«Jurassic World» med tidenes beste kinoåpning

«Jurassic World» jafser i seg kinobesøksrekorder som saltstenger. Åpningshelgen spilte filmen inn fire milliarder kroner på verdensbasis.

Jurassic World

SPENNING: Handlingen i «Jurassic World» kretser rundt to unge brødre som legger ut på VIP-tur i parken, intetanende om at versting-dinosauren Indominus er på frifot.

Foto: ILM/Universal Pictures/Amblin Entert / Ap

Ifølge AFP er dette tidenes beste åpningshelg globalt for noen kinofilm.

Hollywood Reporter melder at actionfilmen, med sultne dinosaurer i hovedrollene, dermed har forbigått «Harry Potter og dødstalismanene» fra 2011.

Fire milliarder

En av grunnene til at filmen har tjent inn så store penger, er at den har spilt inn nærmere 800 millioner kroner bare i Kina.

I tillegg har «Jurassic World» vært den mest sette kinofilmen i 66 land denne helga. Filmen knep ikke rekorden til «The Avengers» for beste åpningshelg i Nord-Amerika noensinne.

God omtale

Hos Filmpolitiet på NRK P3 fikk filmen terningkast fem, og anmelder Birger Westmo skriver at «Jurassic World» overbeviser som fullblods eventyrfilm med moral, når det igjen rettes søkelys på hva som kan skje når menneskeheten leker med naturen.

– Fantastiske actionsekvenser avløser hverandre med stor oppfinnsomhet, smarte fortellergrep og svært gode effekter, skriver han.

Jurassic World er den fjerde filmen i Jurassic-serien. Første film, den Steven Spielberg-regisserte Jurassic Park, hadde premiere i 1993.

Kulturstrøm

 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.

 • En strålende film fra ville vesten

  Kinoklare «First Cow» tar oss til et barskt miljø med nybyggere og pelsdyrjegere i 1800-tallets Oregon. – En nydelig film, med kloke, morsomme og rørende observasjoner av myke menn i Det ville vesten, skriver filmanmelder Birger Vestmo. (Terningkast 6)

  Fra filmen "First Cow"
  Foto: Allyson Riggs / A24 Films