Hopp til innhold

Når livet sklir av grunnen

Lajla E. Lorentzen er en av de seks forfatterne som kan vinne årets P2-lytternes romanpris, med sin roman «Setningsskade». Bli med og diskutere boken!

Lajla E. Lorentzen

Lajla E. Lorentzen har skrevet om en mannlig hovedperson som har jobbet og vært i full sving et helt liv, men så begynner alt å svikte.

Foto: Eli Berge/Fotofil.no

Romanen «Setningsskade» handler om en mann som mister grepet, i det han oppdager at huset som han har bygget gjennom hele livet, er i ferd med å skli av grunnen.

Fagjuryen mener at «Setningsskade» gir leseren et sterkt møte med en særegen mann. Det skjer gjennom den lange, indre monologen, som utgjør boken.

– Jeg ville skrive om hvordan er det å leve hele livet uten en partner, uten kjærlighet – alle disse tingene som vi tar som en selvfølge. Det har vært veldig sterkt og emosjonelt, sier forfatter Lajla E. Lorentzens til Kulturhuset.

Diskutér boken med andre lesere på NRKbok på Facebook eller Twitter - eller bruk kommentarfeltet nederst!

Lajla E. Lorentzens debutroman dreier seg rundt kjærligheten, døden og husbygging. Boken har allerede vunnet èn litteraturpris . Juryen i Margbok forlags romankonkurranse har bestått av forfatterne Jon Michelet og Kjersti Kollbotn.

I ferd med å tippe over

Setningsskade

«Setningsskade» forteller om karakteren Bjørns liv, som kretser rund huset han har brukt stort sett hele livet sitt på å bygge, men som nå er i ferd med å skli av grunnen.

Foto: MARGforlag

Boken gir et prortrett av den særegne personen Bjørn. Hans store stolthet, huset han har bygget, står på sviktende grunn. Det blir fatalt for en mann som ønsker et liv i vater.

– Jeg ville velge å skrive om en mannskikkelse for å gå litt bort fra meg selv. Han lever et alternativt liv, som det har vært spennende å gå inn og undersøke, sier Lajla E. Lorentzen.

Forfatteren bruker bildet av et hus som vakler som metafor for Bjørn. For ham er katastrofen at huset vakler, men det er samtidig en enda større katastrofe under oppseiling. Han er i ferd med å få en nevrologisk sykdom.

– Tankene hans går i stå, og han går litt i ring. Derfor har jeg brukt jeg-dialogen, for å formidle det som skjer med ham. Det som ligger under alt det han tenker, er det som egentlig skjer med ham, sier Lorentzen.

Jeg vassa over tomta og opp trappa til forsida av huset og blei stående der og se på huset og nabolaget og terrenget som strakte seg videre oppover. Det var ei fin tomt og et bra nabolag, jeg hadde alltd likt å bo her, og det var jeg som kom hit først, må var vi mange, kanskje bortimot femti, i denne gata her. Jeg sto, med henda på ryggen og kjente ingenting, hørte ingenting, så ingenting, alt var som vanlig, bila sto i oppkjørslene, husa lå på rekke og rad på hver sin grunnmur, man kunne ikke se, på overflata, at noe katastrofalt var i ferd ,med å skje. Men et eller annet sted var det noe som hadde løsna, noe som i grunnen, lang, lang nede var det kanskje leire som rørte på seg, det var uhyggelig å tenke på.

Lajla E. Lorentzen, «Setningsskade» / «Setningsskade»

Tipp vinnerboka i P2-lytternes romanpris 2013!

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)