NRK Meny
Normal

Her er svarene på det fansen lurer mest på om Sana

Hva er duhr? Og kan man utsette bønnen dersom man ikke rekker å be i tide? Sana fra kultserien «Skam» har gjort at folk har blitt mer nysgjerrig på islam. Det er mange som stiller spørsmål - og vi har forsøkt å finne svar.

Mange har blitt nysgjerrige på islam etter at muslimske Sana ble hovedpersonen i «Skam».

– Vi merker interessen både i sosiale medier og privat. Jeg tror at mange muslimske ungdommer identifiserer seg med Sana og de valgene hun står overfor i serien. Hun er en jente med tydelig muslimsk profil som samtidig ønsker å leve som en helt vanlig norsk jente på videregående, forteller Hamza Ansari, styremedlem i Minhaj Ungdom, en av de største muslimske ungdomsorganisasjonene.

Etter at muslimske Sana ble hovedfiguren i fjerde og siste sesong av «Skam» har det skapt mer oppmerksomhet rundt islam blant ungdom.

«Skam»-fansen lurer på ulike islamske skikker og hvorfor Sana gjør som hun gjør.

Det er ikke bare organisasjoner som Minhaj Ungdom som merker den økte nysgjerrigheten. Også «Skam» sine fansider på Facebook er stappfulle av spørsmål om Sana og islam.

Hamza Ansari

Hamza Ansari sier de merker interessen både i sosiale medier og privat.

Foto: NRK

Vi lot derfor Ansari og to andre muslimske ungdommer, Kawtar Oulkadi (17) og Sumayo Ashkir (17) svare på de mest stilte spørsmålene fra «Skam»-fansen:

1. «Hvor ofte må muslimer be?»

Veldig mange muslimer ber fem ganger om dagen, det er en del av de fem søylene i Islam. Det er en viktig del av troen. Men noen velger annerledes og ber mindre.

2. «Vi ser kun Sana be, men ikke broren. Gjelder de samme bønntradisjonene for menn og kvinner?»

Ja, der er man likestilt. Menn og kvinner ber like ofte og på samme måte. Jeg vet ikke hvorfor vi ikke ser broren be.

3. «Er det vanlig å ha flere i familien som ikke tror?»

Det er veldig individuelt. Men i en muslimsk familie, som i andre religiøse familier, så tror jeg det er vanlig at én religion dominerer. I alle fall for familier med barn på alderen som Sana og hennes bror.

4. «Hvorfor ser Sana seg først til høyre, så venstre, når hun setter pause på bønnen?»

Kawtar Oulkadi

Kawtar Oulkadi (17).

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Det er en måte å avslutte bønnen på. Hun avslutter bønnen underveis fordi hun blir forstyrret. Du reiser deg ikke opp og bare går når du avslutter bønn, men ser først til høyre og venstre. Det er et ritual muslimer har.

5. «Sana går med hijab. Må alle muslimske jenter gjøre det?»

Veldig mange ser på det som en teologisk nødvendighet. Men også her finnes det variasjoner. Det er ingen som kan påtvinge noen andre hijab. Men for di som bruker hijab er den en del av deres identitet. De ønsker å bli sett med hijaben.

6. «Det er tid for dhur står det på Sana sin mobil. Hva betyr det?»

Dhur er et arabisk navn for ettermiddagsbønn.

7. «Sana bruker en app som minner henne på når hun skal be. Er det vanlig?»

Sumayo Ashkir

Sumayo Ashkir (17).

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Det er kanskje blitt vanligere. For mange er det ganske praktisk med en sånn app. Da slipper du å tenke på det selv. Flere ungdommer har det.

8. «Sana får beskjed om å be når hun sitter på trikken. Om man ikke har mulighet til å be når bønnen er, kan man utsette bønnen til seinere?»

Tidsrommet for en bønn er veldig stort, så du trenger ikke be der og da. Du kan be når du kommer hjem, eller er i nærheten av en moske. Hvis du ikke rekker det kan du ta det igjen.

9. «Er det samme tidspunkt for bønnene hver dag, eller går det i perioder?»

Nei. Bønnetidene følger sola, så når det blir mørkere dager endrer bønnetidene seg også.

Skamogislam

Se hele saken fra Dagsrevyen her.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters