NRK Meny
Normal

Banksy solgte originaler for 60 dollar

Lørdag satte verdens mest kjente graffitikunstner, Banksy, opp en salgsbod der han solgte originaler for 60 dollar. Til sammenligning ble hans «Keep it Spotless» solgt for 1.870.000 dollar i 2008.

Den anonyme graffittikunsteneren Banksys verk har siden han slo gjennom blitt solgt for vanvittige pengesummer. Men da samme mann satte opp salgsbod på gata i New York, var det veldig få som var interesserte.

Grunnen? Ingen visste ikke at det var originale Banksys som lå ute for salg.

Bildene, som for anledningen hadde prislapp på 60 dollar, er sannsynligvis verdt hundretusenvis av kroner hver.

Fra 11.15 på formiddagen til 18.00 på kvelden fikk boden kun tre kjøpere.

Det tok flere timer før den første kunden kom: en dame som fikk prutet prisen ned til halvparten. Hun kjøpte to små bilder.

Litt senere kom en kvinne fra New Zealand og kjøpte to bilder. En halvtime før stengetid kom en mann fra Chicago og kjøpte fire bilder, siden han «skulle dekorere det nye huset sitt, og trengte noe å henge på veggen».

Banksy: – Dette var en engangshendelse

Totalt tjente gatekunstneren 480 dollar på salgene.

Hendelsen er dokumentert på Banksys hjemmeside, der han er klokkeklar på at dette aldri kommer til å skje igjen. Dagen etter skrev han følgende:

– Dette var en engangshendelse. Salgsboden kommer ikke til å være der i dag, skriver gatekunstneren.

For de mange forbipasserende som ikke valgte å kjøpe bilder blir denne mandagen nok ekstra hard. Dette er noen av bildene Banksy har solgt på auksjoner de siste årene.

 • Keep It Spotless – 11.200.000 kr. (Sotheby's, New York)
 • Simple Intelligence Testing – 7.585.000 kr. (Sotheby's, London)
 • Slave Labour – 7.250.000 kr. (London Film Museum)
 • The Rude Lord – 3.945.000 kr. (Sotheby's, London)
 • Vandalised Phone Box – 3.627.000 kr. (Sotheby's, New York)

Kilder: Metro.co.uk, arrestedmotion.com

Banksy gjør New York

Dette er en del av Banksys inntog i New York. Den anonyme kunstneren er opprinnelig fra London, men har lovet New York ett nytt kunstverk hver dag denne høstmåneden. Prosjektet blir kalt «Better Out Than In».

Men bildene han lager i New York er gratis, og kan sees i full offentlighet så lenge de får stå. Det er ofte bare noen timer, før taggere og andre har vært på pletten og malt over. Banksys bilder males i hemmelighet og kunngjøres på nettet.

Saken fortsetter under bildegalleriet.

Gatekunstneren legger ut bilder av sine ferskeste verk på sin hjemmeside, men røper ikke noen gateadresse for hvor man kan finne dem.

Banksy-entusiaster snuser opp hvor verkene er, og legger ut mer informasjon, som bilder, video og gateadresser på Twitter, Instagram og Facebook.

I forrige uke spredde deg seg en video av noen oppfinnsomme New York-beboere som har begynt å ta betalt for at folk skal ta bilde av Banksy-kunsten.

Britene er veldig stolte av Banksy. I vinter gjorde et nabolag i London-bydelen Haringey opprør fordi en huseier ville selge et Banksy-verk som var skåret ut av en husvegg. Han gjorde seg også sterkt gjeldende under OL i London i 2012.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3