Fem seire på over 50 år: Tallene som bør skremme England

De hardeste konkurrentene har forsvunnet ut fra VM i tur og orden, men før de bestiller finalebillett bør engelskmennene bla litt i historiebøkene.

england trist

TIL Å GRINE AV: John Terry, Owen Hargreaves, Jamie Carragher og Ashley Cole fortviler etter exit mot Portugal i 2006.

Foto: Murad Sezer / AP

«Well played lads» konkluderte alltid patriotiske og tabloide The Sun etter 0–1 tapet for Belgia.

England falt ned på andreplass i gruppen, og unngikk dermed den «vanskelige» siden av tablået. I stedet ser veien til finalen mye lettere ut på papiret, og forventningene blir ikke mindre etter at det antatt tøffeste hinderet Spania overraskende røk ut mot Russland.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Stygg statistikk

Men er det egentlig grunn til å ta av allerede? Ikke om man ser seg tilbake.

England har kun vunnet fem utslagskamper i VM siden de vant på hjemmebane i 1966. Seirene har vært mot svake nasjoner som Paraguay (1986), Belgia og Kamerun (1990), Danmark (2002) og Ecuador (2006).

David Beckham

DET VAR DAGER DET: David Beckham ble matchvinner sist gang England vant en utslagskamp, 1–0 mot Ecuador i åttedelsfinalen 2006.

Foto: Matt Dunham / AP

I løpet av de samme «52 years of hurt» har engelskmennene tapt syv utslagskamper i tillegg til de verdensmesterskapene de ikke har kvalifisert seg til. To ganger har de røket ut i gruppe- eller mellomspill.

«Svennis» tror på Sverige

Én som har vært med på å vinne én av disse utslagskampene, og tapt tre av dem, er tidligere England-manager Sven-Göran Eriksson. Svensken sier til BBC at han tror ferden fort kan ende om de møter hans landsmenn i en kvartfinale.

– Jeg håper de møter Sverige. Jeg vet at alle ønsker å unngå Brasil, men jeg mener det er enklere å score på Brasil enn Sverige. Sverige spiller kanskje ikke den fineste fotballen, men å score mot dem er veldig vanskelig, sier «Svennis»

ENGLAND'S COACH ERIKSSON AND GOALKEEPER SEAMAN AFTER MATCH AGAINST BRAZIL IN SHIZUOKA

TRIST OG TRØST: Sven-Göran Eriksson trøster David Seaman etter tapet mot Brasil i kvartfinalen 2002.

Foto: Ian Waldie / Reuters

Gammeldags tankegang

Og det finnes stemmer i England som vil dempe optimismen. Kommentator Barney Ronay i mer nøkterne The Guardian mener at det å basere seg på mulige utfall er gammeldags tankegang.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

I avisens egen rangering av lagenes styrkeforhold før sluttspillet hadde de sitt eget lag helt nede på tiende plass, bak Sverige, Colombia og Kroatia fra samme side av tablået. Kun Sveits og Russland var bak England.

England's Gerrard and Rooney leave the pitch after their 2014 World Cup Group D soccer match against Costa Rica in Belo Horizonte

ALLTID TIDLIG UTE: Steven Gerrard, Wayne Rooney og England måtte reise hjem allerede før sluttspillet i Brasil 2014.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Men England har gjort narr av statistikk tidligere i VM. Siden 1966 hadde de scoret 1,17 mål per kamp og 5,44 mål per mesterskap. I år scoret de åtte på sine første to kamper.

Kun Brasil av deres tidligere banemenn er igjen nå, på FIFA-rankingen er bare Sveits (6) av de potensielle motstanderne foran England (12). Og de fem lagene som står foran dem har til sammen fem seire i utslagskamper på disse 52 årene.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Sjöberg lagt inn på sjukehus att

  Den tidlegare svenske friidrettsstjerna Patrik Sjöberg behandlast igjen på sjukehus.

  56-åringen vart for ei tid tilbake ramma av ei livstruande blodforgifting. Etter å ha blitt utskriven frå sjukehus for nokon veker sidan, må han no ha behandling igjen.

  «Eg har fått tilbake skiten, bakteriane har angrepet korsryggen, det er difor eg har hatt så vondt i ryggen», skriv Sjöberg i ei melding til den svenske avisa Expressen.

  Historiskebilder
  Foto: Richard Sagen / NTB
 • Fikk sparken før nedrykksdrama

  Florian Kohfeldt fikk søndag sparken som trener for den tyske fotballklubben Werder Bremen. Én serierunde gjenstår i nedrykkskampen i Bundesliga.

  Beslutningen om å sparke Kohfeldt ble tatt etter lørdagens 0-2-tap for Augsburg. Nederlaget sendte klubben ned på kvalifiseringsplass foran siste serierunde.

  Kun ett poeng skiller opp til Arminia Bielefeld på trygg grunn, men nestjumbo Köln har samtidig kun ett poeng opp til Bremen. Dermed kan alt skje i siste kamp.

  Der møter Werder Bremen middelhavsfarer Borussia Mönchengladbach.

  Til det oppgjøret har klubbledelsen allerede besluttet å hente inn Thomas Schaaf, som ledet klubben fra 1998 til 2013.

  Germany Soccer Werder Bremen
  Foto: Carmen Jaspersen / AP
 • Hevder Zinédine Zidane gir seg

  Zinédine Zidane har informert spelarane i Real Madrid om at han sluttar som trenar etter sesongen, melder spanske medium.

  Det er radiostasjonen Onda Cero og nettstaden Goal som hevdar å kjenne til at franskmannen nyleg gav spelarane beskjed om at han ikkje blir å finne i trenarrolla på Santiago Bernabéu til hausten.

  Zidane har kontrakt også ut neste sesong.

  Ifølgje Goal skal spelarane ha blitt informert om fotballprofilens standpunkt i forkant av ligamøtet med Sevilla sist søndag.

  Zidane
  Foto: BJORN S. DELEBEKK, Delebekk, Bjørn S. / VG

Sendeplan

Kl. Program Kanal