Banksy åpner egen fornøyelsespark

Etter uker med hemmelighold lanserer graffitikunstneren Banksy det han lover skal være «Storbritannias mest skuffende turistattraksjon». Men advokatene til Disney-konsernet får ikke slippe inn.

Karusell i «Dismaland»
Foto: Yui Mok / Pa Photos

De siste ukene har innbyggerne i den lille byen Weston-Super-Mare nær Bristol kunnet se mystiske konstruksjoner ta form bak murene til et nedlagt offentlig badeanlegg.

Den offisielle historien har vært at det har foregått en filminnspilling på området, men de siste dagene har ryktene begynt å svirre om at det egentlig dreier seg om den hemmelighetsfulle graffitikunstneren Banksys siste prosjekt.

Torsdag bekreftet Banksy selv ryktene, melder blant andre AFP. I uttalelsen beskriver kunstneren selv parken som «en festival av kunst, underholdning og anarki for nybegynnere».

Lover å skuffe

Fornøyelsesparken, som åpner for publikum lørdag, bærer navnet «Dismaland», en kombinasjon av Disneyland og det engelske ordet dismal, som vel best kan oversettes til usselt.

Dismaland lover å være «Storbritannias mest skuffende nye turistattraksjon», og inneholder en blanding av veggmalerier, skulpturer og mer tradisjonelle tivoliattraksjoner, men med kunstnerens egen vri: En klassisk hestekarusell har fått besøk av slakteren. Et annet sted kan publikum selv styre båter tettpakket med flyktninger rundt i en liten dam.

Besøkende kan også ta bilde av seg selv foran en utbrent og forlatt versjon av Disneylands magiske slott, eller sammen med en død Askepott omkranset av paparazzier.

Spraybokser, penner, kniver eller advokater for Walt Disney-konsernet tillates ikke på området. Men kunstneren selv understreker at parken ikke er ment som et direkte stikk til Disney.

– Det er en temapark hvis store tema er at temaparker bør ha større tema, klargjør Banksy i en uttalelse.

Håper på Banksy-effekt

Nå håper lokalsamfunnet at attraksjonen skal lokke turister tilbake til den søvnige badebyen.

– Vi er svært glade over å ha det største trekkplasteret innen kunst her, sier bystyreleder Nigel Ashton til Reuters.

– Vi er ekstremt heldige over at det har kommet hit. Vi håper folk vil besøke utstillingen og deretter komme og se byen, utdyper han overfor AFP.

Utstillingen inneholder også verker av andre kunstnere, som Damien Hirst og Jenny Holzer. Parken er åpen frem til 27. september, og lokker i tillegg med konserter med artister som Pussy Riot og Massive Attack.

Den dystopiske fornøyelsesparken er for øvrig ikke den første i sitt slag. I 2014 bygget Oslo-kunstneren Christopher Nielsen sin egen «misfornøyelsespark» som del av en større utstilling på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

Kulturstrøm

 • Blogger Annijor bytter forlag

  Blogger og forfatter Anniken Jørgensen, kjent som Annijor, gir ut sin neste bok på Gyldendal Forlag. Jørgensens bokdebut «En natt til» kom ut i 2018 på forlaget Panta i et totalt opplag på over 40 000. En person som var navngitt i boka begjærte først at forlaget skulle trekke boka tilbake, men partene kom til enighet før rettssak. Den nye boka blir en dannelsesroman om en 23-åring som sliter med angst, ifølge forlaget.

  Anniken Jørgensen
  Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK
 • På liste over truede kulturminner

  Y-blokken i regjeringskvartalet er for andre gang på listen over Europas viktigste truede kulturminner, av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra, skriver Aftenposten. Y-blokken som er vedtatt skal rives, har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. (NTB)

  Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kunne aldri blitt vist

  Programlederen kunne aldri ha snakket om temaer som vold mot kvinner på TV før statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed kom til makten i Etiopia. Det forteller Beza Tegafaw (til venstre) til NRK.