Hopp til innhold

Picasso-maleri satte prisrekord

Et maleri av Pablo Picasso er blitt solgt for over 1,3 milliarder kroner i New York. Maleriet er dermed det dyreste som noensinne er solgt på en kunstauksjon.

Picasso-maleri rekordsalg

GIKK FOR OVER MILLIARDEN: Auksjonarius Jussi Pylkkanen foran «Les femmes d'Alger» hos Christie's i New York.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Verket «Les femmes d'Alger» ble solgt av auksjonshuset Christie's for 179,4 millioner dollar mandag lokal tid.

Dermed røk den forrige rekorden som ble satt da «Three Studies of Lucian Freud» av Francis Bacon ble solgt for 142,4 millioner dollar – tilsvarende 1,1 milliarder kroner – i 2013.

– Man er overveldet, men ikke overrasket. Det var forventninger til dette verket og denne auksjonen. Det overraskende var at hele auksjonen ble en enorm suksess, sier den norske auksjonariusen Hans Richard Elgheim.

Hans Richard Elgheim

TROR PÅ NYE REKORDER SNART: Den norske auksjonariusen Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels Plass Auksjoner.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Det ble fremvist 35 arbeider, og 33 av dem blir solgt for over fem milliarder totalt. Dét er oppsiktsvekkende, utdyper han.

Anonym kjøper

Picasso-maleriet er et av de siste større verkene av den spanske mesteren som fremdeles er i privat eie.

Flere potensielle kjøpere la inn bud over telefon i en budrunde som varte elleve minutter, noe som gjorde at prisen ble betydelig høyere enn antatt på forhånd.

– Det var budgivere fra hele verden. Og det er en ny tendens at det er budgivere fra rett og slett alle verdensdeler på de beste verkene av disse europeiske mesterne, sier Elgheim.

– Hva vet vi om kjøperen?

– Ingenting. Det er anonym kjøper, hvilket er svært vanlig, sier auksjonariusen.

Saken fortsetter under bildet.

ART-AUCTION The top half of Alberto Giacometti's "L'homme Au Doigt" (Pointing man) sculpture is pictured at Christie's Auction House in the Manhattan borough of New York

SATTE REKORD: Alberto Giacomettis skulptur «L'homme au doigt» ble solgt for over en milliard kroner. Det er ny verdensrekord for en skulptur.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Skulptur-rekord

En bronseskulptur av sveitseren Alberto Giacometti satte også ny verdensrekord under mandagens auksjon.

«L'homme au doigt» ble solgt for 141,3 millioner dollar, tilsvarende 1,1 milliarder kroner.

Hans Richard Elgheim har ikke tro på at disse nye rekordene vil stå lenge.

– Når denne skulpturen når over en milliard og det er flere andre skyhøye noteringer, vil vi nok se nye rekorder om ikke lenge hvis det igjen kommer et hovedverk for salg. Dette vil bare fortsette, sier han.

Munch hadde rekorden før Bacon

Den forrige prisrekorden for skulpturer ble satt da en annen Giacometti-skulptur ble solgt for 104,3 millioner dollar for noen år siden.

En av Edvard Munchs «Skrik»-versjoner hadde rekorden som verdens dyreste maleri solgt på auksjon før Bacon-maleriet overtok tronen.

Begge disse rekordene forutsatte priser som ikke var justert for inflasjon.

LES OGSÅ:

Se dokumentarserie om samarbeidet mellom Carl Nesjar og Pablo Picasso:

Billedkunstneren Carl Nesjar fyller 95 år i år. Helt fra han var liten har han dokumentert livet sitt med bilder og etterhvert film. NRK har viet ham sendetid både som formidler, billedkunstner og ikke minst som Picassos samarbeidspartner gjennom 17 år. I to programmer forteller Ninja Benneche om Nesjars interesser, kunnskaper og reiser. I første del av historien finner vi ham i Larvik, New York, Paris, Cadaques, Dordogne, Oslo og Nice (1:2)
Fra Ikon: Carl Nesjar

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)