Banksy åpner egen fornøyelsespark

Etter uker med hemmelighold lanserer graffitikunstneren Banksy det han lover skal være «Storbritannias mest skuffende turistattraksjon». Men advokatene til Disney-konsernet får ikke slippe inn.

Karusell i «Dismaland»
Foto: Yui Mok / Pa Photos

De siste ukene har innbyggerne i den lille byen Weston-Super-Mare nær Bristol kunnet se mystiske konstruksjoner ta form bak murene til et nedlagt offentlig badeanlegg.

Den offisielle historien har vært at det har foregått en filminnspilling på området, men de siste dagene har ryktene begynt å svirre om at det egentlig dreier seg om den hemmelighetsfulle graffitikunstneren Banksys siste prosjekt.

Torsdag bekreftet Banksy selv ryktene, melder blant andre AFP. I uttalelsen beskriver kunstneren selv parken som «en festival av kunst, underholdning og anarki for nybegynnere».

Lover å skuffe

Fornøyelsesparken, som åpner for publikum lørdag, bærer navnet «Dismaland», en kombinasjon av Disneyland og det engelske ordet dismal, som vel best kan oversettes til usselt.

Dismaland lover å være «Storbritannias mest skuffende nye turistattraksjon», og inneholder en blanding av veggmalerier, skulpturer og mer tradisjonelle tivoliattraksjoner, men med kunstnerens egen vri: En klassisk hestekarusell har fått besøk av slakteren. Et annet sted kan publikum selv styre båter tettpakket med flyktninger rundt i en liten dam.

Besøkende kan også ta bilde av seg selv foran en utbrent og forlatt versjon av Disneylands magiske slott, eller sammen med en død Askepott omkranset av paparazzier.

Spraybokser, penner, kniver eller advokater for Walt Disney-konsernet tillates ikke på området. Men kunstneren selv understreker at parken ikke er ment som et direkte stikk til Disney.

– Det er en temapark hvis store tema er at temaparker bør ha større tema, klargjør Banksy i en uttalelse.

Håper på Banksy-effekt

Nå håper lokalsamfunnet at attraksjonen skal lokke turister tilbake til den søvnige badebyen.

– Vi er svært glade over å ha det største trekkplasteret innen kunst her, sier bystyreleder Nigel Ashton til Reuters.

– Vi er ekstremt heldige over at det har kommet hit. Vi håper folk vil besøke utstillingen og deretter komme og se byen, utdyper han overfor AFP.

Utstillingen inneholder også verker av andre kunstnere, som Damien Hirst og Jenny Holzer. Parken er åpen frem til 27. september, og lokker i tillegg med konserter med artister som Pussy Riot og Massive Attack.

Den dystopiske fornøyelsesparken er for øvrig ikke den første i sitt slag. I 2014 bygget Oslo-kunstneren Christopher Nielsen sin egen «misfornøyelsespark» som del av en større utstilling på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

Kulturstrøm

 • Aniston fikk ikonpris

  Jennifer Aniston fikk den høythengende ikonprisen under årets People's Choice Awards i Los Angeles. «The Morning Show»-aktuelle Aniston sa i takketalen at dersom hun fortjener å bli sett på som et ikon, så skyldes det at hun har vært med i et ikonisk show, med en ikonisk gjeng – og med en ikonisk frisyre, spøkte «Friends»-stjernen, ifølge BBC.

  Jennifer Aniston
  Foto: Richard Shotwell / Scanpix
 • Emil spiller Edouard igjen

  Skuespiller Emil Johnsen og regissør Kjersti Horn setter opp Édouard Louis' bok «Hvem drepte faren min» på Det norske teatret. Stykket får tittelen «Kven drap far min» og har premiere 16. november. Emil Johnsen har tidigere spilt Louis i oppsetningen av «Farvel til Eddy Bellegueule» som enmannsteater i 2015.

  Skuespiller Emil Johnsen
  Foto: Fredrik Arff / Det norske teatret
 • – Vil ikke revurdere riving

  Kommunalminister Monica Mæland (H) mener det ikke er kommet noen nye momenter som tilsier en ny vurdering av riving av Y-blokka. Fylkesmannen har slått fast at rivingsvedtaket er lovlig, men har bedt regjeringen vurdere saken på nytt.