Denne boken rystet Danmark – nå kommer den til Norge

Romanen «Dødevaskeren» skapte rabalder i Danmark da den kom ut før jul i fjor. Fredag kommer den ut i Norge. Forfatter Sara Omar har tidvis måtte leve med sikkerhetsvakter og voldsalarmen, men sier hun ikke eier frykt.

Sara Omar

VIL SKAPE BRO: Forfatter Sara Omar ønsker å skape en bro mellom menneskegrupper som er splittet. – Vi må skape likhet, menneskeverd og sameksistens. Det er det som er grunnlaget for å leve sammen, sier hun.

Foto: Marianne Rustad-Carlsen / NRK

– Jeg skrev «Dødevaskeren» fordi den skulle bli skrevet. Enten av meg, eller av en annen kvinne med min bakgrunn.

NRK møter den danske forfatteren Sara Omar i København. 32-åringen er i godt humør. Hun \smiler og ler, men blir fort alvorlig når samtalen dreies over på debutromanen hennes, «Dødevaskeren».

Boken rystet Danmark da den kom ut like før jul i fjor, og Omar må tidvis leve med sikkerhetsvakter og alarmer i kjølvannet av utgivelsen. Fredag er den å finne i norske bokhandlere.

– Jeg vet at boken kan være farlig for meg, men det finnes ikke frykt i mitt hjerte. Ingenting av det som kan bli gjort mot meg, har ikke allerede blitt gjort, sier Omar.

Inspirert av virkeligheten

Omar er født og oppvokst i Kurdistan, og måtte i 2001 flykte til Danmark som 15-åring på grunn av krig.

Oppveksten hennes har lagt grunnlaget for «Dødevaskeren» – en historie langt fra koselig lesning, der den rått skildrer behandlingen av kvinner i enkelte muslimske miljøer i den krigsherjede regionen.

Sara Omar

POPULÆR: «Dødevaskeren» har skapt stor debatt i Danmark og er nominert til den danske prisen «Læsernes Bogpris».

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Jeg ville ha fokus på historien vår i Kurdistan. Boken tar for seg incest, voldtekt, kvinneundertrykkelse og religion som våpen. Jeg ville fortelle hva denne ondskapen gjør med hele folket og mennesket, sier Omar.

Romanen handler om den lille jenta Frmesk, som blir født i 1986. Hun er sterkt uønsket av faren og familien fordi hun ikke er gutt. For å redde hennes liv, plasserer moren henne hos to kloke besteforeldrene som engasjerer seg i hvordan kvinner undertrykkes i landet.

Bestemoren steller, vasker og lapper sammen kvinner som drepes og lemlestes – en såkalt «dødevasker».

Inspirert av virkeligheten

Frmesk opplever både vold og seksuelle overgrep. Hun ender opp på et sykehus i Danmark, hvor hun etter hvert innhentes av familie og fortid. Omar vil ikke gå inn på detaljene om det hun selv har opplevd, og om historien om Frmesk egentlig er hennes historie.

– Historien er inspirert av virkeligheten, og jeg har skrevet store deler av boken på sykehuset, hvor jeg har blitt behandlet for store, påførte skader. Men denne virkeligheten tilhører ikke bare meg. Frmesk tilhører andre kvinner og barn i Norge, Sverige, Danmark, Midtøsten og resten av verden, sier hun.

Vil reformere Islam

Omar er en kjent stemme og samfunnsdebattant i Danmark.

Til tross for at hun kritiserer mye av Koranens budskap, er hun tydelig på at hun er muslim. Målet hennes er å reformere islam.

Sara Omar

HARDT Å SKRIVE: Omar forteller hun har skrevet boken og brukt det for å komme seg gjennom traumer. Hun roser publikum som har gitt henne mye støtte.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Jeg vet vi kan reformere både islam og tankegangen vår. Det er her vi må begynne, for det er så mange i Vesten som har berøringsangst for disse

tabubelagte temaene. Mange prøver å ta hensyn ved å respektere religionen og kulturen vår, men hensynet de tar er malplassert. Det hjelper ikke kvinner som meg eller Frmesk, sier Omar.

Er det mulig å reformere islam, som du sier?

– Det er jo i gang. Man ser jo allerede nydelige, muslimske kvinner som ikke lever som Koranen ønsker. De har sex utenfor ekteskapet, forelsker seg i ikke-muslimer, danser, utdanner seg og blir til store tenkere. De må bare tørre å sette ord på dette, for det er nettopp et reformert liv de lever, sier hun.

– Kvinnen får skylden

Videre sier 32-åringen at hun savner opplysningskampanjer for muslimske kvinner, noe som kan hjelpe dem å bryte «skammen» som Omar mener påføres dem gjennom religionen.

– I kulturen jeg er fra er det alltid kvinnen som får skylden for tingene de utsettes for, og etter hvert begynner de å tro på det selv. Vi må snakke om dette, og hjelpe dem å forstå at de er en velsignelse, ikke en skam, sier hun.

– Vi må opplyse både kvinner, menn og yngre om at æren ikke ligger mellom kvinnens ben, men i vår oppførsel, tenkemåte og eksistens, sier Omar.

Kulturstrøm

 • Vil ikke være duo

  – De store konsertene gir meg frysninger og jeg blacker ut, forteller artisten Dutty Dior til NRK P3. Sammen med rapperen Isah er« Isah & Dutty Dior» blant de nominerte til årets låt for «HALLO» til prisutdelingen P3 Gull.

  Isah & Dutty Dior
  Foto: Kim Erlandsen / NRK
 • Forteller om suksessen

  Følelsen av å bare ha flaks, og en gang bli avslørt, er noe Ine Marie Wilmann kjenner på ofte. Det forteller den suksessfulle skuespilleren til Kulturstripa. Bare siden i fjor har hun spilt i tv-serien «Exit», filmen «Sonja», og har nettopp hatt premiere på teaterstykket «Forelska i Shakespeare».

  Ine Marie Wilmann som Sonja Henie