Hopp til innhold

Lesetips for de minste

Her er barnebøkene som skilte seg ut som publikums- og kritikerfavoritter i året som gikk. Hvilken barnebok har gjort inntrykk på deg i år?

Nattevakt

Synne Leas diktsamling «Nattevakt» er illustrert av Stian Hole. Boken ble nominert til Brageprisen i år.

Foto: Stian Hole/Cappelen Damm

Del ditt #lesetips på Twitter/Instagram eller bruk kommentarfeltet nederst i saken!

Poppis på bibliotekene og i bokhandlene

Hva sier reven
Foto: Aschehoug

På listene over årets mest utlånte bøker, troner Jeff Kinneys serie En pingles dagbok fortsatt aller øverst.

Den åttende og nyeste boken om pinglen Greg Heffley på norsk, Tøffe tider, kom ut i år. Den er foreløpig ikke blant de mest utlånte, men er til gjengjeld den mest solgte blant årets utgivelser. Boken er beregnet for barn mellom 9 og 13 år.

Hakk i hæl på lista over de mest solgte nyutgivelsene kommer serien som blir kalt «'Pingle' for jenter»: Rachel Renée Russells Dustedagboka. I den tredje boken i serien, Nedtegnelser fra en talentfull popstjerne, må hovedkarakteren Nikki nedkjempe skolens mest populære jente i en talentkonkurranse.

Nummer tre på listen er den mye omtalte boken til Ylvis-brødrene, Hva sier reven?, for barn mellom 3 og 6 år. Boken er illustrert av den anerkjente tegneren Svein Nyhus, og er basert på låten The Fox, som i høst ga Ylvis stjernestatus verden over.

En bok som har holdt seg populær siden den kom ut i 2009, er Bjørn Rørviks og Gry Moursunds prisbelønte Bukkene Bruse på badeland. Her fortelles det er en annerledes versjon av det kjente eventyret: På vei til seters for å gjøre seg fete, ser bukkene Bruse et skilt som peker mot Badeland og bestemmer seg for å dra dit i stedet. Boken, som passer for barn mellom 4 og 8 år, har blitt trykket i over 100 000 eksemplarer.

Bukkene Bruse på badeland

Bukkene Bruse på badeland fikk Kulturdepartementets bildebokpris i 2010, og er fortsatt en av de mest populære barnebøkene i landet.

Foto: Cappelen Damm

Få av de mest utlånte barnebøkene på bibliotekene er helt ferske, men man finner likevel noen nykommere.

En av dem er Undervannsgåten, som er bok nummer tre i krimforfatter Jørn Lier Horsts serie om Cecilia, Leo, Une og hunden Egon. Denne gangen kommer et filmteam til Skutebukta. Stedet kryr av skuespillere og kamerafolk, og det viser seg at ikke alle er den de utgir seg for å være. Samtidig blir det funnet en sko med et avkappet venstreben på stranda. I år kom forøvrig den fjerde boken i serien ut: Gravrøvergåten. Bøkene i denne serien passer for barn mellom 8 og 14 år.

Kaja og Stine og gutten som forsvant
Foto: Aschehoug

En annen krimforfatter som treffer både store og små er Unni Lindell. Flere av barnebøkene i serien om Ella har fått plass på listen over årets mest utlånte bøker, inkludert den som kom ut i år: Forelska forever. Ellas mamma har fått ny kjæreste og han har en datter som heter Christina. Ella blir sjalu fordi stesøsteren tar oppmerksomheten fra guttene. Bedre blir det ikke når Christina sier at hun har tenkt å kysse Bendik, gutten Ella er forelsket i. Passer for barn fra 6 til 10 år.

Linn Baugstøs Kaja og Stine og gutten som forsvant, har også slått an på bibliotekene. Dette er bok nummer sju i serien om Kaja og Stine og deres lille detektivbyrå, «De små blå». Denne gangen koser jentene seg på badestranda når de får høre at en liten gutt er forsvunnet. Bøkene, som er illustrert av tegneserieskaper Flu Hartberg, er beregnet for barn som går i 1.-2. klasse og nettopp har lært å lese.

Juryfavorittene

Kari Stai: Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake

Her er barnebøkene som i år har kjempet om noen av de mest prestisjetunge barnebokprisene.

Årets yndling blant norske kritikere var Kari Stais Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake, som i mars ble tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok. Boken handler om bestevennene Jakob og Neikob, en som er optimist og en som er pessimist, og fikk også Brageprisen i fjor . Figurene har allerede blitt både tv-serie og teaterstykke.

ARKs barnebokpris gikk til en ungdomsroman, Tom Egelands Katakombens hemmelighet, men blant de fem nominerte var også tre bøker for barn under 13 år: Heidi Lindes Pym Pettersons mislykka brevvenn, Arne Svingens Fluesommer og Lars Joachim Grimstads Barna som forsvant.

I Pym Pettersons mislykka brevvenn får klassen til den 11 år gamle antiheltinnen Pym besøk av en flokk elever fra en svensk vennskapsklasse. Når den hestegale brevvennen som Pym har skrevet med i mange uker ikke kommer, får hun isteden tildelt en taus og uinteressert gutt som er helt ny i den svenske klassen.

Barna som forsvant
Foto: Aschehoug

Arne Svingens Fluesommer handler om Kasper, som har en far som slår og en mor som ikke forstår hva som foregår. Både denne og Heidi Lindes bok passer for barn mellom 9 og 13 år.

I debutant og tidligere fotballspiller Lars Joachim Grimstads Barna som forsvant får Finn Fahr livet snudd på hodet idet faren, som er taxisjåfør, plutselig blir statsminister. Boken er beregnet for barn mellom 6 og 9 år.

Arne Svingen fikk i vår Kulturdepartementets barne- og ungdomspris for en annen bok: Sangen om en brukket nese. Den handler om Bart, som går på boksing fordi han tror at mamma ønsker seg en tøffere sønn.

En annen pris delt av Kulturdepartementet, Bildebokprisen, gikk i år til Kenneth Steven og illustratør Øyvind Torseter for Historia om korleis hunden fekk våt snute, en gjenfortelling av den gamle fabelen om Noahs ark og hunden som er et av dyrene i arken. Boken ble også kåret til en av årets vakreste av foreningen Grafill.

Brune av Håkon Øvreås
Foto: Gyldendal

Blant de fire bøkene som ble nominert til Brageprisen i år, var to barnebøker: Håkon Øvreås' Brune, som også er illustrert av Øyvind Torseter, og Synne Leas Nattevakt, som er illustrert av Stian Hole.

Brune passer for barn mellom 6 og 9 år, og handler om Rune. Om natten er han Rune Brune, superhelten som ikke er redd for noen ting. Brage-juryen kalte den «en av de siste årenes mest overbevisende og sjarmerende barneromaner».

Synne Leas Nattevakt er en diktsamling om drøm, lengsel og vennskap, som passer for barn mellom 8 og 14 år.

Anne Cathrine Straumes utvalgte

Krigen
Foto: Cappelen Damm

NRKs anmelder Anne Cathrine Straume anbefaler fire bøker fra året som gikk.

Krigen er skrevet av Gro Dahle og illustrert av datteren Kaia Linnea Dahle Nyhus. Boken handler om et barns opplevelse av skilsmisse, og passer for barn fra 6 år og oppover.

– Boken er initiert av familievernkontoret i Vestfold, men står helt på egne ben som et sterkt litterært og kunstnerisk produkt. Kaia Dahle Nyhus’ tegninger er usedvanlig kraftfulle. Og modige, sier anmelderen.

Les anmeldelsen: Bildeboken "Krigen" gjør sterkt inntrykk

Hun likte også Håkon Øvreås' og Øyvind Torseters Bragenominerte Brune.

– Boken er original og gjenkjennelig på en gang, med underfundige illustrasjoner av Øyvind Torseter. En opptur!

En annen bok illustrert av Øyvind Torseter som står på Straumes lista er Tore Renbergs Vaffelmøkk. Dette er den tredje boken om Ine og lillebroren Hasse

– Øyvind Torseters collage-teknikk er som skapt for Renbergs fantasifulle fortelling om søsknene som utforsker verden gjennom leken. En enkel historie med mange lag, fin for store og små.

Stian Holes Annas himmel handler om Anna, som tar pappa med på reise, «til et sted der de kan svømme med fuglene og fly med fiskene. Forbi Marianergropen og Krabbetåken, helt ut til bunnen av himmelen», som det står i beskrivelsen fra forlaget.

– Dette er en vidunderlig vakker bildebok som er sterkere i bilde enn tekst – men som åpner for refleksjoner omkring livet og dødens beskaffenhet. Stian Hole har beholdt nysgjerrigheten i blikket og tar små barn på alvor, sier Straume.

Elektrisk hår - fra Stian Holes "Annas himmel"

Stian Holes «Annas himmel» er en av Anne Cathrine Straumes favoritter fra 2013.

Foto: Cappelen Damm

Lesernes egne tips

Laster Twitter-innhold

Se flere av tipsene vi har fått fra leserne våre!

Hvilken barnebok har gjort inntrykk på deg i år? Del ditt #lesetips på Twitter/Instagram eller bruk kommentarfeltet!

Les også:

Kulturstrøm

 • Toffen Gunnufsen blir ny kultursjef i Lillesand

  Toffen Gunnufsen (62) er ansatt som kultursjef i Lillesand kommune. Det opplyser Lillesand kommune i en pressemelding søndag kveld.

  – Jeg gleder meg til å påta meg rollen som kultursjef. Å skape kulturopplevelser for alle, samt å dele glede med andre er noe jeg virkelig ser frem til. Vi må sikre at det spesielle og karakteristiske ved byen vår bevares, samtidig som vi har et åpent syn på fremtiden, uttaler den kommende kultursjefen i pressemeldingen.

  Gunnufsen har lang erfaring innen festival- og kultursektoren og har tidligere jobbet for Quartfestivalen i Kristiansand i 15 år. Han var med å starte opp Hovefestivalen på Tromøya i Arendal og Skral i Grimstad.

  Toffen Gunnufsen
  Foto: Robert Rønning / NRK
 • Kongen åpnet det nye skimuseet i Holmenkollen

  Kong Harald deltok på den høytidelige åpningen av det nye skimuseet i Holmenkollen lørdag.

  Skiforeningen har oppgradert skimuseet for 90 millioner kroner og fra og med søndag er museet åpent for alle.

  Skimuseet, som i år fyller 100 år, har fått et helt nytt inngangsparti tegnet av Snøhetta. Også flere utstillinger er opgradert.

  – Nå skaper vi et reisemål som er enda mer attraktivt for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier generalsekretær Håvard Abrahamsen i Skiforeningen.

  (NTB)

  Hans Majestet Kong Harald deltar på åpningen av det nye Skimuseet.
  Foto: Frederik Ringnes / NTB