«Skam» har gjort norsk kult på Island

Tv-serien «Skam» får islandske ungdommer til å lære seg norsk. – Ingen serie er like morsom som denne, sier ungdommen til Islandsk avis.

Skam 3

Norske ord: Islandsk ungdom bruker ord som «halla» og «drittsekk» i dagligtalen.

Foto: NRK

På Island har det blitt en trend blant ungdom å snakke norsk. Det skriver den islandske avisen Fréttatíminn.

De tre vennene Lilja, Kristján og Kolfinna blander de norske ordene fra NRK-serien «Skam» med det danske språket de lærer på skolen.

Chatter på norsk

I en Facebook-chat med navnet «Skamgruppe!» skriver vennegjengen til hverandre på norsk. I eksempelet fra Fréttatíminn spør en av ungdommene: «Kommer dere på festen på torsdag?»

«Jaaa det kommer å bli drittkul!» er et av svarene.

Hør ungdommene snakke norsk her:

Video: Fréttatíminn

Nærmere norsk kultur

Ungdommene som blir intervjuet i saken, forteller at de liker den norske serien bedre enn amerikanske TV-serier. Grunnen til det er at de føler seg nærmere norske ungdommers kultur, og at karakterene i serien like gjerne kunne vært islandske ungdommer.

– Når jeg ser klippene, tenker jeg ofte at det samme har hendt med meg, sier Kolfinna.

Voksende popularitet på Island

Tidligere i høst ble det kjent at rettighetene til serien ble solgt til både Sverige, Danmark og Island. I forrige uke var hele 27 prosent av de som var innom «Skam» på NRKs nett-tv fra Danmark, i følge interne tall fra NRK. Også på Island har seertallene vokst siden tredje sesong startet i oktober.

De islandske vennene sier til Fréttatíminn at de aldri har sett en så morsom serie som «Skam».

– Jeg kunne fulgt med på denne serien de neste to årene, sier Kristján.

Kulturstrøm

  • Pink testet positivt for korona

    Sangeren Pink opplyser at hun har og hennes tre år gamle sønn har testet positivt for koronaviruset. Hun sier at hun og sønnen hadde symptomer for to uker siden, og at de da testet positivt. Familien har siden holdt seg i hjemmekarantene.

  • Sangeren Bill Withers er død

    Den amerikanske sangeren og komponisten som blant annet sto bak låten «Ain't No Sunshine» er død, 81 år gammel. Withers døde av hjerteproblemer tidligere denne uken.

    Bill Withers
    Foto: Reed Saxon / NTB/Scanpix

Flere kulturnyheter

Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?

All By Myself med KORK (Korona edition)

Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?