Hopp til innhold

Oppfordrer til boikott av «Fifty Shades of Grey»

Amerikanske organisasjoner oppfordrer kinogjengerne til å bruke pengene på ideelle organisasjoner mot kvinnevold i stedet for kinobilletter.

Fifty shades of grey

FÅR KRITIKK: Dakota Johnson og Jamie Dornan har hovedrollene i Fifty Shades of Grey», som har fått kritikk for å normalisere voldelige parforhold.

Foto: Filmweb

Kampanjen «50 dollar not 50 shades» ble lansert 26. januar, og har så langt fått rundt 5000 likes på Facebook. Initiativtagerne til kampanjen er organisasjonene London Abused Women's Centre, US National Centre on Sexual Exploitation og Stop Porn Culture.

«Fifty Shades of Grey», som er basert på en roman av E.L. James, handler om forholdet mellom studenten Anastasia Steele og den vellykkede forretningsmannen Christian Grey. Bøkene har fått mye oppmerksomhet for sitt seksuelle innhold og har også blitt beskyldt for å normalisere voldelige parforhold.

– Pengene du ville brukt på kinobilletter, popkorn og drikke burde heller hjelpe ofre for voldelige forhold, som denne filmen glamoriserer. Hollywood trenger ikke pengene dine, men det gjør voldsofrene, står det på kampanjens Facebook-side.

Enorm interesse

Gjennom Facebook-siden kan brukerne donere penger, som blant annet går til hjem for ofre for voldelige parforhold. Organisasjonene bak siden forteller at responsen har vært positiv.

– Folk er opprørte på grunn av denne filmen, og er glade for å kunne begrense påvirkningen filmen kan ha på samfunnet, sier de til Washington Times.

Interessen for filmen har vært stor i Norge, og på tross av at filmen først har premiere om to uker er det allerede solgt i underkant av tre millioner billetter internasjonalt.

I filmen spiller Dakota Johnson rollen som Anastacia Steele, mens Jamie Dornan spiller Christian Grey. Sam Taylor-Johnson har regien.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.