Hopp til innhold

Banksy solgte originaler for 60 dollar

Lørdag satte verdens mest kjente graffitikunstner, Banksy, opp en salgsbod der han solgte originaler for 60 dollar. Til sammenligning ble hans «Keep it Spotless» solgt for 1.870.000 dollar i 2008.

Den anonyme graffittikunsteneren Banksys verk har siden han slo gjennom blitt solgt for vanvittige pengesummer. Men da samme mann satte opp salgsbod på gata i New York, var det veldig få som var interesserte.

Grunnen? Ingen visste ikke at det var originale Banksys som lå ute for salg.

Bildene, som for anledningen hadde prislapp på 60 dollar, er sannsynligvis verdt hundretusenvis av kroner hver.

Fra 11.15 på formiddagen til 18.00 på kvelden fikk boden kun tre kjøpere.

Det tok flere timer før den første kunden kom: en dame som fikk prutet prisen ned til halvparten. Hun kjøpte to små bilder.

Litt senere kom en kvinne fra New Zealand og kjøpte to bilder. En halvtime før stengetid kom en mann fra Chicago og kjøpte fire bilder, siden han «skulle dekorere det nye huset sitt, og trengte noe å henge på veggen».

Banksy: – Dette var en engangshendelse

Totalt tjente gatekunstneren 480 dollar på salgene.

Hendelsen er dokumentert på Banksys hjemmeside, der han er klokkeklar på at dette aldri kommer til å skje igjen. Dagen etter skrev han følgende:

– Dette var en engangshendelse. Salgsboden kommer ikke til å være der i dag, skriver gatekunstneren.

For de mange forbipasserende som ikke valgte å kjøpe bilder blir denne mandagen nok ekstra hard. Dette er noen av bildene Banksy har solgt på auksjoner de siste årene.

  • Keep It Spotless – 11.200.000 kr. (Sotheby's, New York)
  • Simple Intelligence Testing – 7.585.000 kr. (Sotheby's, London)
  • Slave Labour – 7.250.000 kr. (London Film Museum)
  • The Rude Lord – 3.945.000 kr. (Sotheby's, London)
  • Vandalised Phone Box – 3.627.000 kr. (Sotheby's, New York)

Kilder: Metro.co.uk, arrestedmotion.com

Banksy gjør New York

Dette er en del av Banksys inntog i New York. Den anonyme kunstneren er opprinnelig fra London, men har lovet New York ett nytt kunstverk hver dag denne høstmåneden. Prosjektet blir kalt «Better Out Than In».

Men bildene han lager i New York er gratis, og kan sees i full offentlighet så lenge de får stå. Det er ofte bare noen timer, før taggere og andre har vært på pletten og malt over. Banksys bilder males i hemmelighet og kunngjøres på nettet.

Saken fortsetter under bildegalleriet.

Gatekunstneren legger ut bilder av sine ferskeste verk på sin hjemmeside, men røper ikke noen gateadresse for hvor man kan finne dem.

Banksy-entusiaster snuser opp hvor verkene er, og legger ut mer informasjon, som bilder, video og gateadresser på Twitter, Instagram og Facebook.

I forrige uke spredde deg seg en video av noen oppfinnsomme New York-beboere som har begynt å ta betalt for at folk skal ta bilde av Banksy-kunsten.

Britene er veldig stolte av Banksy. I vinter gjorde et nabolag i London-bydelen Haringey opprør fordi en huseier ville selge et Banksy-verk som var skåret ut av en husvegg. Han gjorde seg også sterkt gjeldende under OL i London i 2012.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.