Hopp til innhold
Anmeldelse

Gå i clinch med Harry Kvist

Helten Harry Kvist, trettitallets Stockholm, språk, plott og fortelling – alt klaffer i Martin Holméns debutroman «Clinch».

Martin Holmén, forfatter

Historielæreren Martin Holmén tegner fantastisk detaljerte og sansede bilder av trettitallets Stockholm, skriver litteraturkritiker Leif Ekle.

Foto: Cato Lein / Pelikanen forlag

Som bokser betraktet er den 34 år gamle Harry Kvist avdanket, en hasbeen. Som pengeinnkrever er han rimelig vellykket i et Stockholm anno 1932, der langt fra alle klarer å betale avdragene på sin sykkel i tide. Arbeidsledigheten er stor, Harry tar sykkelen tilbake til butikken – om nødvendig med et velrettet slag eller fler som overtalelse.

Oppunder jul kommer et av de mer verdifulle oppdragene. Harry kan beholde 15 prosent hvis han klarer å tyne betaling for en brukt Opel ut av en mann ved navn Zetterberg. Harry besøker Zetterberg en kveld, banker skrekken inn i mannen og lover å komme tilbake etter pengene neste dag. Neste dag er Zetterberg død, slått i hjel med en murerøks. Harry har sittet inne på Långholmen før, for legemsbeskadigelse og for utuktig omgang med andre menn. Politiet tror altså svært gjerne at Harry er den skyldige. Jakten på de få vitnene som kan bekrefte Harrys versjon kan starte, men den må Harry selv stå for.

Martin Holméns debutroman «Clinch» er en av disse romanene som dukker opp uten forvarsel og gjerne når man tror det ikke lar seg gjøre å skrive fler av de virkelig gode i sjangeren. «Clinch» er en historisk roman og samtidig en klassisk, hardkokt krim der et utsøkt drag av Raymond Chandler skinner over så vel plott som det effektive og smarte språket – i perfekt tospann med historien som fortelles.

Bilder og sansning

Historielæreren Martin Holmén tegner fantastisk detaljerte og sansede bilder av trettitallets Stockholm, det damper og lukter av kullstøv og vintertåke, tunnelbanen bygges, ved Slussen reparerer steinleggerne gatelegemet på akkord i kulda. Arbeidsledigheten er stor. Industri går over ende. Noen pleier sin rikdom. Gangsterne bak spritsmugling og illegale skjenkesteder har delt byen mellom seg. I ytterkantene av fortellingen aner vi verdenspolitikken, nazismen og fascismen som korte, men effektive antydninger. Alt mens Harry Kvist gir og får juling og vikles inn i et spill han ikke aner rekkevidden av.

At virkelighetens historie løper parallelt med Holméns versjon på elegant og sømløst vis, er også en av bokens sterkeste sider.

Her bør det være unødvendig å legge til at dette er en knakende god roman. La meg heller si det med Terje Thorsen, min kollega i podkasten Krimvakta: «Gå i clinch med Harry Kvist!» Bjørn Alex Herrman har gjort en fin jobb med oversettelsen.

Passer for deg som

 • vet å sette pris på språk, plott, karaktertegning og historie

Flere anmeldelser fra NRK

Macbeth omslag

«Så har Jo Nesbø levert sin versjon av William Shakespeares maktspilldrama 'Macbeth'. Boken er lang – for lang. Det er allikevel langt på vei den eneste seriøse innvendingen jeg har å bringe til torgs.» «I stor grad vellykket»

Johannes Anyurus De kommer til å drukne...

«I 'De kommer til å drukne i sine mødres tårer' tar svensk-ugandiske Johannes Anyuru oss med ut på en mørk og fascinerende reise til sitt verste mareritt.» Årets mørkeste roman

kan man dø to ganger - omslag

«Leif G.W. Persson har skrevet kriminalromaner siden 1978 og kan sitt fag fremdeles. 'Kan man dø to ganger?' er for lang, men ganske god også.» Langdrygt, men lesverdig

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel. Kunngjøringen av hans bortgang ble formidlet av Jesse Paris Smith, som er datteren til artisten Patti Smith, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.