Normal

Nasjonalmuseet får velge og vrake fra Stein Erik Hagens private kunstsamling

Stein Erik Hagen har brukt flere hundre millioner kroner på å bygge opp en av landets største private kunstsamlinger. Nå gir han Nasjonalmuseet fri tilgang på de rundt 2000 verkene.

Investor og kunstsamler Stein Erik Hagen lar Nasjonalmuseet velge og vrake fra hans private samling på rundt 2000 verker.

FRI TILGANG: Stein Erik Hagen (t.h.) gjør sin omfattende private kunstsamling tilgjengelig for Nasjonalmuseet. Direktør Audun Eckhoff (t.v.) sier avtalen kan gjøre Nasjonalmuseet til et museum i verdensklasse.

– Det har etter hvert blitt en stor samling, og mange har spurt hva som skal skje med den, uten at jeg har hatt et klart svar på det. Derfor er det veldig hyggelig å ha fått til dette samarbeidet, sier Stein Erik Hagen.

Investoren og milliardæren går gjennom galleriene på Nasjonalmuseet i Oslo. Neste år skal museet huse en egen utstilling av verker fra forretningsmannens private samling. Og mer skal det bli i årene som kommer.

Stiller samlingen til disposisjon

En ny avtale mellom Nasjonalmuseet og Hagen gir museet mulighet til å velge og vrake i den private samlingen Hagen har bygget opp gjennom nærmere 40 år.

Brorparten av samlingen tilhører formelt Hagens investeringsselskap Canica, mens deler eies av Hagen og barna hans.

– Jeg legger meg ikke opp i hvilke bilder de vil stille ut, jeg stiller samlingen til disposisjon, så får de plukke og velge basert på det de synes måtte passe, sier Hagen til NRK.

Museumsdirektør Audun Eckhoff er spesielt glad for å kunne supplere museets egen samling med verker av norske modernistiske kunstnere fra første halvdel av 1900-tallet.

– Det viktige nå er at vi får plassert Canica-samlingen der den på mange måter hører hjemme, nemlig i den norske nasjonale samlingens kontekst, at den får vist seg frem sammen med våre bilder, sier Eckhoff, som berømmer Hagens innsats for å ha bygget opp en stor og betydningsfull samling av norsk og skandinavisk kunst.

«Falbo II» / «Matros om bord»
Foto: Øystein Thorvaldsen / Canica

Museum i verdensklasse

Eckhoff mener avtalen virkelig vil komme til sin rett når Nasjonalmuseets nye lokaler etter planen står klare i 2020.

– Det nye museet på Vestbanetomta blir nesten dobbelt så stort som de museene vi har fra før. Med samlingen får vi et tilskudd som bidrar til å gjøre dette til et museum i verdensklasse, sier Eckhoff.

Hvis Nasjonalmuseet ikke lenger vil stille ut et verk, kan andre få tilbud om langsiktige låneavtaler.

– Når vi har lånt ut malerier tidligere, har vi sagt at de kan ha dem så lenge de henger på veggene, men hvis de går på lager, forbeholder vi oss retten til å låne dem til andre museer. Jeg synes det er viktig at disse bildene ikke støver ned på et lager, men kommer allmennheten til syne, forteller Hagen.

– Det er en viss prestisje i det for deg også?

– Det er alltid prestisje i å ha klart å samle bilder som er så interessante at store museer ønsker å låne dem og vise dem fram. Det er selvfølgelig veldig hyggelig.

Kulturstrøm

  • Europeisk pris til Johan Harstad

    Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

    Johan Harstad med ny bok
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • Danmarks radio skjærer ned

    Danmarks radio skal kutte om lag 400 stillinger og fjerne tre av tv-kanalene og to av radio-kanalene, skriver DR.no. Målet er å redusere kostnadene med 20 prosent over de neste fem år. Fra 2020 kan tv-kanalene DR3 og DR Ultra kun ses som streaming, mens DR2 og DR K blir slått sammen til en kanal med fokus på samfunn og kultur. Mediehuset planlegger ytterligere innsparinger om tre år.