Hopp til innhold

Australske realitydeltakere sendt inn i Syria – ble beskutt av IS

Tre deltakere i en australsk realityserie ble tatt med over grensa til krigsherjede Syria, der de havnet i skuddveksling med Den islamske stat. – Vi kunne ha blitt drept, sier en av deltakerne.

Realityserien «Go Back To Where You Came From» på den australske TV-kanalen SBS forsøker å utfordre australieres fordommer mot innvandrere ved å la dem oppleve flyktningers livssituasjon.

I en episode som sendes på australsk TV senere i sommer, reiser produksjonsteamet og tre av deltakerne inn i Syria for å bevitne årsakene til den omfattende flyktningkrisen.

De tre fikk imidlertid en langt mer heftig opplevelse enn de hadde regnet med, forteller en av deltakerne til news.com.au.

Havnet under ild ved fronten

– Der og da skjønte jeg egentlig ikke alvoret i situasjonen vi var i. Jeg visste det var farlig, men jeg fattet ikke helt omfanget, sier 25 år gamle Nicole, som ikke oppgir noe etternavn.

Hun forteller at det var først etter å ha krysset grensen fra Irak til Syria at det gikk opp for deltakerne at de var på vei inn i en krigssone.

Etter å ha tilbrakt en natt i leiren til en gruppe kurdiske krigerne, ble deltakerne tatt med til fronten, der soldatene var i aktiv skuddveksling med IS-styrker en kilometer unna.

Etter hvert ble det klart at IS hadde skjønt hvor gruppen oppholdt seg, og hadde begynt å skyte mot dem.

– Da begynte jeg å innse at vi kanskje befant oss i en virkelig alvorlig situasjon, sier Nicole.

– Vi kunne blitt drept

– På et tidspunkt var vi 800 meter unna fronten og ble definitivt beskutt, forteller en annen av deltakerne, Kim Vuga, til Sydney Morning Herald.

Et klipp TV-kanalen bruker for å promotere serien (og som du kan se øverst i saken), viser hvordan de tre deltakerne huker seg sammen bak murer og husvegger mens det skytes rundt dem.

– Det var først flere dager etterpå at jeg faktisk innså at folk ble drept her, og at vi var der som aktive deltakere i en krig mot IS. Vi kunne blitt drept, sier Nicole, som er delvis anonym etter å ha varslet om kritikkverdige forhold i den australske flyktningleiren der hun tidligere jobbet.

Gjennom serien får deltakerne også oppleve livet i flyktningleirer og får prøve seg som båtflyktninger.

Det australske utenriksdepartementets reiseråd for Syria er for tiden «ikke reis».

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters