Dette er de seks nominerte til P2-lytternes romanpris

NRKs fagjury har nominert følgende romaner fra 2018 til årets P2-lytternes romanpris.

P2-lytternes romanpris er NRKs egen litteraturkåring. Juryemedlemmene er NRK P2s publikum. De skal kåre vinneren i februar 2019.

Dette er de nominerte bøkene:

1. «Rød mann/Sort mann» av Kim Leine

Kim Leine

Kim Leine har skrevet «Rød mann/Sort mann».

Foto: Cappelen Damm / Vidar Ruud, NTB Scanpix

Handler om: Den dansk-norske kolonihistorien. Litt før året 1730 har den nordnorske misjonæren Hans Egede allerede bodd Grønland i noen år, uten at arbeidet hans har gitt særlig frukter. Grønlenderne forstår ikke heilt poenget, men han må gjerne komme på besøk, fortelle om guden sin og få et måltid mat.

Fra NRKs bokanmeldelse: «Her er galskap, kåtskap og rotenskap, her er sjamanisme, gørr, og hundre måtar å døy på. Om han smørjer vel tjukt på kan nok diskuterast, men sikkert er det at hjå Leine er det mykje av alt, særleg i dei store romanane hans.»

2. «Så mye hadde jeg» av Trude Marstein

Trude Marstein

Trude Marstein har skrevet «Så mye hadde jeg».

Foto: Gyldendal forlag /Berit Roald, NTB Scanpix

Handler om: Monika er 13 år i opninga av romanen og godt over 50 mot slutten. Rundt henne står ei rekkje andre: familie, vener, kollegaer, kjærastar, elskarar. Inni henne finst ein stor svolt og ei konstant uro. Eit begjær etter meir, etter alt.

Fra NRKs bokanmeldelse: «Vi blir forført av Marsteins tekster fordi ho ser dei store spørsmåla vekse opp frå eit jordsmonn av trivialitetar.»

3. «Menn i min situasjon» av Per Petterson

Per Petterson

Per Petterson har skrevet «Menn i min situasjon».

Foto: Mona Bekkevad / Vidar Ruud, NTB Scanpix

Handler om: Et år etter at skipsbrannen tok brorparten av Arvid Jansens familie, har Turid, Arvids kone tatt med seg de tre døtrene og flyttet ut. Kort etter sender hun en venninne for å hente ting fra Arvids kjøkken. Hun banker ikke på, hun håner Arvid i hans eget hjem og går sin vei med tingene.

Fra NRKs bokanmeldelse: «Strålende, mørk lesning. Et minimum av varme og humor klarer like fullt å klore seg fast.»

4. «Kvit bok mørk vinter» av Eirik Ingebrigtsen

Eirik Ingebrigtsen

Eirik Ingebrigtsen har skrevet «Kvit bok mørk vinter».

Foto: Oktober forlag / Finn Ståle Felberg

Handler om: Ingen kan laste Isa for at han er halvt serber. Likevel blir han utestengt og sett ned på av nesten alle. Det deier seg om irrasjonaliteten i den vanskelige freden som kommer etter en krig.

Fra NRKs bokanmeldelse: «At materialet i denne romanen er sterkt, er mildt sagt. Ingebrigtsens prosa treff eit punkt som ikkje berre gjeld krigen på Balkan: Det er hardt å byggje freden og særleg etter ein borgarkrig, der motstandarane står kvarandre nær.»

6. «Kinderwhore» av Maria Kjos Fonn

Maria Kjos Fonn
Foto: Aschehoug forlag / Tine Poppe

Handler om: Hjemme hos Charlotte misbruker moren alkohol og sovepiller, og drar med seg nye menn hjem. Som 12-åring blir Charlotte seksuelt misbrukt av morens kjæreste. Charlotte begynner å mobbe andre, ruse seg selv og selge sex mot dop. Først når Charlotte forsøker å ta livet sitt og kommer inn under psykiatrien og barnevernet, får hun hjelp.

6. «Det er lenge til skumring» av Tharaniga Rajah

Tharaniga Rajah

Tharaniga Rajah har skrevet «Det er lenge til skumring».

Foto: Samlaget / Oda Berby

Handler om: I Norge har et ytterliggående kristent parti tatt makten. Det som begynte som mobbing og trakassering av den samiske minoriteten, ender med konsentrasjonsleirer og forsøk på etnisk rensing.

Fra NRKs bokanmeldelse: «Rent dramaturgisk kan romanen minne litt om moderne TV-serier, der en del av spenningen nettopp ligger i at vi ser verden fra enkeltmenneskenes synsvinkel, og at vi ikke kan vite sikkert at historiene vi får fortalt er til å stole på.»

Tidligere vinnere:

Kulturstrøm

 • Et rollegalleri som fenger

  – Atle Antonsen passer utmerket i rollen som kong Johan. På sitt beste er serien både festlig, skarp og rørende, men vil være vel mye på en gang i spennet mellom komedie og drama, skriver seriekritiker Sigurd Vik som gir TV2-serien «Kjære landsmenn» terningkast 3 hos Filmpolitiet.

  Atle Antonsen i TV2-serien Kjære landsmenn.
  Foto: TV" / TV 2
 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK
 • Aschehougprisen til Karin Haugane

  Aschehougprisen for 2021 tildeles lyrikeren Karin Haugane (71). Prisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Haugane debuterte i 1989 med diktsamlingen «Rester av glemsel». Hun er også oversetter, og har blant annet oversatt Arthur Rimbaud til norsk.