Oppfordrer til boikott av «Fifty Shades of Grey»

Amerikanske organisasjoner oppfordrer kinogjengerne til å bruke pengene på ideelle organisasjoner mot kvinnevold i stedet for kinobilletter.

Fifty shades of grey

FÅR KRITIKK: Dakota Johnson og Jamie Dornan har hovedrollene i Fifty Shades of Grey», som har fått kritikk for å normalisere voldelige parforhold.

Foto: Filmweb

Kampanjen «50 dollar not 50 shades» ble lansert 26. januar, og har så langt fått rundt 5000 likes på Facebook. Initiativtagerne til kampanjen er organisasjonene London Abused Women's Centre, US National Centre on Sexual Exploitation og Stop Porn Culture.

«Fifty Shades of Grey», som er basert på en roman av E.L. James, handler om forholdet mellom studenten Anastasia Steele og den vellykkede forretningsmannen Christian Grey. Bøkene har fått mye oppmerksomhet for sitt seksuelle innhold og har også blitt beskyldt for å normalisere voldelige parforhold.

– Pengene du ville brukt på kinobilletter, popkorn og drikke burde heller hjelpe ofre for voldelige forhold, som denne filmen glamoriserer. Hollywood trenger ikke pengene dine, men det gjør voldsofrene, står det på kampanjens Facebook-side.

Enorm interesse

Gjennom Facebook-siden kan brukerne donere penger, som blant annet går til hjem for ofre for voldelige parforhold. Organisasjonene bak siden forteller at responsen har vært positiv.

– Folk er opprørte på grunn av denne filmen, og er glade for å kunne begrense påvirkningen filmen kan ha på samfunnet, sier de til Washington Times.

Interessen for filmen har vært stor i Norge, og på tross av at filmen først har premiere om to uker er det allerede solgt i underkant av tre millioner billetter internasjonalt.

I filmen spiller Dakota Johnson rollen som Anastacia Steele, mens Jamie Dornan spiller Christian Grey. Sam Taylor-Johnson har regien.

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix