NRK Meny
Normal

21 Munch-verker blant kunst stjålet av nazistene

Flere trykk og litografier av Edvard Munch er blant kunsten som tysk politi har funnet i samlingen til en avdød kunstsamler. Nesten halvparten av kunsten skal være tatt fra jøder under andre verdenskrig.

GERMANY-NAZI-ART-HISTORY

Disse trykkene av Munch er funnet i en tysk leilighet. Trolig ble de konfiskert av nazister og kjøpt av samleren Cornelius Gurlitt på 30-tallet. «Melankoli» lengst til høyre i midterste rekke.

Foto: - / Afp

Under en skatterazzia hos kunstsamleren Cornelius Gurlitt for to år siden ble det funnet nesten 1.500 kunstverk av blant andre Pablo Picasso og Marc Chagall.

Nesten halvparten av disse er kunstverk som ble beslaglagt av nazistene. Disse verkene var samlet av faren til Gurlitt, en kunsthandler som hjalp nazistene med å samle inn såkalt «degenerert» kunst.

NRK har tidlige omtalt funnet av de rundt 1500 bildene, der blant annet mesterverk av Chagall og Matisse ble oppdaget, i tillegg til at flere verk av Munch ble funnet.

Nå viser det seg at hele er 21 verk var av Edvard Munch, skriver Aftenposten.

– Ingen har visst hva denne samlingen inneholdt, før nå. Det er veldig interessant når det viser seg at 21 av disse er verker av Munch. Dette har vi ikke vært klar over, sier Stein O. Henrichsen, direktør ved Munch-museet.

Stein Olav Henrichsen

Direktør ved Munch-museet, Stein O. Henrichsen, vil komme til bunns i hvem som har eid Munch-verkene gjennom tidene.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Vil finne kunstens historie

Nå skal Kunstmuseum Bern, som Gurlitt testamenterte kunsten til da han døde i mai, i samarbeid med tyske myndigheter prøve å finne ut hvem som er rettmessige eiere av den beslaglagte kunsten. Det var først i april i år at funnet ble kjent.

Nazistene beslagla hundretusener av kunstverker fra blant andre jødiske samlere og museer før og under den annen verdenskrig. Gurlitts far, Hildebrand Gurlitt, skal ha fått i oppdrag å kjøpe og selge kunst på vegne av Hitler-regimet, som kalte kunsten degenerert i forhold til sine naziidealer.

Den omstridte kunstsamlingen til Cornelius Gurlitt er anslått til å ha en verdi på rundt 8 milliarder kroner. Stein O. Henrichsen tør ikke spekulere i verdien for de 21 Munch-verkene.

– Hvilken konsekvens dette kan få for museet vårt er det for tidlig spekulere på. Her kan det være historiske forbindelser som kan være av interesse for Munch-museet, uavhengig av eierforhold, sier Henrichsen.

Morten Zondag

Kunsthistoriker og Munch-ekspert Morten Zondag, er ikke overrasket over funnet.

Ikke overrasket

I et halvt århundre har kunsten ligget i leiligheten til sønnen til en av Tysklands største kunsthandlere under krigen, Cornelius Gurlitt.

– Jeg hadde blitt overrasket om man ikke hadde funnet noe av Munch blant disse bildene. Hans kunst ble klassifisert som «degenererende» av nazistene, og ble tatt ut av tyske museer og samlinger på 30-tallet. Gurlitt kjøpte slike varer, og det er ikke så rart at han valgte å beholde noe av Munchs kunst i samlingen sin, sa kunsthistoriker Morten Zondag, som er spesialist på Munch, til NRK da de første meldingene om at det var Munch-verk i samlingen kom.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt