Hopp til innhold

Faren til terroroffer saksøker Google, Facebook og Twitter

Han mener nettstedene har bistått ekstremistene som sto bak terroren i Paris.

Social Media-Islamic State Group Lawsuit

SAKSØKER: Faren til Nohemi Gonzalez bryter sammen under en minnestund for datteren som ble drept i Paris-terroren.

Foto: Genaro Molina / Ap

23 år gamle Nohemi Gonzalez var den eneste amerikaneren blant de 130 som ble drept under terroraksjonene i Paris i november i fjor.

Faren Reynaldo Gonzalez fremmet denne uka et søksmål mot Google, Facebook og Twitter, som han mener med viten og vilje har bistått den ytterliggående islamistgruppa IS med å rekruttere medlemmer, samle inn penger og spre ekstremist-propaganda.

Avgjørende for fremveksten av IS

FRANCE-SHOOTING/USA-STUDENT

DREPT: 23 år gamle Nohemi Gonzalez ble drept under terroraksjonene i Paris i november i fjor.

Foto: HANDOUT / Reuters

Uten Twitter, Facebook og Google (YouTube) ville den eksplosive veksten til IS, som i dag er en av de mest fryktede terroristgruppene i verden, ikke ha vært mulig, heter det i stevningen.

Nettstedene har gjort terroristene i stand til å utføre en rekke terroristangrep, blant annet angrepene i Paris 13. november, heter det videre.

Søksmålet er identisk med et annet søksmål som ble fremmet mot Twitter i januar, av enken etter en amerikansk politiinstruktør som ble drept i et IS-angrep i Jordan i november i fjor. Selv om flere av passasjene i de to stevningene er identiske, understreker Gonzalez' advokater at de to sakene er ulike.

Grunnløst

Facebook og Twitter kaller søksmålet fra Gonzalez grunnløst og viser i likhet med Google til at de gjør alt som står i deres makt for å hindre spredning av ekstremistisk innhold.

«Vi har team verden over som aktivt etterforsker rapporter om brudd på våre regler, som identifiserer dem som bryter reglene og som samarbeider med myndighetene når dette er nødvendig», heter det i en kunngjøring fra Twitter.

LES: Direktesendte drap på Facebook

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters