITISERER ARBEIDERPARTIET: Rune Alstadsæter er kommunikasjonssjef i Høyre.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Arbeiderpartiet er helt klart ledende i Norge på å lage politisk reklamefilmer som kun sverter motstanderne, og som ikke peker på egne løsninger, sier kommunikasjonssjef i Høyre, Rune Alstadsæter.

– Dette er et eksempel på noe vi virkelig kommer til å se i valgkampen. Det er politisk reklame som har én hensikt, som ikke er å fremheve egen politikk, men å sverte politiske motstandere, sier Alstadsæter.

– De må gå i seg selv

Den amerikanske valgkampen var preget av mye drittkasting, og hvor denne typen reklame var mye brukt:

Høyre mener at Arbeiderpartiet nå legger opp til en valgkamp som i verste fall kan føre til lavere valgdeltakelse.

Kjersti Stenseng

SVARER PÅ KRITIKKEN: Kjersti Stenseng er partisekretær i Arbeiderpartiet.

Foto: Siv Sandvik

– Dette er det samme som Hillary Clinton ble utsatt for i USA, med reklame som kanskje fikk hennes velgere til å sitte hjemme på valgdagen, sier Alstadsæter.

Men kritikken synker ikke helt inn hos Kjersti Stenseng, som er partisekretær i Arbeiderpartiet.

– Høyre driver jo med merkelapper og personkarakteristikker selv, så jeg tror Høyre må gå i seg selv, hvis de mener dette er en for negativ kampanje, sier hun.

Se Høyres valgkampvideo her:

Høyres video om Arbeiderpartiets syn på kommunereform

– Ser ikke seg selv fra utsiden

– Dette viser bare at Høyre og Arbeiderpartiet er helt ute av stand til å se seg selv fra utsiden, sier Ketil Raknes til NRK.

Ketil Raknes

Ketil Raknes er lektor ved Høyskolen Kristiania.

Han har lang erfaring fra PR, politikk og kommunikasjon, og har tidligere jobbet som statssekretær i SV.

– Det begge partiene har gjort, er at de har henta ut offisiell statistikk og offisielle uttalelser. Så det som ligger der, er like sant som står på forsiden av VG, sier Raknes.

Han mener grensen går når man kommer med grove personkarakteristikker, eller om man lyver eller bevisst kommer med usann informasjon om andre partier.

– Da er man inne i et helt annet landskap, mener han.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK