Hopp til innhold

På dypt vann

I «Fugletribunalet» tar Agnes Ravatn leseren med ut i skumlere farvann.

Agnes Ravatn

Agnes Ravatn debuterte som forfatter i 2007 med romanen Veke 53.

Foto: Ingunn Rauk / NRK

Sammenlignet med den mer crazykomiske debutromanen« Veke 53» er Agnes Ravatn tettere på personene denne gangen. Veke 53 handlet om den fordrukne læreren Georg og var breddfull av halsbrekkende,svart komikk, og er like morsom i dag som da den utkom i 2007.

Fugletribunalet av Agnes Ravatn

«Fugletribunalet» er et tett og skummelt kammerspill - et spenningsfullt og erotisk møte mellom en kvinne og en mann.

Låner fra Ibsen

Rent romanteknisk låner Ravatn denne gang fra mer etablerte kolleger som Ibsen, og kanskje spesielt fra de dramaene, hvor handlingen preges av langsom avsløring av hemmeligheter fra fortiden (som ligger utenfor det vi ser på scenen). TV-stjernen Allis Hagtorn har rømt fra en sexskandale i hovedstaden. Hun tar inn hos en mann som har søkt etter hjelp i huset i en vestlandsfjord. Hva han har av eventuelle skjeletter i skapet forblir gåtefullt helt til siste slutt.

Retro kvinnerolle

Forholdet mellom de to er skildret på en måte som er på grensen til hva man kan se for seg i det norske samfunnet i 2013. Allis steller og koker for mannen hun har havnet i tjeneste hos, som om de siste årenes kvinnefrigjøring bare var et tynt lag av sminke som dagens kvinner egentlig lengter etter å få vasket av seg. Mannen, representert av den mystiske Sigurd Bagge, er mørk og maskulin og fysisk overlegen, men er han til å stole på? Er denne mannen en som kan ta vare på meg, er det som om hovedpersonen spør når storsamfunnet har plassert henne i gapestokken.

Hva er det vi skjuler for den andre? Hva kan vi leve videre med? Det er interessant at når Ravatn tar opp dette godt gjennomlyste temaet om skam, skyld og soning, så er det ikke bibelen hun søker til, men norrønne fortellinger og referanser. Nidingsverk, skemdarvig eller ubotemål er alle norrøne begrep som skulle fange forbrytelser som det rett og slett ikke var mulig å gjøre opp for. Moderne rettssystemer kan felle sine dommer, men det betyr jo ikke at forbrytelsen nødvendigvis er gjort opp i forhold til folks allmenne rettsfølelse.

Overraskende vending

Agnes Ravatn fortsatt mest kjent som humorist og essayist i flere medier. Med "Fugletribunalet" tar romanforfatteren Ravatn oss i en ny, og kanskje litt overraskende retning. I den hemmelighetsfulle hagen hvor Allis Hagtorn klønete slår ljåen gjennom alt for bløtt gress kommer vi tett på kjøttmeis og solbærgreiner mellom svartglinsende fjellvegger. Kort sagt: i norsk natur. Nyansene i teksten er blitt flere, og det vi kan kanskje kalle undertrykket er blitt større, men uten at Ravatn - takk og lov for det - gir helt slipp på sitt komiske talent.