Hopp til innhold

Fant ukjent kunstskatt på loftet – kan være verdt 1,2 milliarder kroner

Huseiere kan ha snublet over et ukjent verk av den italienske barokkmaleren Caravaggio da de skulle reparere en lekkasje på loftet. Nå mener kunsteksperter at verket kan være verdt opptil 120 millioner euro.

Eric Turquin med mulig Caravaggio-maleri

SKJULT SKATT: Kunstekspert Eric Turquin presenterte tirsdag funnet som kan være et hittil ukjent mesterverk av barokkmaleren Caravaggio.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

For to år siden skulle huseierne i nærheten av Toulouse fikse en lekkasje i taket da de snublet over et gammelt maleri med vannskader, skriver blant andre AFP.

Tirsdag ble maleriet, som kan være et 400 år gammelt maleri av den italienske barokkmesteren Caravaggio, presentert på en pressekonferanse i Paris.

Kjent motiv

En lokal kunstauksjonarius gjenkjente bildet som tilhørende den såkalte Caravaggio-skolen fra den italienske barokken, og fikk sendt det til Paris for nærmere undersøkelser.

Maleriet skildrer et motiv fra den apokryfe Judits bok, der Judit halshugger den assyriske generalen Holofernes, og har likhetstrekk med et annet Caravaggio-maleri med samme motiv.

Til tross for vannskadene skal bildet være i svært god stand. Ifølge ekspertene som har vurdert bildet, er det trolig malt en gang mellom år 1600 og 1610.

Skannet bildet hos veterinær

På en pressekonferanse tirsdag presenterte kunstekspert Eric Turquin maleriet han har brukt de siste to årene på å rense og restaurere.

Turquin har blant annet undersøkt maleriet med røntgen og infrarød stråling for å forsikre seg om ektheten.

På grunn av størrelsen på bildet og behovet for å være diskret, måtte Turquin på et tidspunkt ty til den lokale veterinærskolens røntgenmaskin.

I lange perioder sov han av sikkerhetshensyn med maleriet på soverommet.

Uenige om opphav

To av Caravaggio-ekspertene Turquin kontaktet, mente bildet var malt av den flamske maleren Louis Finson, som var kjent med Caravaggios verker og selv eide to malerier av den italienske kunstneren.

En tredje ekspert mente imidlertid at maleriet er et vaskeekte mesterverk signert Caravaggio selv. Skulle det være tilfelle, kan bildet være verdt så mye som 120 millioner euro, nærmere 1,2 milliarder norske kroner.

Turquin innrømmer at ekspertene nok aldri vil bli enige om hvem som er opphavsmannen til bildet, men mener det uansett er et viktig mesterverk fra perioden.

Frankrikes kulturminister har innført et midlertidig eksportforbud for bildet, og kaller det et viktig uttrykk for Caravaggio-skolen.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters