Hopp til innhold

Tjue år siden Rekdal satte straffen

Det er skrevet ufattelig mye om kampen Brasil–Norge den 23. juni 1998. Er det mulig å klemme mer ut av den nå – en hel bok, til og med? Svaret er ja: Marius Lien har forsøkt og har fått det til.

Marius Lien

Journalist Marius Lien har skrevet bok om brasiliansk fotball før. Nå er han aktuell med «Miraklet i Marseille. Da Norge slo Brasil».

Foto: Ana Leticia Sigvartsen/Thomas Wiborg / NRK

Spør gjennomsnittsnordmannen om fargen på Kjetil Rekdals sko sankthansaften 1998 og hun svarer «gul». Det er kanskje noe spesielt med Norge? Landet der så mange mennesker kan gå omkring med presise forestillinger om et stavbrekk i langrenn, en åtti år gammel bronsemedalje eller altså en fotballkamp i 1998.

Godt fortalte historier

Det er tjue år siden Norge slo Brasil i fotball-VM, i den siste kampen i gruppespillet, og gikk videre. Og der ligger begrunnelsen for en bokutgivelse – Marius Liens bok om dette, «Miraklet i Marseille».

Boka faller i tre hoveddeler: Først kampen og dens forhistorie, dernest Norge på 90-tallet og forutsetninger for den store begeistringsbølgen og til slutt en reise til Brasil der forfatteren forsøker å få Brasils spillere fra 98-VM i tale. Det siste lykkes ikke altfor godt, men kapitlet forsvarer seg selv gjennom godt fortalte historier og journalistisk innsikt: Lien har tidligere skrevet en bok om brasiliansk fotballhistorie.

Fortellingen om selve kampen er naturlig nok viet størst plass i Marius Liens tekst. Hovedvekten ligger på intervjuer med hver enkelt av de norske spillerne, kryssklippet og redigert på en måte som gjør teksten lett å lese, uten for lange strekk med historisk presens på fotballspilleres vis. I stedet får teksten et fint driv og en nesten munter undertone som kler temaet.

Fotball og religion

Marius Lien er journalist i Morgenbladet, skriver i fotballtidsskriftet Josimar, et fenomen han var med på å starte for mange år siden og som overlever, jeg hadde nær sagt: mot alle odds. Denne bakgrunnen synes godt i teksten – Lien tvinger aldri sine kunnskaper på leseren, men skriver fint om fotball, så vel om spillet som dets funksjon i samfunnet.

Marius Lien er også religionshistoriker. Det merkes godt i den midtre delen av boka, den som nettopp tar for seg alt som skjedde her hjemme, under og etter kampen – og det var mye rart! I tillegg: det mytiske skjæret begivenheten har lagt seg til med i ettertid. Jeg vet ikke om det er så mye nytt i denne delen, men forfatteren skriver med fornuft og nysgjerrighet om Norge på 90-tallet, om ironigenerasjonens framvekst, om troen som forsvant – på religionens og sosialdemokratiets store fortellinger. Fotballen i religionens sted eller som beslektet fenomen.

Verden hadde uten problemer gått videre uten denne boka. Det er imidlertid ikke poenget. «Miraklet i Marseille» vil glede sin fotballinteresserte leser og fyre opp under lengselen tilbake til Drillo. Det er helt i orden.

Passer for deg som

  • synes fotball er mer enn bare fotball

Flere anmeldelser fra NRK

Clinch, av Martin Holmén

Helten Harry Kvist, trettitallets Stockholm, språk, plott og fortelling – alt klaffer i Martin Holméns debutroman «Clinch». Les anmeldelsen

Suzanne Brøgger, Omelette norvegienne

Suzanne Brøggers «Omelette norvégienne» er eit oppkok av gammalt og nytt, sporadiske godbitar og slikt som er vanskeleg å identifisere. Meir som ein lapskaus, eigentleg. Les anmeldelsen

Å gå av Erling Kagge

Er det mulig å gå av seg velføddheten? Erling Kagge har fått mer enn evig nok av sitt eget privilegerte liv. Les anmeldelsen

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.