Hopp til innhold

Her er svarene på det fansen lurer mest på om Sana

Hva er duhr? Og kan man utsette bønnen dersom man ikke rekker å be i tide? Sana fra kultserien «Skam» har gjort at folk har blitt mer nysgjerrig på islam. Det er mange som stiller spørsmål - og vi har forsøkt å finne svar.

Mange har blitt nysgjerrige på islam etter at muslimske Sana ble hovedpersonen i «Skam».

– Vi merker interessen både i sosiale medier og privat. Jeg tror at mange muslimske ungdommer identifiserer seg med Sana og de valgene hun står overfor i serien. Hun er en jente med tydelig muslimsk profil som samtidig ønsker å leve som en helt vanlig norsk jente på videregående, forteller Hamza Ansari, styremedlem i Minhaj Ungdom, en av de største muslimske ungdomsorganisasjonene.

Etter at muslimske Sana ble hovedfiguren i fjerde og siste sesong av «Skam» har det skapt mer oppmerksomhet rundt islam blant ungdom.

«Skam»-fansen lurer på ulike islamske skikker og hvorfor Sana gjør som hun gjør.

Det er ikke bare organisasjoner som Minhaj Ungdom som merker den økte nysgjerrigheten. Også «Skam» sine fansider på Facebook er stappfulle av spørsmål om Sana og islam.

Hamza Ansari

Hamza Ansari sier de merker interessen både i sosiale medier og privat.

Foto: NRK

Vi lot derfor Ansari og to andre muslimske ungdommer, Kawtar Oulkadi (17) og Sumayo Ashkir (17) svare på de mest stilte spørsmålene fra «Skam»-fansen:

1. «Hvor ofte må muslimer be?»

Veldig mange muslimer ber fem ganger om dagen, det er en del av de fem søylene i Islam. Det er en viktig del av troen. Men noen velger annerledes og ber mindre.

2. «Vi ser kun Sana be, men ikke broren. Gjelder de samme bønntradisjonene for menn og kvinner?»

Ja, der er man likestilt. Menn og kvinner ber like ofte og på samme måte. Jeg vet ikke hvorfor vi ikke ser broren be.

3. «Er det vanlig å ha flere i familien som ikke tror?»

Det er veldig individuelt. Men i en muslimsk familie, som i andre religiøse familier, så tror jeg det er vanlig at én religion dominerer. I alle fall for familier med barn på alderen som Sana og hennes bror.

4. «Hvorfor ser Sana seg først til høyre, så venstre, når hun setter pause på bønnen?»

Kawtar Oulkadi

Kawtar Oulkadi (17).

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Det er en måte å avslutte bønnen på. Hun avslutter bønnen underveis fordi hun blir forstyrret. Du reiser deg ikke opp og bare går når du avslutter bønn, men ser først til høyre og venstre. Det er et ritual muslimer har.

5. «Sana går med hijab. Må alle muslimske jenter gjøre det?»

Veldig mange ser på det som en teologisk nødvendighet. Men også her finnes det variasjoner. Det er ingen som kan påtvinge noen andre hijab. Men for di som bruker hijab er den en del av deres identitet. De ønsker å bli sett med hijaben.

6. «Det er tid for dhur står det på Sana sin mobil. Hva betyr det?»

Dhur er et arabisk navn for ettermiddagsbønn.

7. «Sana bruker en app som minner henne på når hun skal be. Er det vanlig?»

Sumayo Ashkir

Sumayo Ashkir (17).

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Det er kanskje blitt vanligere. For mange er det ganske praktisk med en sånn app. Da slipper du å tenke på det selv. Flere ungdommer har det.

8. «Sana får beskjed om å be når hun sitter på trikken. Om man ikke har mulighet til å be når bønnen er, kan man utsette bønnen til seinere?»

Tidsrommet for en bønn er veldig stort, så du trenger ikke be der og da. Du kan be når du kommer hjem, eller er i nærheten av en moske. Hvis du ikke rekker det kan du ta det igjen.

9. «Er det samme tidspunkt for bønnene hver dag, eller går det i perioder?»

Nei. Bønnetidene følger sola, så når det blir mørkere dager endrer bønnetidene seg også.

Skamogislam

Se hele saken fra Dagsrevyen her.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters