NRK Meny
Normal

Svensker med fantasy-sensasjon

Forfatterduoen Mats Strandberg og Sara B. Elfgren og fra har allerede solgt fantasy-debuten «Sirkelen» til 21 land.

Mats Strandberg og Sara B. Elfgren

Før forfatterne tok fatt på å lage sitt eget fantasy-univers, jobbet Mats Strandberg som journalist og forfatter av skjønnlitteratur for voksne, og Sara B. Elfgren jobbet med manus for film og tv.

Foto: Ninja Benneche

«Sirkelen» har tronet øverst på svenske salgslister i flere måneder. Boken er også nominert til Augustprisen, svenskenes svar på vår Bragepris. I vinter kom «Sirkelen» ut på norsk.

– Det som er så fint er at vi har nådd ut til så mange ulike lesere, både tenåringer og voksne, som aldri leser fantasy. Vi har fått veldig bred respons, og det er fantastisk, sier Sara B. Elfgren til Bokprogrammet .

Mats Strandberg og Sara Elfgren: "Sirkelen"

En svensk småby er åsted for kampen mellom det gode og onde, i romanen 'Sirkelen'.

Det er allerede solgt filmrettigheter til fantasy-historien, og boken er har vakt så stor internasjonal oppsikt at den er oversatt og solgt til 21 land.

Hverdagsrealisme

– Vi ville lage noe om tenåringer, og Mats ville at det skulle handle om hekser og magiske krefter, sier Sara.

– Vi blander fantasy med hverdagsrealisme, sier Mats Strandberg.

Dermed skapte de sin egen verden.

– Alt vi liker i filmer og tv-serier, har kommet til syne hos oss, sier Mats.

Boken er første bind i en trilogi om seks ungdommer som bor i den fiktive svenske småbyen Engelsfors. Byen er omgitt av dype skoger, der folk går seg vill.

– Det er en blanding av mitt hjemsted og Twin Peaks, sier Mats.

– Mats ville skildre en småby i forfall, for småbyskildringer fra Sverige pleier å bli litt for idyllisk, tilføyer Sara.

Det gode og onde

Tenåringene i boken er alle hekser med magiske egenskaper. De er utvalgt for å samarbeide mot verdens undergang. Ingen av dem kjenner hverandre på forhånd, men det skal vise seg at de er helt avhengige av hverandre ogr må samarbeide. Samtidig blir de jaget av noe ondt.

– Det fins mer gode og onde handlinger, enn gode og onde mennesker i hovedpersonene, sier Sara.

– Det handler også om å lære å kjenne seg selv, sier Mats.

– Magi gjør alt så mye tydeligere. Verden holder jo på å gå under i virkeligheten også. Det trengs ingen demonapokalypse for å se det, tilføyer han.

I fantasy kan man dessuten stille moralske spørsmål på en morsommere måte, mener Sara.

– Om du blir usynlig, hvor langt skal du gå for å utnytte disse egenskapene? sier Sara.

– Det dreier seg om hvor går grensene, når slutter dette å være ok, tilføyer Mats.


Bok to på vei

De to forfatterne holder på med bok nummer to nå, « Ild,» som kommer på norsk neste år. De skal snart gå i gang med den siste boken i trilogien, Nøkkelen, som skal utgis i 2014.

– Fra begynnelsen visste vi hvilke informasjon vi skulle ha med i hele historien, så det største nervøsitetsmomentet har vært å velge i hvilken bok vi skal presentere hva, sier Sara.

Med to bøker igjen å skrive, kan det være en fare å bli for mye revet med av alt som skjer rundt forfatterne for tiden.

– Vi er veldig glade for alt som har skjedd med Sirkelen. Samtidig må vi huske på at vi skal skrive tre bøker. Hvis vi setter oss til og tenker på hva juryen til Augustprisen synes om dette stoffet, så fikser vi det ikke, sier Mats.

– Men dersom ingen hadde vært interessert i det vi skriver om, så hadde det vært vanskelig å fortsette å skrive, tilføyer Sara.