Hopp til innhold

Dinosaurer leder an historisk filmår

2015 har vært et rekordår for amerikansk film, og det ligger an til å bli enda bedre. Aldri før har filmstudioene tjent like mye penger på så kort tid.

Jurassic World

SUKSESS: Filmen «Jurassic World» har tjent inn over 13 milliarder kroner i billettinntekter så langt i år, og leder an det som ser ut til å bli tidenes mest vellykkede filmår.

Foto: ILM/Universal Pictures/Amblin Entert / Ap

Dette kan fort vise seg å bli det beste filmåret for amerikansk film. Filmstudioet Universal satte i juli rekord ved å nå 5,53 milliarder dollar i billettinntekter i løpet av kun sju måneder. En sum tilsvarende rundt 45 milliarder norske kroner.

Furious 7

BILACTION: «Furious 7» er den sjuende filmen i rekken, og har tjent inn store summer verden over. Filmen fikk mye oppmerksomhet i forkant da hovedrolleinnehaver Paul Walker omkom i en bilulykke i 2013.

Foto: Scott Garfield / Ap
Fifty Shades of Grey

POPULÆR EROTIKK: «Fifty Shades of Grey» er filmen basert på den populære bokserien med samme navn. Til tross for varierende omtaler, har filmen spilt inn mye penger.

Foto: Universal
Straight Outta Compton

GANGSTERRAP: Filmen «Straight Outta Compton», som dreier seg om starten på gangsterrapgruppa N.W.A. har også vært en av årets store suksessfilmer.

Foto: Jaimie Trueblood / Ap

– Dette er en seier for hele bransjen i et år som fortsetter å se positiv vekst, sa distribusjonsleder i Universal, Nick Carpou til Variety.

Studioet har oppnådd stor økonomisk suksess med filmene «Jurassic World», «Furious 7», «Minions», «Pitch Perfect 2», «Fifty Shades of Grey» og «Straight Outta Compton».

Den siste Jurassic-filmen har alene tjent inn over 13 milliarder kroner og er nå den tredje mest innbringende filmen gjennom tidene, bak «Titanic» og «Avatar».

Flere storfilmer i vente

I tillegg til å ha knust rekorden til 20th Century Fox fra i fjor, som tjente inn 5,52 milliarder dollar totalt, har Universal fortsatt en rekke store filmpremierer igjen i år.

«The Visit» av M. Night Shyamalan, «Everest», Danny Boyles «Steve Jobs», «Crimson Peak» og Angelina Jolie Pitts «By the Sea» forventes alle å bli økonomiske suksesser.

– Dette fortsetter å være et ekstraordinært år for studioet vårt, og denne suksessen er et resultat av hvordan hver avdeling har jobbet sammen for å bringe den beste versjonen av filmene våre til kino, sier Carpou ifølge Business Insider.

Disneys studio Buena Vista har også tjent gode penger i år og passerte 24,8 milliarder kroner i juli.

I desember slipper de også årets kanskje mest etterlengtede film, «Star Wars: The Force Awakens», som er ventet å tjene inn store penger.

Rekordår totalt

En oversikt over billettinntektene til amerikanske filmer viser at mellom 60 og 75 prosent blir tjent inn utenfor USAs grenser.

Innenlandsrekorden er på 10,9 milliarder dollar fra 2013. Så langt i år er tallet 7,78 milliarder. Med over tre måneder igjen av 2015 og en rekke storfilmer på vei kan dette derfor bli det beste filmåret gjennom tidende for amerikansk filmbransje.

«Bølgen» på topp

Norske kinoer tjener rundt én milliard kroner i billettinntekter årlig. Sammenlignet med samme tid i fjor har norske kinoer over en halv million flere besøk.

Tall NRK.no har fått fra Film & Kino viser at norske kinoer så langt i år har tjent inn nesten 779 millioner kroner i billettinntekter. En økning på over elleve prosent fra samme tid i fjor.

Den mest populære filmen er «Bølgen», som har blitt sett av over 500.000 nordmenn. Filmen som tidligere denne måneden ble plukket ut som Norges Oscar-kandidat, er også solgt til over 100 land.

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord Key bredde NRK TV

Bli med på Fosse-feiring og snakk med oss!

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.