NRK Meny
Normal

Her er svarene på det fansen lurer mest på om Sana

Hva er duhr? Og kan man utsette bønnen dersom man ikke rekker å be i tide? Sana fra kultserien «Skam» har gjort at folk har blitt mer nysgjerrig på islam. Det er mange som stiller spørsmål - og vi har forsøkt å finne svar.

Mange har blitt nysgjerrige på islam etter at muslimske Sana ble hovedpersonen i «Skam».

– Vi merker interessen både i sosiale medier og privat. Jeg tror at mange muslimske ungdommer identifiserer seg med Sana og de valgene hun står overfor i serien. Hun er en jente med tydelig muslimsk profil som samtidig ønsker å leve som en helt vanlig norsk jente på videregående, forteller Hamza Ansari, styremedlem i Minhaj Ungdom, en av de største muslimske ungdomsorganisasjonene.

Etter at muslimske Sana ble hovedfiguren i fjerde og siste sesong av «Skam» har det skapt mer oppmerksomhet rundt islam blant ungdom.

«Skam»-fansen lurer på ulike islamske skikker og hvorfor Sana gjør som hun gjør.

Det er ikke bare organisasjoner som Minhaj Ungdom som merker den økte nysgjerrigheten. Også «Skam» sine fansider på Facebook er stappfulle av spørsmål om Sana og islam.

Hamza Ansari

Hamza Ansari sier de merker interessen både i sosiale medier og privat.

Foto: NRK

Vi lot derfor Ansari og to andre muslimske ungdommer, Kawtar Oulkadi (17) og Sumayo Ashkir (17) svare på de mest stilte spørsmålene fra «Skam»-fansen:

1. «Hvor ofte må muslimer be?»

Veldig mange muslimer ber fem ganger om dagen, det er en del av de fem søylene i Islam. Det er en viktig del av troen. Men noen velger annerledes og ber mindre.

2. «Vi ser kun Sana be, men ikke broren. Gjelder de samme bønntradisjonene for menn og kvinner?»

Ja, der er man likestilt. Menn og kvinner ber like ofte og på samme måte. Jeg vet ikke hvorfor vi ikke ser broren be.

3. «Er det vanlig å ha flere i familien som ikke tror?»

Det er veldig individuelt. Men i en muslimsk familie, som i andre religiøse familier, så tror jeg det er vanlig at én religion dominerer. I alle fall for familier med barn på alderen som Sana og hennes bror.

4. «Hvorfor ser Sana seg først til høyre, så venstre, når hun setter pause på bønnen?»

Kawtar Oulkadi

Kawtar Oulkadi (17).

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Det er en måte å avslutte bønnen på. Hun avslutter bønnen underveis fordi hun blir forstyrret. Du reiser deg ikke opp og bare går når du avslutter bønn, men ser først til høyre og venstre. Det er et ritual muslimer har.

5. «Sana går med hijab. Må alle muslimske jenter gjøre det?»

Veldig mange ser på det som en teologisk nødvendighet. Men også her finnes det variasjoner. Det er ingen som kan påtvinge noen andre hijab. Men for di som bruker hijab er den en del av deres identitet. De ønsker å bli sett med hijaben.

6. «Det er tid for dhur står det på Sana sin mobil. Hva betyr det?»

Dhur er et arabisk navn for ettermiddagsbønn.

7. «Sana bruker en app som minner henne på når hun skal be. Er det vanlig?»

Sumayo Ashkir

Sumayo Ashkir (17).

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Det er kanskje blitt vanligere. For mange er det ganske praktisk med en sånn app. Da slipper du å tenke på det selv. Flere ungdommer har det.

8. «Sana får beskjed om å be når hun sitter på trikken. Om man ikke har mulighet til å be når bønnen er, kan man utsette bønnen til seinere?»

Tidsrommet for en bønn er veldig stort, så du trenger ikke be der og da. Du kan be når du kommer hjem, eller er i nærheten av en moske. Hvis du ikke rekker det kan du ta det igjen.

9. «Er det samme tidspunkt for bønnene hver dag, eller går det i perioder?»

Nei. Bønnetidene følger sola, så når det blir mørkere dager endrer bønnetidene seg også.

Skamogislam

Se hele saken fra Dagsrevyen her.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP