Hopp til innhold

Hoem årets vinner av Brageprisens hederspris

Edvard Hoem har siden debuten for 50 år siden skrevet om store temaer og politiske spørsmål. Han er årets vinner av Brageprisens hederspris.

Edvard Hoem

Erfarne Edvard Hoem er årets vinner av Brageprisens hederspris.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Han ante ikke at han skulle få prisen for han ble lurt dit av familie og forlag. Han trodde datteren hans skulle synge under prisutdelingen:

– Det var overveldende, sa en dypt rørt Edvard Hoem til publikum som ga ham stående applaus.

– Den største glede i livet mitt ved siden av barna mine og kjærleiken som en opplever innimellom, har vært at jeg hver dag kan sette meg til PC'en min og arbeide videre og prøve å bli bedre enn jeg var, sa Edvard Hoem til NRK.

Torsdag kveld ble årets Bragepriser utdelt i klassene skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, sakprosa og åpen klasse. I tillegg ble hedersprisen delt ut.

Brageprisene er blitt utdelt av stiftelsen Den norske Bokprisen siden 1992, og regnes som én av Norges viktigste litterære utmerkelser. Årets vinnere består både av ringrever i bransjen, og nyere publikumsfavoritter.

Hedersprisen 2019: Edvard Hoem

Hoem

Hedersprisvinner Edvard Hoem i 1978.

Foto: Paul Owesen / NTB scanpix

Odelsgutten og predikantsønnen fra Møre og Romsdal har flere priser og utmerkelser i kofferten, som Nynorsk litteraturpris (1987), Ibsenprisen (2008) og Språkprisen (2013), men årets hederspris er hans første Bragepris.

Hoem var teatersjef ved Teatret Vårt i Molde fra 1998-2000, og han var nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2006 for boken «Mors og fars historie», som handler om hvordan moren, med en litt problematisk historie, og faren, en ung predikant, møttes.

Selv sa Edvard Hoem at han er beæret over å være i selskap med de tidligere vinnerne av hedersprisen.

– Jeg har noe på hjertet, sa Hoem til NRK på spørsmål om hvorfor han skriver. Han pekte på at han er et bedre menneske når han sitter ved skrivebordet og skriver.

Anmeldelse av «Jordmor på jorda»: – Storslått slektshistorie

Vinner: Skjønnlitteratur

Nina Lykke

Nina Lykke er årets vinner av Brageprisen i skjønnlitteratur for boken «Full spredning».

Foto: Agnete Brun / Oktober forlag
  • Tittel: Full spredning
  • Forfatter: Nina Lykke
  • Forlag: Forlaget Oktober

Boken handler om fastlegen Elin som opplever en oppgitthet over både mann og jobb, og som til slutt velger å gå uante veier for å møte denne oppgittheten. Den inneholder betraktninger om mennesker som prøver å holde tritt, og beskriver et samfunn der overflod har gjort oss kravstore og gitt høye forventninger.

Juryen trekker særlig frem at boken er velskrevet og morsom, samt at Lykke klarer å balansere mellom overdrivelse og gjenkjennelse: «Det er skarpt og presist skrevet. Det er nådeløst og avslørende. Rett og slett frydefull lesning!».

Bokomslag «Full spredning» av Nina Lykke
Foto: Oktober forlag

I 2017 gikk Lykkes roman «Nei og atter nei» gikk sin seiersgang blant det norske folk, og hun vant Ungdommens kritikerpris for boken samme år. Nå vinner hun Brageprisen i skjønnlitteratur for hennes nyeste bok, som har fått gode tilbakemeldinger fra flere anmeldere.

«Med så eindimensjonale personar er det ein bragd å skape ei så god bok som dette. Kritikken av livsløgner hjå pasientar i velferdsstaten er frisk, og treffer meir enn berre pasientgruppa», skrev NRKs litteraturkritiker Marta Norheim i sin anmeldelse.

Vinner: Sakprosa

Torgrim Eggen på boksignering med Jensen

Torgrim Eggen er årets vinner av Brageprisen i sakprosa for boken «Axel. Fra smokken til Ovnen».

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK
  • Tittel: Axel. Fra smokken til Ovnen
  • Forfatter: Torgrim Eggen
  • Forlag: Cappelen Damm

Torgrim Eggen gir et innblikk i forfatter Axel Jensens liv og verk, og med nye kilder gir han et sammensatt og interessant bilde av Jensen.

Juryen skriver følgende om boken i sin begrunnelse:

Axel, Fra smokken til Ovnen av Torgrim Eggen
Foto: Cappelen Damm

«Når partyet er over og boken lest, våkner man opp fra et eventyrlig liv og et forfatterskap som ikke har gått ut på dato. En festopplevelse uten bakrus!».

Den tidligere musikeren hadde sin debut som skjønnlitterær forfatter i 1992 med boken «Gjeld», og har siden gitt ut flere bøker innenfor både skjønnlitteratur og sakprosa. Litteraturkritiker i NRK, Knut Hoem skrev følgende om Eggens bok om Axel Jensen:

«Torgrim Eggens biografi er en mangeslungen fest. En fest av den sorten man kanskje burde gått hjem fra litt tidligere, men der man bestemmer seg for å holde ut til siste slutt, for se hva som skjer».

Vinner: Åpen klasse: Bildebøker for voksne og barn

Martin Ernstsen

Martin Erntsen er årets vinner av Brageprisen i Åpen klasse: Bildebøker for voksne og barn for tegneserieboken «Sult».

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
  • Tittel: Sult
  • Forfatter: Martin Ernstsen
  • Forlag: Minuskel forlag

Ernstsen oversetter Knut Hamsuns roman «Sult» til en tegneserie i boken han nå vinner Brageprisen for. Den er både humoristisk og alvorlig, og Ernstsen bruker tegneseriens muligheter for alt de er verdt.

Martin Ernstsens tengeserieroman Sult.
Foto: Minuskel forlag

«Martin Ernstsens tegneserie er et ambisiøst prosjekt som står solid på egne ben. Den vil gi nye og gamle lesere av Knut Hamsuns klassiker en unik og særegen leseropplevelse, og markerer seg som et solid tilskudd til norsk tegneseriekunst», skriver juryen i sin begrunnelse.

Aftenpostens anmelder skrev følgende om Ernstsens bok:

«Her ville rabulisten og banebryteren Hamsun selv muligens nikket anerkjennende. Resultatet er blitt et bok som borer seg fast i (under) bevisstheten og som vokser ved hver nye gjennomlesning».

Vinner: Barne- og ungdomsbøker

Ane Barmen med blomar og boka si

Ane Barmen er årets vinner av Brageprisen i barne- og ungdomsbøker for boken «Draumar betyr ingenting».

Foto: Kaisa Hoel / Gyldendal
  • Tittel: Draumar betyr ingenting
  • Forfatter: Ane Barmen
  • Forlag: Gyldendal

Barmen debuterer med ungdomsromanen «Draumar betyr ingenting», som skildrer hvordan sorgen ofte kan føles ensom fordi liver går videre for andre rundt. Bokens hovedperson, Louise på 17 år, preges i alle situasjoner av bestevennen Tormods død året før.

Draumar betyr ingenting av Ane Barmen.
Foto: Gyldendal

I begrunnelsen trekker juryen frem særlig hvor lettlest boken er, til tross for et alvorlig tema:

«Romanen er likevel forunderlig lett å lese. Den viser hvordan Louise tenker og handler framfor å forklare, og intensiteten holdes oppe med et språklig driv og en vellykket komposisjon».

«Skrivekunsten er skarpest i den første delen, men det er også en særegen varme over scenene hvor Louise vender tilbake til det som en gang ga mening, som når to venninner lakkerer hverandres negler», skriver Aftenposten i sin anmeldelse.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.