Normal

«Jurassic World» med tidenes beste kinoåpning

«Jurassic World» jafser i seg kinobesøksrekorder som saltstenger. Åpningshelgen spilte filmen inn fire milliarder kroner på verdensbasis.

Jurassic World

SPENNING: Handlingen i «Jurassic World» kretser rundt to unge brødre som legger ut på VIP-tur i parken, intetanende om at versting-dinosauren Indominus er på frifot.

Foto: ILM/Universal Pictures/Amblin Entert / Ap

Ifølge AFP er dette tidenes beste åpningshelg globalt for noen kinofilm.

Hollywood Reporter melder at actionfilmen, med sultne dinosaurer i hovedrollene, dermed har forbigått «Harry Potter og dødstalismanene» fra 2011.

Fire milliarder

En av grunnene til at filmen har tjent inn så store penger, er at den har spilt inn nærmere 800 millioner kroner bare i Kina.

I tillegg har «Jurassic World» vært den mest sette kinofilmen i 66 land denne helga. Filmen knep ikke rekorden til «The Avengers» for beste åpningshelg i Nord-Amerika noensinne.

God omtale

Hos Filmpolitiet på NRK P3 fikk filmen terningkast fem, og anmelder Birger Westmo skriver at «Jurassic World» overbeviser som fullblods eventyrfilm med moral, når det igjen rettes søkelys på hva som kan skje når menneskeheten leker med naturen.

– Fantastiske actionsekvenser avløser hverandre med stor oppfinnsomhet, smarte fortellergrep og svært gode effekter, skriver han.

Jurassic World er den fjerde filmen i Jurassic-serien. Første film, den Steven Spielberg-regisserte Jurassic Park, hadde premiere i 1993.

Kulturstrøm

  • Nasjonalgalleriet stenger i januar

    Nasjonalgalleriet på Tullinløkka i Oslo stenger dørene 13. januar, og vil først åpne igjen etter at det har flyttet til Vestbanen i 2020. Konklusjonen er at det ikke er forsvarlig med ordinær drift i bygget mens flyttingen pågår.

  • Lanserer musikkdokumentar-serie

    I oktober lanserer Netflix musikkdokumentar-serien «ReMastered». Kvar av dei åtte episodane vil fokusere på ein musikar og lovar å kome med innsikt som ikkje har blitt fortalt tidlegare. Blant musikarane i serien er blant anna Bob Marley, Johnny Cash og Sam Cooke.

Flere kulturnyheter