Hopp til innhold

Hylles av eksperter, slaktes av grasrota

Hamsunsenteret er en av bygningene som dukker opp hyppigst på nominasjonslisten til «Norges Styggeste bygg». Hva synes du?

Det er tøff konkurranse om å være det styggeste bygget i Norge. Engasjementet blant NRK sine lesere, seere og lyttere når stadig nye høyder. Hamsunsenteret i Hamarøy i Nordland ligger i likhet med det planlagte Kulturkvaratalet i Bodø godt an til å få flest stemmer som «Norges styggeste bygg».

– Det kan jeg på en måte skjønne. Bygget er skakt og skeivt og har parykk på taket, ler produsent Line Holand ved Hamsunsenteret.

Hun er godt vant til at oppstår diskusjoner om byggets form og utseende.

– Noen synes det er stygt, mens andre sier det er vakkert. Senteret er omstridt - akkurat som forfatteren Knut Hamsun selv var. Personlig synes jeg Hamsunsenteret er kult og frekt. Det finnes ingen fasitsvar, men en ting er sikkert – det er annerledes enn alt annet. Det er spesialdesignet for å stå på Hamarøya, og er helt unikt i verdenssammenheng, sier hun.

Og hun har ekspertene med seg:

Nylig kåret det internasjonale designmagasinet Wallpaper det spektakulære Hamsunsenteret i Nordland blant de fem beste byggene i verden. Og som om ikke det var nok, i forrige måned ble Hamsunsenteret på nytt nominert til en pris. Denne gangen er det ikke en ren arkitekturpris, men som museum og eksklusiv reiselivsdestinasjon.

Det er et av verdens fremste reiselivsmagasin, det engelske Condé Nast Traveller som står for nomininasjon, og Hamsunsenteret er nominert i kategorien kultur.

– En nazi-feiring

Men det er ikke bare senterets utseende som får pepper. Også dets tilblivelse og eksistens har vært gjenstand for debatt både i inn- og utland. Hamsuns nazi-sympatier fikk The International Raoul Wallenberg foundation, som arbeider med å hedre de som reddet livet til sine landsmenn og andre under 2. verdenskrig, til å rase mot Hamsunsenteret da det ble åpnet i august i fjor.

– Å se en vennlig nasjon som Norge feire en mann som Knut Hamsun ser vi på som nærmest forræderisk ovenfor verdier vi deler som mennesker, sa styremedlem i organisasjonen, Nicolas Tozer til NRK i fjor.

Organisasjonen sa de var er skuffet over at et land som Norge går i bresjen for anti-nazistiske verdier.

– Dette blir som å feire et bilde av Adolf Hitler og si at det vi gjør er å feire selve bilde, ikke motivet, sa Tozer.

Norges styggeste bygg

Hva mener du om Hamsunsenteret? Delta i debatten!