Hopp til innhold

Nytt Munch-museum er satt på vent

Kontraktinngåelsen om nytt Munch-museum er satt på vent etter at arkitektfirmaet Rex har klaget på kåringen av vinnerprosjektet.

Lambda

Det spanske arkitektfirmaet Herreros Arquitectos vant arkitektkonkurranse om å tegne nytt Munch-museum.

Foto: HAV Eiendom

Det er arkitekten Joshua Prince-Rasmus som har levert klagen.

Ifølge Aftenposten mener Prince-Rasmus at Hav Eiendom har brutt reglene i arkitektkonkurransen. Nå krever han at hele prosessen må gjennomgås på nytt av juryen. I tillegg til at saken sendes tilbake til bystyret for ny vurdering.

Les: Munch og Deichmanske vedtatt og Bredt flertall for Munch-Stenersen

Den amerikanske arkitekten reagerer på at ikke hans forslag Yin-Yang vant, til tross for at han fikk 10 av 10 mulige poeng i tre av de fire evalueringskriteriene i første fase av konkurransen.

- Det er helt uforståelig at vi etter dette kan bli plassert bak Herreros-prosjektet. Ifølge utlysningen skulle de tre første kriteriene utgjøre til sammen 50 prosent, og det fjerde ytterligere 50 prosent i forhold til totalbedømmelsen. Men matematikken går ikke opp. Hav Eiendom har glatt satt kriteriene til side og utpekt feil vinner, sier han til Aftenposten.

- Lovstridig fremgangsmåte

Den forbigåtte arkitekten kritiserer også den norske fremgangsmåten.

Les: - Kriteriene ble endret

Les: - Vi behandla konkurrentane likt

For at resultatet skulle ha vært juridisk bindende burde juryen ha evaluert finaleprosjektene med poeng fra en til ti.

Men evalueringen med poengscore ble gjort av et trepersoners panel fra Hav Eiendom i den andre runden. Dette er ifølge arkitekten en lovstridig fremgangsmåte.

- Hav Eiendom og bystyret er på ville veier. De bryter åpenbart med EUs strenge regler for arkitektkonkurranser. Jeg har aldri tidligere i min karriere opplevd noe så irregulært som dette, sier Prince-Rasmus.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Yin Yang

Den amerikanske arkitekten Joshua Prince-Rasmus deltok i konkurransen med prosjektet Yin-Yang.

Foto: HAV Eiendom

Vil behandle klagen

Hav Eiendom og bystyret i Oslo valgte å satse på det spanske arkitektfirmaet Herreros Arquitectos og prosjektet deres; Lambda.

Nå ønsker Prince-Rasmus at alle kontraktinngåelser med det spanske arkitektkontoret fryses til klagesaken er avgjort.

- Vi følger anskaffelsesreglene for det offentlige og vil nå avvente kontraktsinngåelse med Herreros til denne klagesaken er avklart, sier Eva Hagen, som er administrerende direktør i Hav Eiendom.

Hun understreker at de vil gå grundig gjennom saken, og det er uvisst når den vil være ferdigbehandlet.