Hopp til innhold

Tjue år siden Rekdal satte straffen

Det er skrevet ufattelig mye om kampen Brasil–Norge den 23. juni 1998. Er det mulig å klemme mer ut av den nå – en hel bok, til og med? Svaret er ja: Marius Lien har forsøkt og har fått det til.

Marius Lien

Journalist Marius Lien har skrevet bok om brasiliansk fotball før. Nå er han aktuell med «Miraklet i Marseille. Da Norge slo Brasil».

Foto: Ana Leticia Sigvartsen/Thomas Wiborg / NRK

Spør gjennomsnittsnordmannen om fargen på Kjetil Rekdals sko sankthansaften 1998 og hun svarer «gul». Det er kanskje noe spesielt med Norge? Landet der så mange mennesker kan gå omkring med presise forestillinger om et stavbrekk i langrenn, en åtti år gammel bronsemedalje eller altså en fotballkamp i 1998.

Godt fortalte historier

Det er tjue år siden Norge slo Brasil i fotball-VM, i den siste kampen i gruppespillet, og gikk videre. Og der ligger begrunnelsen for en bokutgivelse – Marius Liens bok om dette, «Miraklet i Marseille».

Boka faller i tre hoveddeler: Først kampen og dens forhistorie, dernest Norge på 90-tallet og forutsetninger for den store begeistringsbølgen og til slutt en reise til Brasil der forfatteren forsøker å få Brasils spillere fra 98-VM i tale. Det siste lykkes ikke altfor godt, men kapitlet forsvarer seg selv gjennom godt fortalte historier og journalistisk innsikt: Lien har tidligere skrevet en bok om brasiliansk fotballhistorie.

Fortellingen om selve kampen er naturlig nok viet størst plass i Marius Liens tekst. Hovedvekten ligger på intervjuer med hver enkelt av de norske spillerne, kryssklippet og redigert på en måte som gjør teksten lett å lese, uten for lange strekk med historisk presens på fotballspilleres vis. I stedet får teksten et fint driv og en nesten munter undertone som kler temaet.

Fotball og religion

Marius Lien er journalist i Morgenbladet, skriver i fotballtidsskriftet Josimar, et fenomen han var med på å starte for mange år siden og som overlever, jeg hadde nær sagt: mot alle odds. Denne bakgrunnen synes godt i teksten – Lien tvinger aldri sine kunnskaper på leseren, men skriver fint om fotball, så vel om spillet som dets funksjon i samfunnet.

Marius Lien er også religionshistoriker. Det merkes godt i den midtre delen av boka, den som nettopp tar for seg alt som skjedde her hjemme, under og etter kampen – og det var mye rart! I tillegg: det mytiske skjæret begivenheten har lagt seg til med i ettertid. Jeg vet ikke om det er så mye nytt i denne delen, men forfatteren skriver med fornuft og nysgjerrighet om Norge på 90-tallet, om ironigenerasjonens framvekst, om troen som forsvant – på religionens og sosialdemokratiets store fortellinger. Fotballen i religionens sted eller som beslektet fenomen.

Verden hadde uten problemer gått videre uten denne boka. Det er imidlertid ikke poenget. «Miraklet i Marseille» vil glede sin fotballinteresserte leser og fyre opp under lengselen tilbake til Drillo. Det er helt i orden.

Passer for deg som

  • synes fotball er mer enn bare fotball

Flere anmeldelser fra NRK

Clinch, av Martin Holmén

Helten Harry Kvist, trettitallets Stockholm, språk, plott og fortelling – alt klaffer i Martin Holméns debutroman «Clinch». Les anmeldelsen

Suzanne Brøgger, Omelette norvegienne

Suzanne Brøggers «Omelette norvégienne» er eit oppkok av gammalt og nytt, sporadiske godbitar og slikt som er vanskeleg å identifisere. Meir som ein lapskaus, eigentleg. Les anmeldelsen

Å gå av Erling Kagge

Er det mulig å gå av seg velføddheten? Erling Kagge har fått mer enn evig nok av sitt eget privilegerte liv. Les anmeldelsen

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter