«Skam» har gjort norsk kult på Island

Tv-serien «Skam» får islandske ungdommer til å lære seg norsk. – Ingen serie er like morsom som denne, sier ungdommen til Islandsk avis.

Skam 3

Norske ord: Islandsk ungdom bruker ord som «halla» og «drittsekk» i dagligtalen.

Foto: NRK

På Island har det blitt en trend blant ungdom å snakke norsk. Det skriver den islandske avisen Fréttatíminn.

De tre vennene Lilja, Kristján og Kolfinna blander de norske ordene fra NRK-serien «Skam» med det danske språket de lærer på skolen.

Chatter på norsk

I en Facebook-chat med navnet «Skamgruppe!» skriver vennegjengen til hverandre på norsk. I eksempelet fra Fréttatíminn spør en av ungdommene: «Kommer dere på festen på torsdag?»

«Jaaa det kommer å bli drittkul!» er et av svarene.

Hør ungdommene snakke norsk her:

Video: Fréttatíminn

Nærmere norsk kultur

Ungdommene som blir intervjuet i saken, forteller at de liker den norske serien bedre enn amerikanske TV-serier. Grunnen til det er at de føler seg nærmere norske ungdommers kultur, og at karakterene i serien like gjerne kunne vært islandske ungdommer.

– Når jeg ser klippene, tenker jeg ofte at det samme har hendt med meg, sier Kolfinna.

Voksende popularitet på Island

Tidligere i høst ble det kjent at rettighetene til serien ble solgt til både Sverige, Danmark og Island. I forrige uke var hele 27 prosent av de som var innom «Skam» på NRKs nett-tv fra Danmark, i følge interne tall fra NRK. Også på Island har seertallene vokst siden tredje sesong startet i oktober.

De islandske vennene sier til Fréttatíminn at de aldri har sett en så morsom serie som «Skam».

– Jeg kunne fulgt med på denne serien de neste to årene, sier Kristján.

Kulturstrøm

  • Ny leder for Arendalsuka

    Tidligere redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, blir ny leder for hovedprogramkomitéen i Arendalsuka. Øystein Djupedal gir seg etter ti år som leder for den politiske festivalen. Bård Vegar Solhjell og Stina Torjesen blir nye medlemmer, mens Helene Fladmark fortsetter som medlem.

  • Nick Cave med nytt album

    «Ghosteen» blir navnet på det nye albumet fra Nick Cave and the Bad Seeds, formidler NME. Det forventes å komme ut neste uke, ifølge Cave selv. Det siste året har den australske artisten unngått media og kommunisert direkte med fans på sin nettside The Red Hand Files. Det var der han også delte omslaget på det kommende albumet.

    Nick Cave and the Bad Seeds' album Ghosteen
    Foto: Nick Cave