Hopp til innhold

Derfor vant Tynset

Hånet og uthengt i over 30 år.

Tynset rådhus

Dette er Norges styggeste bygg, ifølge våre lesere. Fler enn én av fire stemte på «brunosten», Tynset rådhus.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Det 12 etasjer høye kommunehuset på Tynset er funnet av NRKs lesere å være Norges aller styggeste bygg, etter at dere nå i fire dager har fått stemme blant ti nominerte bygg.

LES OGSÅ: Kåret til Norges styggeste

Tynset vinner med klar margin. Mer enn én av fire syntes kommunehuset var suverent styggest. Juryen skrev i sin begrunnelse til nomineringen at:

«I vakre skogbygder i Østerdalen bygges et ambisjonsløst og grovt hus som skal romme kommunale kvaliteter og vekke tillit til demokrati og forvaltning i bygda. Hvor var kommunen da de ønsket seg – og tillot – dette? En brutalistisk høyblokk som skal representere koselige Tynset, med utrolig brutalt preg.»

LES OGSÅ: Kritiske til norske rådhus

Nytt rådhus like etter

Tynset rådhus fikk nesten to tusen stemmer, eller 26 prosent av stemmene. På andreplass kom et annet rådhus, et utskjelt bygg som i 30 år har skjemmet ut en hel bydel i Ålesund. Det er selvsagt Ålesund rådhus, som fikk 19 prosent av klikkene, eller 1437 stemmer. 7353 stemmer ble avgitt.

«Den vakre jugendbyen har åpenbart ikke gitt verken klokskap eller estetisk sans til en kommune som reiser et slikt bygg midt i sentrum, som for å bevise at kvalitet i omgivelsene ikke betyr noe som helst. Senere fulgt opp med dramatisk konsekvens i den sjelløse shoppingsenter-utbyggingen på Moa.»

Jurymedlem Peter Butenschøn mener at det var en viktig symbolverdi i at det var et rådhus som vant og begrunner det med at norske kommuner alt for lenge har forsømt sine plikter med å se symbolverdien i et rådhus.

Tommy Sørbø er enig med Butenschøn, selv om han helst skulle sett at det var Lambda, det nye Munchmuseet i Oslo, som vant kåringen.

- Fortjener tittelen styggeste bygg
Kverntorget Stavanger fulgte på tredjeplass. Den eneste formildende omstendigheten er at det snart skal rives for å gi plass til noe nytt. 1226 stemmer, eller 16 prosent av de 7353 stemmene, håper det blir erstattet med noe som er bedre formgitt.

«Juryen skrev at: Kverntorget er (...) et skrotete og formløst hus lagt ute på prærien som til fulle demonstrerer hvor skadelige eksterne kjøpesentre har vært for norske bymiljøer. Flere kunne ha vært valgt – ett står på Biri ved Mjøsa – men dette er et representativt eksempel. Noe av det verste jeg har sett. Det inkarnerte kaos. Veldig stygg tankegang.»

Kverntorget ligger "godt an"

Resten av lista:

4. Hamsunsenteret på Hamarøy 8% (618 av 7353 stemmer) . Juryen var delt i synet på dette bygget. Arkitekt Peter Butenschøn mente det ikke hørte hjemme på lista, men mange av våre lesere, og både Tommy Sørbø og Tove Nilsen ville ha det på sin liste. «Et forførerisk bygg som skal gi ideen om å være interessant. Der noen vil si det er spennende i landskapet vil jeg si det bryter med landskapet,» skrev Tove Nilsen.

Tove Nilsen og Tommy Sørbø: – Et stygt bygg

Hylles av eksperter, slaktes av grasrota

5. Lambda, nye Munchmuseet 7% (539 av 7353 stemmer). «En av verdens største kunstnere i en gold høyblokk som kunne ha rommet hva som helst og ligget hvor som helst.», skrev juryens Tommy Sørbø om det ubygde Munchmuseet i Bjørvika.

Nytt Munch-museum er satt på vent

Riksantikvar vil stanse høyhus

6. Stortorvet, Kongsberg 7% (516 av 7353 stemmer). «(...) bygget helt ute av målestokk med byomgivelsene det inngår i, et bygg uten formende vilje, en serie umotiverte former stablet talentløst og primitivt på hverandre.», skrev Peter Butenschøn om dette bygget.

7. Forum Jæren 6 % (434 av 7353 stemmer). «Bortsett fra i 146 andre land og 15000 andre byer, kunne denne glassblokka bare ha ligget på Jæren.», skrev Tommy Sørbø sarkastisk om dette bygget. Peter Butenschøn var enig: «oljealderens overmot og respektløshet mot det flate karakterfulle Jæren-landskapet har ført til en helt meningsløs demonstrasjon av dumskap og fruktesløs potens.» .

8. Hotell Opera, Oslo 5 % (388 av 7353 stemmer) «Introduksjonen til det nye Bjørvika, der Olav Thon ennå en gang viser at han ikke bryr seg så mye om hvordan det ser ut rundt kassaapparater og lønnsomme kvadratmetre. Det er kanskje et ambisiøst bygg fra arkitektens side, men helt feil i målestokk, materialbruk og pompøsitet for et så sensitivt og krevende sted.», skrev Peter Butenschøn.

9. Blokkene på Enerhaugen, Oslo 2 % (157 av 7353 stemmer) «Disse blokkene demonstrerer hvor lite boligbyggerne i tidlig etterkrigstid forsto av det boligmiljø de skulle skape rundt folks liv i byen, innenfor eksisterende bykvartaler med viktig historie. En profilert fjellknaus er bebygget med ufølsomme blokker hentet ut fra en bygningsindustriell tenkning som hører hjemme helt andre steder. Et monument over forfeilet byplanlegging. De har for all tid har brutt med resten av bebyggelsen, og med haugen den ligger på», skrev juryen.

10. Hurtigrutens hus 0% (51 av 7353 stemmer) «Hvordan å skremme bort turistene. Det skal godt gjøres å komme lenger unna den funksjonen det huset skal romme. Turistene venter fjord og naturopplevelser, ikke dette»

Kulturstrøm