Hopp til innhold

Linn Ullmann vant P2-lytternes romanpris

– Da jeg skrev boken var det viktig for meg å rydde unna de offisielle og offentlige historiene. Jeg ville gå bak forestillingen om at «disse menneskene vet vi mye om», sier forfatter Linn Ullmann om å skrive «De urolige».

Linn Ullmann

– Jeg er kjempeglad og veldig stolt, denne prisen henger høyt, sier Linn Ullmann. – Det som er så fint med denne prisen er at det både en fagjury som først har nominert, og så er det lesere og lyttere som er juryen.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

– Jeg er opptatt av å utforske hvordan minnene gjør oss til de menneskene vi er. Minner er skjøre, merkelige ting, sier Linn Ullmann.

Hun forteller at hun ikke kunne klart å skrive denne boken tidligere. Hver bok, så langt, bygger på de hun har skrevet før.

– Et forfatterskap er som å bygge videre på noe. Jeg utforsker temaer, og forsøker å se hvordan ting virker, for å bli mer i stand til å se noe fra en annen side.

– Har alltid skrevet selvbiografisk

​«De urolige» handler om en jente som vokser opp med to kunstnerforeldre. Som leser skjønner vi at de er Ingmar Bergman og Liv Ullmann. De skilte lag da hun var liten. Som voksen sorterer hun minnene.

Ullmann har alltid skrevet selvbiografisk, det har bare ikke vært så tydelig før, påpeker hun.

– Det er temaer som utsatthet, sårbarhet, kjønn og seksualitet, og hva det vil si å være barn og voksen, utdyper Ullmann.

Hun forteller at hun synes det er utfordrende å skrive noens historie, og at det ville være unaturlig for en forfatter ikke å jobbe ut fra egne erfaringer.

– Dette er et gjennomgangstema i alle bøkene mine.

De Urolige av Linn Ullmann

Hun levde elleve måneder av året med mor som stadig var på reise, og en sommermåned med far – en godt voksen mann med åtte andre barn. Sorg og identitet er to nøkkelord om boken, mener lytterjuryen om «De urolige».

Ville skrive om noe som angår alle

Det at både hun selv og foreldrene er kjente kunstnere fryktet hun en stund skulle gjøre boken umulig å skrive.

Hun forteller i boken at faren syntes det var et hardt arbeid å bli gammel, å skulle dø.

– Det å ha en far som er gammel og som dør, er allment. Det har i seg selv lite med berømmelse å gjøre.

– Mitt forhold til faren min var samtalene. Han satte seg ned med meg og snakket. Å skrive denne boka var for meg en måte å fortsette samtalen på. Slik sett er den et resultat både av et minnearbeid og et sorgarbeid.

– Faren min hadde også gåtefulle foreldre

Linn Ullmann

– Jeg har en pappa. Han ble gammel, og så seg rundt i alderdommen sin. Og så døde han. Det er en historie jeg deler med mange.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

– Jeg er opptatt av min fars arbeid og ønsker å fortsette det, forteller Ullmann.

– Han skrev for eksempel flere bøker om sine egne foreldre, og laget filmer om dem. Han opplevde foreldrene sine som gåtefulle.

Forfatterdatteren forteller at faren gjennom hele sitt kunstnerliv beveget seg i grenselandet mellom fiksjon og fakta, og undersøkte og problematiserte forholdet mellom sannhet og diktning, drøm og virkelighet og det han kalte den «store og den lille verden» – for eksempel i Jarl Kulles avslutningstale i filmen «Fanny og Aleksander».

Lytterjuryen mener at boken aldri tipper over i å bli privat, men er personlig. «De urolige» er ingen kjendis-historie, var de samstemte om, men en fortelling som mange kan kjenne seg igjen i.

En modig, varm og ærlig roman som blir allmenngyldig, selv om den handler om en konkret familie.

Forfatteren gransker foreldrene med et kjærlig blikk, boken blir ikke et anklageskrift, men uttrykker både takknemlighet over det som var og sorg over det som ikke var tilstede i barndommen.

Juryen om «De urolige»

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.