Hopp til innhold

Tove Nilsen og Tommy Sørbø: – Et stygt bygg

Jurymedlemmene Tove Nilsen og Tommy Sørbø er helt enig i sin dom over Hamsunsentert. – Et stygt bygg, mener forfatteren og kunsthistorikeren.

Tommy Sørbø og Tove Nilsen liker ikke Hamsunsenteret

ENIGE OM HAMSUNSENTERET: Tommy Sørbø og Tove Nilsen (innfelt) liker ikke Hamsunsenteret. I dag har fagjuryen diskutert både Hamsunsenteret og andre «stygge» bygg.

Foto: Scanpix/NRK

Fredag er lista over de endelig nominerte i konkurransen «Norges styggeste bygg» klar. I dag møttes juryen for å diskutere de innsendte bidragene fra hele landet. Og det ett år gamle Hamsunsenteret på Presteid i Nordland ble behørig diskutert.

– Jeg liker det ikke. Dette er et stygt bygg, som ikke passer inn i lanskapet på Hamarøy. Folk som har vært der sier det er fantastisk, spesielt inne i bygget. Men det er ikke pent, sier jurymedlem og forfatter Tove Nilsen, som sitter i NRKs fagjury som i år skal plukke ut Norges desidert verste arkitektur.

Nilsen har ikke selv vært på Presteid, hvor Hamsunsenteret står. Det har heller ikke jurymedlem og kunsthistoriker Tommy Sørbø. Likevel har han en klar oppfatning om Nordlands mest omtalte koloss.

Keiserens ny klær

– Objektivt sett er Hamsunsenteret et stygt bygg. Argumentet om at det er like dristig og omstridt som Hamsun selv, er jeg dypt uenig i. Det er en veldig poltisk korrekt måte å si det på. Arkitekter og forståsegpåere strør gjerne om seg med slike utsagn. Å bygge høye, asymmetriske hus med hjørnevinduer er det mest politisk korrekte du kan gjøre innefor arkitekturen i dag. Og det strider jo helt mot hvem Hamsun var, og det han sto for, mener Sørbø.

Sørbø har i mange år vært svært engasjert i arkitekturdebatten, og han er en klar stemme for estetikken - som han mener mangler i store deler av Norge. Han lar seg ikke imponere av at Steven Holl er en av verdens mest kjente arkitekter.

– Det er ofte arkitektens navn og rykte som vinner en arkitektkonkurranse – ikke selve bygget. Arkitektens begrunnelse er også viktig. Hvis man går inn i begrunnelsen, ser man hvordan arkitektene bruker språk og retorikk til å forføre beslutningstakerne. Denn saken ser ut som en klassisk tilfelle hvor politikerne har latt seg forføre av store ord, sier Sørbø.

Kraftig mobilisering i nord

Da fristen for å nominere «Norges styggeste bygg» gikk ut klokka 10 i dag, var det 15 ulike bygg i Nordland som er foreslått. Det er bare Oslo og Akershus som har fått flere nominasjoner med hele 36 forslag.

– Det virker som folk har mobilisert kraftig i Nordland de siste dagene etter responsen å dømme. Vi fikk brått et oppsving i nye nominasjoner, og nye stemmer til signalbyggene Hamsunsenteret og Hurtigrutens hus, forteller Henrik Brattli Vold, som administrerer konkurransen i NRK.

Øverst på lista troner Hamsunsenteret og det nye Kulturkvartalet i Bodø, som etter planen skal stå ferdig i 2014. Om Kulturkvartalet i Bodø har Tommy Sørbø følgende å si.

– Et godt eksempel på at man nok en gang går i 60-talls-brutalitetsfella. Det verste er at det blir så dominerende og stenger for utsikten til sjøen, sier han.

Er det virkelig så mange stygge bygg i Nordland? Delta i debatten her!