Dansk TV: Ber publikum oversette «Skam»

Danske DR ber publikum om å sende inn forslag til danske oversettelser av ord som "føkkboy" og "drittsekk", for nå skal «Skam» sendes på dansk TV.

Danskene blir oppfordret til å sende inn forslag til oversettelse av de norske ordene.

"Drittsekk" på dansk: Danmarks Radio ber dansktalende seere om hjelp til å oversette norske ord og uttrykk fra ungdomsserien «SKAM». Video: DR.

Den norske ungdomsserien «Skam» har for alvor blitt populær i Danmark. Flere danske kritikere har hyllet serien som plutselig gjorde Norge kult og tidligere ble det meldt at nærmere 70 000 dansker ser på den norske seriesuksessen. Fra den 1. desember vil danskene kunne se første og andre sesong av suksesserien på den danske TV-kanalen DR 3.

Ber om publikums hjelp

«Skam» vil bli vist med norsk tale og dansk tekst. Men ikke alle oversettelser er like åpenbare i den dansk-norske ordboka. Der finner du neppe danske oversettelser av slangord og uttrykk som «føkkboy» og «hooke».

Derfor ber nå Danmarks Radio publikum om hjelp til å sende inn sine forslag til danske oversettelser av norske ord og uttrykk på sine nettsider.

De beste innsendte forslagene blir plukket ut om en ukes tid, og vil deretter sendes videre til de danske teksterne.

Skaper språkinteresse

Det er ikke første gang «Skam» skaper oppmerksomhet rundt det norske språket. På Island har det blitt mer interesse for norske gloser som følger av at flere islendinger ser på «Skam».

Se islandske ungdommer snakke norsk her:

Video: Fréttatíminn

Ungdommene som blir intervjuet i videoen, forteller at de liker den norske serien bedre enn amerikanske TV-serier. Grunnen til det er at de føler seg nærmere norske ungdommers kultur, og at karakterene i serien like gjerne kunne vært islandske ungdommer.

– Når jeg ser klippene, tenker jeg ofte at det samme har hendt med meg, sier Kolfinna.

Kulturstrøm

 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK
 • Stanset Forsvaret under festspill

  Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, måtte ringe Forsvaret for å få stoppet en øvelse i Harstad sentrum under Festspillene. Mandag annonserte Kystjegerne at de skulle ha en realistisk øvelse i byen for soldater som skulle trene til utenlandsoppdrag.

  Bell 412-helikopter
  Foto: Mats Hjelmeland / Forsvaret

Flere kulturnyheter