Fant ukjent kunstskatt på loftet – kan være verdt 1,2 milliarder kroner

Huseiere kan ha snublet over et ukjent verk av den italienske barokkmaleren Caravaggio da de skulle reparere en lekkasje på loftet. Nå mener kunsteksperter at verket kan være verdt opptil 120 millioner euro.

Eric Turquin med mulig Caravaggio-maleri

SKJULT SKATT: Kunstekspert Eric Turquin presenterte tirsdag funnet som kan være et hittil ukjent mesterverk av barokkmaleren Caravaggio.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

For to år siden skulle huseierne i nærheten av Toulouse fikse en lekkasje i taket da de snublet over et gammelt maleri med vannskader, skriver blant andre AFP.

Tirsdag ble maleriet, som kan være et 400 år gammelt maleri av den italienske barokkmesteren Caravaggio, presentert på en pressekonferanse i Paris.

Kjent motiv

En lokal kunstauksjonarius gjenkjente bildet som tilhørende den såkalte Caravaggio-skolen fra den italienske barokken, og fikk sendt det til Paris for nærmere undersøkelser.

Maleriet skildrer et motiv fra den apokryfe Judits bok, der Judit halshugger den assyriske generalen Holofernes, og har likhetstrekk med et annet Caravaggio-maleri med samme motiv.

Til tross for vannskadene skal bildet være i svært god stand. Ifølge ekspertene som har vurdert bildet, er det trolig malt en gang mellom år 1600 og 1610.

Skannet bildet hos veterinær

På en pressekonferanse tirsdag presenterte kunstekspert Eric Turquin maleriet han har brukt de siste to årene på å rense og restaurere.

Turquin har blant annet undersøkt maleriet med røntgen og infrarød stråling for å forsikre seg om ektheten.

På grunn av størrelsen på bildet og behovet for å være diskret, måtte Turquin på et tidspunkt ty til den lokale veterinærskolens røntgenmaskin.

I lange perioder sov han av sikkerhetshensyn med maleriet på soverommet.

Uenige om opphav

To av Caravaggio-ekspertene Turquin kontaktet, mente bildet var malt av den flamske maleren Louis Finson, som var kjent med Caravaggios verker og selv eide to malerier av den italienske kunstneren.

En tredje ekspert mente imidlertid at maleriet er et vaskeekte mesterverk signert Caravaggio selv. Skulle det være tilfelle, kan bildet være verdt så mye som 120 millioner euro, nærmere 1,2 milliarder norske kroner.

Turquin innrømmer at ekspertene nok aldri vil bli enige om hvem som er opphavsmannen til bildet, men mener det uansett er et viktig mesterverk fra perioden.

Frankrikes kulturminister har innført et midlertidig eksportforbud for bildet, og kaller det et viktig uttrykk for Caravaggio-skolen.

Kulturstrøm

 • 148 millioner til freda bygg

  Riksantikvaren har fordelt 148 millioner kroner til å sette i stand freda bygg som er privateide. Halvparten av de 3300 freda private byggene trenger å settes i stand, husmannsplasser som herregårder. Midlene deles ut via fylkeskommunene, med en oppfordring om at de også gir tilskudd til sine freda bygninger. Oppland og Hordaland får de største summene i år, skriver Riksantikvaren i en pressemelding.

  Kvalfjord
  Foto: Einar Strand / NTFK
 • Bookmakerne tror på KEiiNO

  Knappe to uker før den norske Melodi Grand Prix-finalen, har gruppen den største vinnersjansen, ifølge bookmakerne, med 38 prosent. KEiiNO er et norsk-samisk samarbeidsprosjekt mellom artistene Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo, De stiller med sangen «Spirit in the sky». Men det er ikke kun blant bookmakerne KEiiNO er favoritt. Ser man på strømmetallene til låtene på Spotify og visninger på YouTube, så troner «Spirit in the sky» på begge lister. (NTB)

  KEiiNO
  Foto: NRK
 • Privat høyskole vil kjøpe Deichman

  Høyskolen Kristiania vil legge inn bud på bygningen der Deichmanske hovedbibliotek holder til. Når hovedbiblioteket flytter til Bjørvika neste år, blir den gamle bygningen stående tom. Oslo kommune har meldt at de vil legge bygningen ut for salg. Høyskolen har i dag 10.000 studenter, er spredt rundt på åtte ulike adresser i hovedstaden, og venter en dobling av antallet studenter de neste årene. (NTB)

  Deichmanske Bibliotek
  Foto: Håkon Sønderland (CC BY-NC-SA 2.0)