Hopp til innhold

En av disse blir årets roman

Se hvilke bøker som skal konkurrere om å vinne P2-lytternes Romanpris 2013.

P2-lytternes romanpris 2013

NRKboks fagjury har diskutert seg fram til en kortliste. Nå overtar lytterjuryen.

Fagjuryen har valgt ut disse seks romanene fra langlisten til P2-lytternes romanpris . Kortlisten er klar og består av disse romanene:

I finalen: «De usynlige» av Roy Jacobsen

I «De usynlige» løfter Roy Jacobsen frem hverdagshelter som ikke så ofte omtales når norsk historie skal skrives.

Fra fagjuryens begrunnelse

På en liten øy på Helgelandskysten har en familie klort seg fast. Havet er stort, himmelen høy, og livet byr på utfordringer som iblant kan synes uoverkommelige. Gjennom det harde, daglige arbeidet blir vi kjent med den lille familien, som lever i en brytningstid mellom tradisjon og modernitet på 1920-tallet. Hvordan skal fremtiden bli for ungjenta Ingrid, som kanskje fremfor noen er den Roy Jacobsen følger med blikket? I «De usynlige» løfter Roy Jacobsen frem hverdagshelter som ikke så ofte omtales når norsk historie skal skrives.

I finalen: «Fugletribunalet» av Agnes Ravatn

Med «Fugletribunalet» tar romanforfatteren Ravatn oss i en ny, og kanskje litt overraskende retning – uten å gi slipp på sitt helt særegne, komiske talent.

Fra fagjuryens begrunnelse

TV-stjernen Allis Hagtorn har rømt fra en sexskandale i hovedstaden. Hun tar inn hos en mann som har søkt etter hjelp i huset i en vestlandsfjord. Hva han har av eventuelle skjeletter i skapet forblir gåtefullt helt til siste slutt. «Fugletribunalet er også rik på naturskildringer. I den hemmelighetsfulle hagen hvor Allis Hagtorn klønete slår ljåen gjennom alt for bløtt gress kommer vi tett på kjøttmeis og solbærgreiner mellom svartglinsende fjellvegger. Kort sagt: norsk natur. Med «Fugletribunalet» tar romanforfatteren Ravatn oss i en ny, og kanskje litt overraskende retning – uten å gi slipp på sitt helt særegne, komiske talent.

«Mørke grener» av Nikolaj Frobenius

Frobenius griper tak i så vel aktuelle debatter om selvbiografisk skriving og den gode, gamle skrekken i romanen «Mørke grener».

Fra fagjyens begrunnelse

Når forfatteren Uddermann skriver en selvbiografisk roman, møter han stor interesse. Men ikke alle like begeistret for det han forteller om hendelser fra fortiden. Har døde ekorn på trappen en helt naturlig forklaring? Og hva med den halshogde barbie-dukken? Frobenius griper tak i så vel aktuelle debatter om selvbiografisk skriving som i den gode, gamle skrekken, i romanen «Mørke grener».

«Oppløsningstendenser» av Nina Lykke

Mørkt, morsomt og overraskende stilsikkert fra en romandebutant.

Fra fagjuryens begrunnelse

Hovedpersonen begynner på bunnen. Gjeldsrammet, ribbet for hus og mann, bor hun i en kjellerhybel, med 100 kroner dagen å leve for. På sine turer gjennom Oslo forsøker hun å snylte gratis vin på lanseringsfester, men ikke minst å finne ut av det med sin mor, som spiller martyrrollen, og sin far, som holder henne på armlengdes avstand. Kan hun bli fri, ikke bare fra gjeldsåket, men også fra seg selv og sin arv?

I finalen: «Setningsskade» av Lajla E. Lorentzen

Gjennom den lange, indre monologen som utgjør boka, får vi et sterkt møte med en svært spesiell kar.

Fra fagjuryens begrunnelse

Den pensjonerte ingeniøren Bjørn er glad i å bygge og fikse på hus, ikke minst sitt eget, som han har bygget til seg selv og moren. Nå bor han der alene. En dag finner han helt tilfeldig ut at huset er i ferd med å skli ut på den ene siden. Huset hans har fått en setningsskade. Bjørn blir sterkt preget av denne fryktelige oppdagelsen. Ikke engang marsipankake hjelper mot slikt. Gjennom den lange, indre monologen som utgjør boken, får vi et sterkt møte med en helt spesiell kar.

«Vi ses i morgen» av Tore Renberg

Likevel er «Vi ses i morgen» en roman som gir en følelse av opptur og optimisme.

Fra fagjuryens begrunnelse

Alenefaren Pål har rotet det til for seg. Det som begynte med forsiktig pengespill på nettet, har tatt overhånd, og nå sitter han med bunnløs gjeld. Pål tar kontakt med en kriminell gjeng han husker fra oppveksten, og gjennom tre handlingsmettede Stavanger-dager får vi hele livshistorier rullet opp. Alle de ulike skikkelsene i romanen står frem med en egen personlighet og med et håp om at det nok skal ordne seg til det bedre. Det gjør det ikke. Likevel er «Vi ses i morgen» en roman som gir en følelse av opptur og optimisme.

Årets fagjury har bestått av Siss Vik, Anne Cathrine Straume, Leif Ekle, Arild Jonsjord, Marta Norheim, Cille Biermann og Knut Hoem.

Disse seks romanene leses i oppløpet av en publikumsjury. Denne juryen skal diskutere seg frem til en vinner blant de nominerte bøkene.

Vinner-romanen blir kåret av lytterjuryen under en direktesending på P2 lørdag 1. februar.

I fjor vant Pedro Carmona-Alvarez prisen for romanen «Og været skiftet og det ble sommer og så videre».

Kulturstrøm

  • «Underholdende, dog noe underveldende debut»

    – Albumets tittel og gjennomgående tematikk handler om forhold som visner bort. Selv om man som lytter ikke sitter igjen med en klar følelse av hvilke forhold det hintes til, er det ingen tvil om at Blackie ser på disse bruddene som høyst nødvendige, skriver NRK P3-kritiker Even Samir Kaushik i sin anmeldelse av debutalbumet til Blackie.