Hopp til innhold

En pris med bismak

Ole Robert Sunde fikk P2-lytternes romanpris for boken «Penelope er syk».

Ole Robert Sunde

Vinduet i Ole Robert Sundes arbeidsværelse i snart 40 år vender ut mot Thereses gate på Bislett i Oslo. Det er til dette området han har lagt handlingen i romanen «Penelope er syk».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Da 65-åringen romandebuterte, ble boken slaktet. Det ble også de neste romanene. Han klarer derfor ikke helt å forstå hvorfor han i det siste har fått så mye ros fra kritikerne.

– Skriver jeg lettere? Begynner de å venne seg til at jeg er en kødd, sier Ole Robert og ler litt av seg selv.

Men boken som nå har gitt ham lesernes egen pris, hadde ikke blitt til om det ikke var for at hans livs store kjærlighet for noen år siden ble alvorlig syk.

Ole Robert Sunde

ARBEIDSPLASSEN: Sundes debutroman ble slaktet av kritikerne. Det samme ble de neste romanene hans i bortimot 20 år. Men han fortsatte å skrive egenrådig bare på trass.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

«Penelope er syk»

Våren 2015 ble kona stadig verre av kreft som spredde seg.

Ole Robert hadde bare så vidt begynt på en ny bok. Kona visste at han skrev en historie om nærområdet på Bislett, men ikke at hun selv var med i boken som skulle få tittelen «Penelope er syk».

Historien er enkel. Boken handler om en mann som går ut for å kjøpe sushi til seg selv og sin syke kone som venter hjemme i leiligheten på Bislett i Oslo. På veien får selv de minste observasjoner av ting og mennesker ham til å tenke de største tankene om døden og livet. Både gresk mytologi og metafysikk blander seg inn i tankene, mens han stadig tenker på henne og er livredd for å bli alene.

Den siste tiden lå hun på den blå sofaen i et av rommene i bygårdsleiligheten.

Ole Robert Sunde

TOMT: Rommet der kona lå på sofaen den siste tiden hun levde. mens han gikk ut for å handle sushi til dem, som han gjør i romanen «Penelope er syk». Kunstverket over den blå sofaen er det samme som pryder bokomslaget, og hans kone som var billedkunstner laget det.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Bang, så er du helt alene

Sunde måtte skrive seg gjennom den første fasen. Tre måneder tok det å skrive hele boken. Det første han skrev var starten. Han går ut av portrommet for å handle.

Tilværelsen ble aldri den samme etter at kona ble syk. Sunde skriver i romanen «Penelope er syk» om hvor altoppslukende frykten hans var for å miste henne.

Og jeg ante ikke hvor lenge hun ville holde ut, det var til å gråte av, men jeg ante ikke hva annet jeg skulle gjøre enn å håpe, du må be for henne, sa hennes mor, min svigermor...

Utdrag fra «Penelope er syk» av Ole Robert Sunde

Bildet av henne og Ole Robert står på kommoden ved siden av kjøkkenvinduet. Et smil som varmer. Han hadde vært sammen med henne i 44 år. Bodd her helt siden 1981, sammen hadde de sett tre barn vokste opp her.

– Så bang, er du helt alene. Det er en veldig snål overgang egentlig.

Ole Robert og kona Marit

Et øyeblikk fra Ole Robert og kona Marits 44 år lange forhold foreviget på kjøkkenkommoden.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

.

Ble overrasket over å vinne

Han hadde ikke trodd den skulle vinne. Han var nominert sammen med både Lars Saabye Christensen og Jan Kjærstad. Selv skriver han jo så kronglete, er han klar over.

Papirkurven til Ole Robert Sunde

GAMLE FORKASTEDE MANUS: Læreren mente han skrev dårlige skolestiler. De var lange og fulle av skrivefeil. Hjemme pleide familien å snakke en snodig blanding norsk og engelsk siden mor kom fra Egypt, og slik skrev han også på skolen.

Foto: Hidle Bjørnskau / NRK

Med romanprisen er forfatterkarrieren i ferd med å nå nye høyder, men Sunde innrømmer at den kommer med en sterk bismak.

– Den eneste dritten med det er at hvis hun hadde levd nå, så hadde jeg ikke skrevet denne boka. Jeg ville jo heller at hun skulle ha levd nå, konkluderer Ole Robert Sunde.

Et virkelig mesterverk. Her ligger en fantastisk glede i språket, det var en fryd å lese, noe som framstår som et kjempeparadoks siden det jo handler om en person som skal dø. En herlig og gripende roman.

Juryen om «Penelope er syk»

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.